De får stipendierna för år 2021

Nu är det bestämt vilka som får 2021 års kulturstipendium och ungdomsledare- och idrottsstipendium. Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att konstnären Carola Grahn ska få Jokkmokks kommuns kulturstipendium och baskettränaren Lasse Mikkelsson ska få ungdomsledare- och idrottsstipendiet.

Kultur- och fritidsnämndens motivering: Carola Grahn

Carola Grahn. Foto: Marcus Stenberg

Med årets kulturstipendium vill kultur- och fritidsnämnden lyfta fram en konstnär med rötterna i Jokkmokks kommun som nått stora framgångar, både nationellt och internationellt. Carola Grahn arbetar idag främst med installationer och konceptverk. Hon utgår ofta från sitt eget samiska ursprung men sätter in det i ett allmängiltigt perspektiv som kan tala till alla.

Efter avslutat gymnasium i Jokkmokk har Carola Grahn satsat på en lång konstnärlig utbildning med bland annat examen från Kungliga Konsthögskolan. Idag bor hon och är verksam i Malmö. CarolasGrahns konstnärskap har fört henne till många platser och utställningar runt om i världen. Jokkmokk finns alltid med när hon berättar om sin bakgrund.

Läs mer om Carola Grahn här.

Kultur- och fritidsnämndens motivering: Lars Mikkelsson

Lasse Mikkelsson. Foto: Joar Mikkelsson

Lasse har genom sitt stora engagemang och sitt intresse för ungdomar outtröttligt bidragit till att många ungdomar hittat sitt intresse i basketen. Han har hjälpt många unga att genom sin idrottsutövning finna nya vänner och bilda nätverk. Lasse har genom åren uppmärksammat ungdomar som riskerat att hamna i utanförskap och stöttat och lotsat in dem till fysisk aktivitet, gemenskap och laganda i stället. Lasse har alltid funnits till hands och även under många, många år arbetat som ledare. Han är värd all uppmuntran för sitt arbete.

Utdelning vintern 2022

Båda stipendiaterna får 5000 kr samt kommer att uppvaktas av kultur- och fritidsnämnden vid ett tillfälle då det passar stipendiaten. Vi återkommer med besked vid vilket tillfälle respektive stipendium ska delas ut.

För mer information, kontakta:

Ann Enberg, fritidskonsulent, tel 0971-172 03, ann.enberg@jokkmokk.se,

Anna-Karin Aira, kultursekreterare, tel 0971-172 04, anna-karin.aira@jokkmokk.se

Publicerad: 2022-01-17 10:48. Ändrad: 2022-01-21 10:56.

Uppleva & Göra23 februari 2024

Nordenskiöldsloppet 2024

Den 23 mars 2024 går sjunde upplagan av Nordenskiöldsloppet i modern tid. Den 220 km långa spårade banan leder genom orörd vildmark norr om polcirkeln och följer en skidhistorisk bansträckning från 1884.

Taggar: #Kultur
Uppleva & Göra21 februari 2024

Sportlovsprogrammet 2024 - tips på gratis aktiviteter

Vecka 10 är det sportlov i Jokkmokks kommun. Föreningslivet tillsammans med Jokkmokks kommun ordnar fria aktiviteter för lovlediga barn och ungdomar. Passa på att pröva några av aktiviteterna - kanske hittar du något som blir din nya grej!

Uppleva & Göra09 februari 2024

Skoterförbud 2024

I följande områden gäller tillfälliga skoterförbud vintern 2024, Kabla öst och väst. För mer information om gällande datum och bestämmelser, se vår sida om Skoterförbud.

Uppleva & Göra31 januari 2024

Vi firar årets kultur- och idrotts-stipendiater under Jokkmokks marknad

Kultur- och fritidsnämnden har utsett 2023 års kultur- och idrottsstipendiater. Det är två kvinnor som med sitt engagemang på var sitt håll ger hopp för framtiden. De förmedlar sina kunskaper till kommande generationer!