Samisk språkvecka 19 - 25 oktober

I fjol genomfördes urfolksspråkåret – IYIL 2019, och i år har Sametingets språkcentrum tagit initiativet till en ny samisk språkvecka. Språkveckan går av stapeln v. 43 i ett stort geografiskt område som även omfattar Norge och Finland och det erbjuds flertalet aktiviteter av olika aktörer, både online och fysiskt.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Kultur, #Samiskt

En vecka med de samiska språken i rampljuset

Mellan 19 – 25 oktober kommer de samiska språket ta plats på olika nivåer av samhället och förhoppningen från Sametinget är att samiska ska synas, höras och även användas inom alla samhällsområden.

Det arrangeras bland annat digitala språkkvällar, quiz, föreläsningar och Sametingets språkcentrum lansera nya språkverktygI Jokkmokk uppmärksammar biblioteken den samiska litteraturen. Aktiviteterna är riktade till hela Sápmi och det övriga samhället på lokal, regional och nationell nivå.

Språkveckan sker på flera håll i de nordiska länderna och av flera olika aktörer men har gemensam webbplats med samlad information: www.giellavahkku.nodär man kan följa vilka aktiviteter som genomförs. Information finns även på Sametingets webbplats: www.sametinget.se och sociala medier.

Samarbete mellan svenska, norska och finska Sametinget

Språkveckan är initierad i samarbete mellan Sametingen i Sverige, Norge och Finland men arrangeras tillsammans med flera aktörer inom såväl näringsliv, organisationer, privat och offentlig sektor. Syftet med kampanjen är att synliggöra de samiska språken i den offentliga miljön, öka kunskapen om samiska språken och bidra till att höja språkens status.

Fakta om samiska språk:

Det finns 11 samiska språk i hela det samiska bosättningsområdet. I internationella sammanhang anses alla samiska språk vara hotade, allvarligt hotade eller nästan utdöda språk.

Det samiska språkområdet sträcker sig traditionellt över delar av Norge, Sverige, Finland och Ryssland. Frå Kola-halvön i nordöst, till Engerdal i Norge och Idre i Sverige. Detta område kallas på samiska Sápmi. De mest använda samiska språken i Sverige i dag är nordsamiska, lulesamiska och sydsamiska. Pitesamiska och umesamiska är i en vitaliseringsfas i Sverige.

(Källa: sametinget)

Samiska språkveckan på facebook: Facebook.com/events/1101984853578168

Sametingets program: Sametinget.se/sprakvecka

Språkveckans egna webbplats: Giellavahkku.no (här finns hela Sápmis evenemang samlade)

Publicerad: 2020-10-16 11:58. Ändrad: 2020-10-18 21:44.

Uppleva & Göra21 oktober 2020

Höstlov för aktiva

Höstlovet pågår under tiden 24 oktober - 1 november i Jokkmokks kommun. Visst är det skönt att få vila och mysa inomhus när mörkret sänker sig - men det finns massor att göra för den som vill vara aktiv under någon av lovdagarna! Dörren står öppen hos flera föreningar och hos kommunens mötesplatser: till exempel Östra Hörnet, skyttehallen, gymmet, simhallen, skidstadion, kulturskolan och biblioteket.

Uppleva & Göra13 oktober 2020

Vinnare av priser från sommarens utflyktsmål och vandringsleder

Nu har vi äntligen gjort dragning av årets vinnare bland dem som besökt våra sex nya utflyktsmål i guiden till utflyktsmål i Jokkmokks kommun. För att vinna priserna skulle de utvalda målen besökas och stämplas på utflyktskortet. Vi hade även stämpelkort för vandringsleder, där det var tre utvalda vandringsleder i Porjus, tre i Vuollerim, och sex leder på Getbergsområdet och sex i Talvatisområdet. Grattis till alla vinnare och alla andra som varit ute och besökt våra leder och utflyktsmål i sommar!

Uppleva & Göra12 oktober 2020

Omklädningsrum öppna igen

I eftermiddag öppnar Jokkmokks kommun åter omklädningsrummen i sim- och sporthallen, samt på idrottsplatsen i Jokkmokk.

Uppleva & Göra23 september 2020

Friluftskartan: en välkommen nykomling

I kommunen finns ett stort antal leder, rastplatser och utflyktsmål, men det är inte alltid så lätt att hitta dit eller få mer information om dessa. I sommar lanserade därför kommunen Friluftskartan. En interaktiv karta man kan nyttja för att upptäcka det rikliga friluftslivet i kommunen, hitta till platserna och även få mer information med hänvisningar till vidare läsning.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring