Linnea skriver människor till liv i Ӕdnan - som tilldelats det prestigefulla Augustpriset

En uppmärksam tystnad mötte författaren Linnea Axelsson på det samiska biblioteket i Jokkmokk, när hon med återhållsamt tonläge läste ur och berättade om sin senaste bok Ӕdnan. Boken som nominerades och tog hem det prestigefyllda Augustpriset i kategorin årets svenska skönlitterära bok.

Linnea Axelsson har sina rötter i Porjus, där hon bodde med sin familj fram till åttaårsåldern. Som liten gick hon och hennes bror i den allra första barnkullen på dagiset Knallhatten. Hemmavid var hon en stillsam unge med lyssnande öron och betraktande blick, som gärna uppehöll sig kring de vuxna.

"Jag tyckte om att sitta med och lyssna och iaktta", berättar Linnea Axelsson.

Hennes känsla för stämningar och känslolägen, men också en förtrogenhet med den samiska historien och det koloniala förtryck som kulturen och människorna fått utstå, har mejslat fram starka berättelser om två olika familjer i tre tidsepoker. Resultatet är ett diktverk på drygt 700 sidor. Det tog henne åtta år.

"Mitt skrivande är intuitivt. Jag vet inte vad jag ska skriva när jag börjar. Det är en väntan, ett lyssnande. Jag försökte skriva i romanform, men det blev inte rätt förrän jag hittade rytmen. Det var rytmen som möjliggjorde berättandet att kunna gå in i personerna. Varje bok har sin form och det gäller att hitta den. När man skriver förvandlas allt till något annat, blir en egen värld", förklarar Linnea Axelsson.

Rätt form för Ӕdnan var episk dikt, där Linnea Axelsson ”skrivit människorna” genom att erfara dem genom omvälvande skeden i deras liv.

Riktigt varåt historien skulle bära iväg visste hon inte. För Linnea är det viktigare att vara öppen och ta emot den historia som vill bli berättad, snarare än att följa mallen om hur en roman eller dikt enligt branschen bör se ut. Hon är inte heller en författare som gör research innan utan vilar tryggt i den kunskap hon redan har.

"För mig är det noga att skildra känslorna, inte att årtal blir rätt".

Hon får ofta frågan om boken är självbiografisk, men svaret blir alltid nej.

"Boken är en blandning av allt jag sett och hört inom mig själv, minnen, inre bilder, historier, berättelser och sammanflätning av olika världar. Men alla som skriver måste närma sig människorna genom sina egna tankar och känslor".

Uppväxten i Porjus har format henne. När familjen flyttade nära Vindelälven, som med sina forsar har en egen röst, vaknade känslominnet av hur tyst Luleälvens dalgång är. Den samiska kvinnan Lise, i bokens andra del, identifierar sig med älven eftersom hon också förlorat sitt språk.
   I en lägenhet i Porjus har tidigare de gamla flyttsamerna Ristin och Bar Joná suttit och sett tillbaka på hur livet blev. Bilden av Ristin, då de ”skjuter ut kökssoffans båt i vårt dränkta rike”, sätter fingret på hur mycket en människa egentligen tål.

Vad är en människa? Hur mycket får man veta om varandra i en familj och hur nära kommer man varandra. Egentligen? Kring det uppehåller sig Linnea Axelsson då hon skriver människor till liv i Ӕdnan.

Boken har tilldelats Svenska Dagbladets litteraturpris, Studieförbundet Vuxenskolans författarpris och Ordfronts demokratipris. Veckan efter besöket i Jokkmokk tog den sedan hem ett av det absolut mest prestigefyllda priserna i Sverige, Augustpriset, i kategorin Årets Svenska skönlitterära bok.

Bilden: Ӕdnan är Linnea Axelssons debut som poet. Ett sjuttiotal åhörare hade kommit för att lyssna då hon gästade det samiska biblioteket på Ája i Jokkmokk.

Text och foto: Irene Lundström/ByaTryck

Publicerad: 2018-11-20 16:13. Ändrad: 2018-11-29 12:42.

Uppleva & Göra03 mars 2021

Sportlov i Jokkmokks kommun

Sportlovsprogrammet under lovet den 6-14 mars innehåller blandade aktiviteter där vi försöker vara ute och även hålla avstånd - och glöm inte att stanna hemma om du är minsta sjuk. Vi har uteaktiviteter med fina priser, till exempel bokjakt, bygg din egen snögubbe och vinn pizzacheckar på promenad.

Uppleva & Göra01 mars 2021

Vinnare i promenera mera i Jokkmokk

Sammanräkningen från 11 februari till 28 februari av lådorna på Storknabben och Klipptjärn, blev 62 st inskrivna på Storknabben och 102 st på Klipptjärn och Februaris vinnare i utlottningen av priser blev....

Uppleva & Göra15 februari 2021

Jokkmokks marknad blev en digital succé

Jokkmokks marknad, i år ett helt digitalt arrangemang på Jokkmokksmarknad.se är en besöks- och säljsuccé. Totalt har den digitala marknaden haft 187 000 besökare, varav 118.000 unika besökare. Dessa kommer främst från Sverige men även Tyskland, USA, Norge och Nederländerna. På marknadsplatsen har tiotusentals produkter sålts till 17 länder.

Uppleva & Göra12 februari 2021

Promenera mera

Nu kan du promenera i Jokkmokks kommun på flera ställen och samtidigt ha en chans att vinna fina priser. Det kommer lottas ut priser i slutet på varje månad, så det gäller att skriva ner ditt namn och telefon nummer i blocket som ligger i lådan.