6 februari - Samernas nationaldag

Samernas nationaldag är gemensam för alla samer oavsett om de bor i Sverige, Norge, Finland eller Ryssland. Det är en dag som vanligen uppmärksammas med aktiviteter och kulturarrangemang.

Taggar: #Kommun, #Samiskt

Samernas nationaldag

6/2 Sámi álbmotbeaivi/Sámij álmmukbiejvve/Sämij älbmukbäjjve/Sämij ålmagenbeäjvvie/Saemien åålmegebiejjie/Samefolkets dag

Runt om i Sápmi firar vi Samefolkets dag med att hissa den samiska flaggan, sjunga den samiska nationalsången och andra aktiviteter. Vi hoppas att även ni vill vara med att fira denna dag med oss.

Samernas nationaldag firas sedan 1992 den 6 februari för att högtidlighålla minnet av den första samiska kongressen som ägde rum denna dag 1917 i Trondheim. Beslutet om samernas nationaldag fattades på den 15:e samiska konferensen i Helsingfors. Samernas nationaldag firas i hela Sápmi.

Datum: måndag 6 februari 2023
Allmän flaggdag: Ja, i Sapmi
Traditioner: Nationalsången sjungs och flaggan hissas


Länk Samefolkets dag
Länk Samefolkets sång text
Länk Samefolkets sång ljudfil
Länk måla den samiska flaggan
Länk måla de samiska dräkterna
Länk lyssna på samiska sagor/sägner
Gratis informationsmaterial om samer


Publicerad: 2023-02-01 08:14. Ändrad: 2023-02-01 13:02.


Kommun & Samhälle25 juni 2024

Tyck till om Jokkmokk

Kommunen arbetar just nu med att ta fram en ny översiktsplan, som ska ange en långsiktig riktning för hur Jokkmokk kommun ska utvecklas som samhälle och plats.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle31 maj 2024

Möjlig nyetablering av vätgasproduktion

Vattenfall har nu lämnat in en ansökan om planbesked för storskalig vätgasproduktion i Jokkmokks kommun. Syftet med planläggningen är att pröva förutsättningar för verksamheter inom produktion och lagring av vätgas.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle31 maj 2024

Varning för höga flöden

SMHI har utfärdat en gul varning för höga flöden i den västligaste delen av Norrbottens län, inklusive i fjälltrakterna i Jokkmokks kommun.

Taggar: #Kommun
Kommun & Samhälle29 maj 2024

Digitaliseringsgruppen i Jokkmokk

Digitala verktyg, skärmtid i undervisningen och introduktionen av AI - detta är några av de frågor som digitaliseringsgruppen i Jokkmokks kommun har på agendan. Tillsammans med personal inom barn och utbildning verkar de för att digitaliseringen sker på rätt sätt, och att den ska vara till nytta för barn och unga i skolan.

Taggar: #Kommun
Visa fler nyheter