Samisk språkvecka 19 - 25 oktober

I fjol genomfördes urfolksspråkåret – IYIL 2019, och i år har Sametingets språkcentrum tagit initiativet till en ny samisk språkvecka. Språkveckan går av stapeln v. 43 i ett stort geografiskt område som även omfattar Norge och Finland och det erbjuds flertalet aktiviteter av olika aktörer, både online och fysiskt.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Kultur, #Samiskt

En vecka med de samiska språken i rampljuset

Mellan 19 – 25 oktober kommer de samiska språket ta plats på olika nivåer av samhället och förhoppningen från Sametinget är att samiska ska synas, höras och även användas inom alla samhällsområden.

Det arrangeras bland annat digitala språkkvällar, quiz, föreläsningar och Sametingets språkcentrum lansera nya språkverktygI Jokkmokk uppmärksammar biblioteken den samiska litteraturen. Aktiviteterna är riktade till hela Sápmi och det övriga samhället på lokal, regional och nationell nivå.

Språkveckan sker på flera håll i de nordiska länderna och av flera olika aktörer men har gemensam webbplats med samlad information: www.giellavahkku.nodär man kan följa vilka aktiviteter som genomförs. Information finns även på Sametingets webbplats: www.sametinget.se och sociala medier.

Samarbete mellan svenska, norska och finska Sametinget

Språkveckan är initierad i samarbete mellan Sametingen i Sverige, Norge och Finland men arrangeras tillsammans med flera aktörer inom såväl näringsliv, organisationer, privat och offentlig sektor. Syftet med kampanjen är att synliggöra de samiska språken i den offentliga miljön, öka kunskapen om samiska språken och bidra till att höja språkens status.

Fakta om samiska språk:

Det finns 11 samiska språk i hela det samiska bosättningsområdet. I internationella sammanhang anses alla samiska språk vara hotade, allvarligt hotade eller nästan utdöda språk.

Det samiska språkområdet sträcker sig traditionellt över delar av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Frå Kola-halvön i nordöst, till Engerdal i Norge och Idre i Sverige. Detta område kallas på samiska Sápmi. De mest använda samiska språken i Sverige i dag är nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Pitesamiska och umesamiska är i en vitaliseringsfas i Sverige.

(Källa: sametinget)

Samiska språkveckan på facebook: Facebook.com/events/1101984853578168

Sametingets program: Sametinget.se/sprakvecka

Språkveckans egna webbplats: Giellavahkku.no (här finns hela Sápmis evenemang samlade)

Publicerad: 2020-10-16 11:58. Ändrad: 2020-10-18 21:44.

Uppleva & Göra22 oktober 2021

Vinnare av priser från sommarens utflyktsmål och vandringsleder

Nu har vi äntligen gjort dragning av årets vinnare bland dem som besökt dom fem utvalda utflyktsmålen i Jokkmokks kommun. För att vinna priserna skulle de utvalda målen besökas och stämplas på utflyktskortet. Vi hade även stämpelkort för vandringsleder, sex leder på Getbergsområdet och sex i Talvatisområdet. Grattis till alla vinnare och alla andra som varit ute och besökt våra leder och utflyktsmål i sommar!

Uppleva & Göra06 oktober 2021

September månads vinnare

Här är alla vinnare från motionslådornas utlottning i Jokkmokks kommun, det finns lådor på Storknabben, Arctic camp, Klipptjärn och broarna runt i Vuollerim, busshållplatsen i Porjus, Bergvägen i Kåbdalis, cykelstigen i Murjek och byavägen i Tårrajaur

Uppleva & Göra17 september 2021

Harsprånget - Populärt resmål

Harsprånget och Lancaster har haft massa besök under sommaren, Harsprånget har haft 1200 st besökare från 18 nationer och Lancaster har haft 200 st från 10 nationer, info från Lars Wallbing

Uppleva & Göra01 september 2021

Augusti månads vinnare

Grattis till motionslådernas  vinnare i Jokkmokk. Martin Jensen vann ett pris från C/O Gerd, Sanna Larsson från Team Sportia, Egon Harila från Samelandsresor, Charlott Levin från Stoorstålka, Anneli Tuolja och Bie Blind från Kultur och fritid. Så ut och promenera, jogga, eller cykla under september till Storknabben, Klipptjärn och Arctic Camp så kan du vinna priser . Tack till alla sponsorer för priserna som ni skänkt.