Utflykter, utmaningar och vandringar

Årets utmaning är att bestiga Kebnekaise 2 096 meter eller Mount Everest 8 848 m,- men att göra det på Storknabben. Gör så här: Gå 22 gånger upp till Storknabben före 30 augusti, skriv upp dig i boken varje gång. Då blir du ägare av en Knabbemössa!  För att få Mount Knabbemössan måste du gå upp 89 gånger innan 31 december. En utmaning för alla som vill hålla igång resten av året. + Att det finns 6 st utflyktsmål att besöka med kontroller på. Läs mer om vandringsleder, motionslådor och utflyktsmål

Taggar:

Kolla på affisch

Utflyktsmål
Nu kommer det finnas sex utflyktsmål som har en stämpel. De kan du besöka för att vara med på en utlottning av fina priser, men du måste använda våra stämpelkort och skriva namn och telefonnummer på baksidan.


Brudslöjan – Vattenfallet Brudslöjan störtar utför klippbranten ned i sjön Saggat. Fallet bildas av bäcken Kådtjåjåkkå och i klippbranten ser man tydligt den östligaste delen av fjällkedjans berggrund, en berggrund som slingrar sig längs hela fjällkedjan från norr till söder.


Pakkobron – Vacker järnvägsbro över Pakkojokk, här byggdes 1924–1925 det som skulle bli landets största stenvalvsbro för järnvägstrafik med ett spann, spännvidden är hela 20 meter.


Kalkstensbrottet – Ett gammalt dagbrott som fyllts med kristallklart vatten och blivit en attraktion med sin smaragdgröna färg. Trevligt utflyktsmål, ta med matsäck och känn lugnet.


Harsprånget – Utsiktsplats, historia, natur och minnessten, Harsprångsfallet, den naturliga fåran, lär ha varit en av Sveriges mäktigaste forssträckor, kanske större än Storforsen i Pite älv.


Flakabergsgruvan – I trakten av Jokkmokk ligger Flakaberg, 12 km västsydväst om Jokkmokk, där kvarts och fältspat brutits.


Granuddens skvaltkvarn – En av få kvarvarande skvaltor, byggd i mitten av
1800-talet och använd fram till andra världskriget. Den restaurerades grundligt 1981. Förr hade alla byar skvaltor där bönderna malde sitt mjöl. Idag är Granuddens skvaltkvarn en av få skvaltor som brukas i Norrbotten.
Kvarndag lördag den 16/7 kl 11–15. Se hur kvarnen fungerar när korn mals. Försäljning av fika och rökt fisk. OBS! Inställt vid regn.


Mer info och färdvägar finns på www.jokkmokk.se/uppleva-gora/


Vandringslederna i Talvatis och Getberget kommer göra ett uppehåll det här året med att stämplar och kort, men vi hoppas att ni fortsätter att använda lederna.


Här kan du hämta foldrar, kartor och stämpelkort till utflyktsmålen samt även lämna in korten: Jokkmokk – Infocenter(turistbyrån), Biblioteket och Arctic Cirkel camp. Vuollerim – Porsi bygghandel och Biblioteket (stängt 18 juli till 14 augusti). Porjus – Laponiaporten öppet kl. 11–18.


Motionslådor
Det finns listor att skriva upp sig på, det lottas ut priser den sista varje månad, man kan promenera, jogga, cykla. Lådorna finns i Murjek vid cykelstigen, Vuollerim efter broarna runt, Porjus vid busshållplatsen, Jokkmokk vid Arctic camp, Storknabben, Klipptjärn, Tårrajaur Byaslingan/Älvsgården och i Kåbdalis på Bergvägen vid gamla elljusspåret.


Det finns även en friluftskarta för hela Jokkmokks
kommun som ni hittar på våran hemsida eller via länken


Publicerad: 2022-06-22 16:57. Ändrad: 2022-06-22 17:15.


Uppleva & Göra13 mars 2023

Jokkmokk Hockey vann kvalet till Div. 2

Jokkmokk Hockey vann kvalet upp till div. 2 i helgen, Kvalet gick ut på att man spelar en hemma match och en borta match, så på fredagen den 10/3 slog man Boden Ik med 7- 5 i en spännande match och spelade dagen efter borta mot Boden, men den förlorade man med 3-2, så med varsin vinst och 9-8 i målskillnad gick Jokkmokk upp i Div. 2

Taggar:
Uppleva & Göra02 mars 2023

Sportlov

Massor av aktiviteter som berättarläger, sportlovsgrillning i Porsilångan och Jokkmokks församlings lokal, Friåkning på ishallen, gratis bad, utställning och tipsrunda, slalomskola, skidtävling, öppet hus med gratis hamurgare i rimhallen, prova på klätterväggen, testa pistol och  gevärskytte, , Östra hörnet är öppet kolla hela programet med plats och tider för alla aktiviteter och även nya aktiviteter som inte hunnit med till affischen

Taggar:
Uppleva & Göra18 november 2022

Vinnare av Knabbemössan

Här är några av dom 11 stycken som gått upp till Storknabben 22 gånger under juli- augusti, när man gått 22 gånger så har man kommit upp i samma antal höjdmeter som Kebnekaise 2096 meter, dom på bilden heter Tove Forsberg Kvickström, Eva Lundmark, Håkan Sundqvist, Kajsa Walkeapää, Gunnel Lindhult och dom som inte är med på bild är Anna Lindhult, Erica Mella, Lena Åkerlund, Josefin Åkerlund, Torbjörn Pihlgren, Anna Boberg, och alla blev belönade med en Knabbemössa som Stoorstålka designat och sponsrat till  dom tappra motionärerna.

Taggar:
Uppleva & Göra31 augusti 2022

Östra Hörnet

Öppnar igen med Jokkmokks Basket som kommer ha öppet onsdagar och fredagar, med start nu på onsdag den 31/8. öppettiderna kommer vara på onsdagar 15 - 17.30 för åk. 5-7 och 17.30 - 20 för åk. 8-9, Fredagar kl. 16 - 19 för åk. 5-7 och kl. 19 - 22, mer info om du öppnar texten

Taggar:
Visa fler nyheter