Samisk språkvecka 19 - 25 oktober

I fjol genomfördes urfolksspråkåret – IYIL 2019, och i år har Sametingets språkcentrum tagit initiativet till en ny samisk språkvecka. Språkveckan går av stapeln v. 43 i ett stort geografiskt område som även omfattar Norge och Finland och det erbjuds flertalet aktiviteter av olika aktörer, både online och fysiskt.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Kultur, #Samiskt

En vecka med de samiska språken i rampljuset

Mellan 19 – 25 oktober kommer de samiska språket ta plats på olika nivåer av samhället och förhoppningen från Sametinget är att samiska ska synas, höras och även användas inom alla samhällsområden.

Det arrangeras bland annat digitala språkkvällar, quiz, föreläsningar och Sametingets språkcentrum lansera nya språkverktygI Jokkmokk uppmärksammar biblioteken den samiska litteraturen. Aktiviteterna är riktade till hela Sápmi och det övriga samhället på lokal, regional och nationell nivå.

Språkveckan sker på flera håll i de nordiska länderna och av flera olika aktörer men har gemensam webbplats med samlad information: www.giellavahkku.nodär man kan följa vilka aktiviteter som genomförs. Information finns även på Sametingets webbplats: www.sametinget.se och sociala medier.

Samarbete mellan svenska, norska och finska Sametinget

Språkveckan är initierad i samarbete mellan Sametingen i Sverige, Norge och Finland men arrangeras tillsammans med flera aktörer inom såväl näringsliv, organisationer, privat och offentlig sektor. Syftet med kampanjen är att synliggöra de samiska språken i den offentliga miljön, öka kunskapen om samiska språken och bidra till att höja språkens status.

Fakta om samiska språk:

Det finns 11 samiska språk i hela det samiska bosättningsområdet. I internationella sammanhang anses alla samiska språk vara hotade, allvarligt hotade eller nästan utdöda språk.

Det samiska språkområdet sträcker sig traditionellt över delar av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Frå Kola-halvön i nordöst, till Engerdal i Norge och Idre i Sverige. Detta område kallas på samiska Sápmi. De mest använda samiska språken i Sverige i dag är nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Pitesamiska och umesamiska är i en vitaliseringsfas i Sverige.

(Källa: sametinget)

Samiska språkveckan på facebook: Facebook.com/events/1101984853578168

Sametingets program: Sametinget.se/sprakvecka

Språkveckans egna webbplats: Giellavahkku.no (här finns hela Sápmis evenemang samlade)

Publicerad: 2020-10-16 11:58. Ändrad: 2020-10-18 21:44.

Uppleva & Göra20 januari 2021

Jokkmokks kommun delar ut fyra stipendier för året 2020

Varje år utser kultur- och fritidsnämnden två personer till stipendiater för sina insatser inom idrotten eller kulturlivet i Jokkmokks kommun. Eftersom förenings- och kulturlivet fått utstå många svårigheter under pandemiåret 2020 beslutade nämnden att denna gång dela ut två stipendier i varje kategori.

Uppleva & Göra04 januari 2021

Nu är alla spåren dragna i Jokkmokks samhälle

Nytt år och nya spår! I dagarna har Kultur & Fritid dragit skidspåren på Getberget, 6 km och milen, och det finns även ett trampat spår för promenad till Klipptjärn som du kan starta efter Skansvägen. Talvatis elljusspår och de två första slingorna är dragna med skidspår, den sista slingan är lite för blöt ännu. Jokkmokks Jockes väg upp till Storknabben är pistad för promenad, skidor, cykel mm.

Uppleva & Göra14 december 2020

Barnens vinterland har öppnat

Nu har barnens vinterland öppnat, det är pistat i backen, och pulkor, tefat och åk madrasser finns att låna där, det finns även ved för att göra upp eld, passa på att i dom här tiderna vara ute och umgås, men med distans såklart.

Uppleva & Göra18 november 2020

Dags att nominera dina favoriter till kultur- samt ungdomsledar- och idrott-stipendierna

Jokkmokks kommun delar årligen ut två stipendier som är avsedda att stödja och uppmuntra insatser inom ungdoms- och idrottsverksamheten och inom kulturlivet i Jokkmokks kommun. Det brådskar med att nominera årets stipendiater.