Samisk språkvecka 19 - 25 oktober

I fjol genomfördes urfolksspråkåret – IYIL 2019, och i år har Sametingets språkcentrum tagit initiativet till en ny samisk språkvecka. Språkveckan går av stapeln v. 43 i ett stort geografiskt område som även omfattar Norge och Finland och det erbjuds flertalet aktiviteter av olika aktörer, både online och fysiskt.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Kultur, #Samiskt

En vecka med de samiska språken i rampljuset

Mellan 19 – 25 oktober kommer de samiska språket ta plats på olika nivåer av samhället och förhoppningen från Sametinget är att samiska ska synas, höras och även användas inom alla samhällsområden.

Det arrangeras bland annat digitala språkkvällar, quiz, föreläsningar och Sametingets språkcentrum lansera nya språkverktygI Jokkmokk uppmärksammar biblioteken den samiska litteraturen. Aktiviteterna är riktade till hela Sápmi och det övriga samhället på lokal, regional och nationell nivå.

Språkveckan sker på flera håll i de nordiska länderna och av flera olika aktörer men har gemensam webbplats med samlad information: www.giellavahkku.nodär man kan följa vilka aktiviteter som genomförs. Information finns även på Sametingets webbplats: www.sametinget.se och sociala medier.

Samarbete mellan svenska, norska och finska Sametinget

Språkveckan är initierad i samarbete mellan Sametingen i Sverige, Norge och Finland men arrangeras tillsammans med flera aktörer inom såväl näringsliv, organisationer, privat och offentlig sektor. Syftet med kampanjen är att synliggöra de samiska språken i den offentliga miljön, öka kunskapen om samiska språken och bidra till att höja språkens status.

Fakta om samiska språk:

Det finns 11 samiska språk i hela det samiska bosättningsområdet. I internationella sammanhang anses alla samiska språk vara hotade, allvarligt hotade eller nästan utdöda språk.

Det samiska språkområdet sträcker sig traditionellt över delar av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Frå Kola-halvön i nordöst, till Engerdal i Norge och Idre i Sverige. Detta område kallas på samiska Sápmi. De mest använda samiska språken i Sverige i dag är nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Pitesamiska och umesamiska är i en vitaliseringsfas i Sverige.

(Källa: sametinget)

Samiska språkveckan på facebook: Facebook.com/events/1101984853578168

Sametingets program: Sametinget.se/sprakvecka

Språkveckans egna webbplats: Giellavahkku.no (här finns hela Sápmis evenemang samlade)

Publicerad: 2020-10-16 11:58. Ändrad: 2020-10-18 21:44.

Uppleva & Göra23 februari 2024

Nordenskiöldsloppet 2024

Den 23 mars 2024 går sjunde upplagan av Nordenskiöldsloppet i modern tid. Den 220 km långa spårade banan leder genom orörd vildmark norr om polcirkeln och följer en skidhistorisk bansträckning från 1884.

Taggar: #Kultur
Uppleva & Göra21 februari 2024

Sportlovsprogrammet 2024 - tips på gratis aktiviteter

Vecka 10 är det sportlov i Jokkmokks kommun. Föreningslivet tillsammans med Jokkmokks kommun ordnar fria aktiviteter för lovlediga barn och ungdomar. Passa på att pröva några av aktiviteterna - kanske hittar du något som blir din nya grej!

Uppleva & Göra09 februari 2024

Skoterförbud 2024

I följande områden gäller tillfälliga skoterförbud vintern 2024, Kabla öst och väst. För mer information om gällande datum och bestämmelser, se vår sida om Skoterförbud.

Uppleva & Göra31 januari 2024

Vi firar årets kultur- och idrotts-stipendiater under Jokkmokks marknad

Kultur- och fritidsnämnden har utsett 2023 års kultur- och idrottsstipendiater. Det är två kvinnor som med sitt engagemang på var sitt håll ger hopp för framtiden. De förmedlar sina kunskaper till kommande generationer!