Stort intresse för Jokkmokks kommuns konstnärsresidens

Nu börjar det bli dags att utse årets konstnär för Jokkmokks kommuns konstnärsresidens. I år har kommunen fått ett rekordstort intresse för initiativet. Inför 2024 har man mottagit hela 460 ansökningar från både svenska och internationella konstnärer, jämfört med knappt 160 st föregående år.

Sedan 2017 har kommunen varit en av del av Swedish Lapland Artists in Residence (AiR), som drivs av Region Norrbotten och verkar för att bygga upp ett nätverk av internationella konstresidenser i Norrbotten. Här jobbar man bland annat för att öka utbytet mellan lokala konstnärer och konstnärer med nationell och internationell bakgrund. Residenset bidrar med ny inspiration för regionens egna konstnärer - och en unik möjlighet för skapare från andra platser att utforska och lära sig om Jokkmokks rika kulturarv.

Konstnärer som arbetar med samtida konst och är intresserade av att delta gör sin anmälan via ett Open call på Swedish Lapland AiR:s hemsida när tiden är inne. Varje år så väljer man konstnär utifrån ett visst tema eller medium, och i år har man valt visual arts. Tidigare har man även haft teman som exempelvis performance-konst, ljud- och videokonst, installationer eller textbaserad konst. De skapare som deltagit i initiativet får bo och verka från Jokkmokk under ca 3-4 veckor.

Många av konstnärerna vill gärna komma tillbaka till kommunen och visa de verk som arbetats fram utifrån erfarenheterna från residenstiden. Ett exempel är konstnärsduon Lerin/Hystad som efter sin tid i Jokkmokk i september-oktober 2021 återvände sommaren 2022 och gjorde en utställning i fjällträdgården, "Elektronisk flora", med videokonst, blyertsteckningar och en konsert med elektroniska ljud från Jokkmokks natur. Hösten 2024 kommer residenskonstnären Oscar Guermouche (2022) att visa sina verk på Ájtte svenskt fjäll- och samemuseum.

Just nu är urvalsprocessen i full gång, och årets konstnär kommer att presenteras längre fram under våren.
- Genom residenset ges konstnärerna möjligheten att bredda sina kunskaper om vårt kulturella arv; att lära sig och utvecklas i sitt skapande tillsammans med våra kommuninvånare. Det sker otroligt mycket spännande på kulturfronten norr om Polcirkeln just nu, inte minst tack vare de professionella konstnärer som lever och verkar i vår kommun, och residenset är ett uppskattat inslag här i Jokkmokk, förklarar Anna-Karin Aira, kultursekreterare hos kommunen.

På bilderna ser vi fr. v: Simon Lerin Torsell i samband med hans och Bettina Hystads vernissage för utställningen "Elektronisk flora" i Fjällträdgården sommaren 2022, därefter två bilder av konstnärsduon Gideonsson & Londré som var residenskonstnärer hösten 2023.

Läs gärna mer om Jokkmokks kommuns residenskonstnärer under åren 2019-2023.

För mer information, kontakta Anna-Karin Aira, kultursekreterare, tel 0971-172 04, anna-karin.aira@jokkmokk.se.

Publicerad: 2024-05-02 18:37. Ändrad: 2024-05-02 18:48.

Uppleva & Göra22 april 2024

Skoterförbud våren 2024

I följande områden gäller tillfälliga skoterförbud våren 2024, Kabla, Tsähkok, Ulldevis, Njunjes och Vaisaområdet. För mer information om gällande datum och bestämmelser, se vår sida om Skoterförbud.

Uppleva & Göra18 mars 2024

Ett aktivt påsklov för skollediga!

Skolelever i Jokkmokks kommun har påsklov under vecka 14, alltså elva härliga vårvinterdagar från skärtorsdagen den 28 mars till söndagen den 7 april. Här kommer några förslag på aktiviteter för dig som vill göra nåt kul tillsammans med andra skollediga barn och ungdomar. Några aktiviteter börjar redan under vecka 13, alltså veckan innan påsk.

Uppleva & Göra23 februari 2024

Nordenskiöldsloppet 2024

Den 23 mars 2024 går sjunde upplagan av Nordenskiöldsloppet i modern tid. Den 220 km långa spårade banan leder genom orörd vildmark norr om polcirkeln och följer en skidhistorisk bansträckning från 1884.

Taggar: #Kultur
Uppleva & Göra21 februari 2024

Sportlovsprogrammet 2024 - tips på gratis aktiviteter

Vecka 10 är det sportlov i Jokkmokks kommun. Föreningslivet tillsammans med Jokkmokks kommun ordnar fria aktiviteter för lovlediga barn och ungdomar. Passa på att pröva några av aktiviteterna - kanske hittar du något som blir din nya grej!