Nordenskiöldsloppet 2024

Den 23 mars 2024 går sjunde upplagan av Nordenskiöldsloppet i modern tid. Den 220 km långa spårade banan leder genom orörd vildmark norr om polcirkeln och följer en skidhistorisk bansträckning från 1884.

Taggar: #Kultur

Då ordnade polarfararen Adolf Erik Nordenskiöld tävlingen för att bevisa att hans expeditionsmedlemmar kunde avverka långa sträckor på kort tid. Segraren anno 1884 stavades Pavva Lasse Nilsson Tuorda med tiden 21 timmar och 22 minuter vilket samtidigt är dagens medaljtid.

Tävlingen avgörs i klassisk stil och är öppen för både elitåkare och motionärer som letar efter det ultimata uthållighetstestet på ett par skidor. Efter startskottet kl. 05:00 har åkarna 30 timmar på sig för att fullfölja loppet. Längs med banan väntar vätskestationer för att försörja deltagarna med all energi som behövs.

Läs mer: Nordenskiöldsloppet 2024

Läs om aktiviteter på målområdet på lördag 23 mars.

Publicerad: 2024-02-23 12:00. Ändrad: 2024-03-23 10:46.

Uppleva & Göra18 juni 2024

Sommarlovsaktiviteter 2024

Kom och prova på att skapa i den kreativa verkstaden i parken, eller var med på ett dagridläger i Vuollerim! Kolla in några av sommarens aktiviteter - kanske hittar du något du aldrig prövat på förut!

Uppleva & Göra02 maj 2024

Stort intresse för Jokkmokks kommuns konstnärsresidens

Nu börjar det bli dags att utse årets konstnär för Jokkmokks kommuns konstnärsresidens. I år har kommunen fått ett rekordstort intresse för initiativet. Inför 2024 har man mottagit hela 460 ansökningar från både svenska och internationella konstnärer, jämfört med knappt 160 st föregående år.

Uppleva & Göra22 april 2024

Skoterförbud våren 2024

I följande områden gäller tillfälliga skoterförbud våren 2024, Kabla, Tsähkok, Ulldevis, Njunjes och Vaisaområdet. För mer information om gällande datum och bestämmelser, se vår sida om Skoterförbud.

Uppleva & Göra18 mars 2024

Ett aktivt påsklov för skollediga!

Skolelever i Jokkmokks kommun har påsklov under vecka 14, alltså elva härliga vårvinterdagar från skärtorsdagen den 28 mars till söndagen den 7 april. Här kommer några förslag på aktiviteter för dig som vill göra nåt kul tillsammans med andra skollediga barn och ungdomar. Några aktiviteter börjar redan under vecka 13, alltså veckan innan påsk.