Jokkmokk sätter regionen i rörelse

Jokkmokks kommun står värd för en dans- och arrangörsvecka den 24-30 maj. Veckan har fått namnet ”Jåhkåmåhkke Labut - Jokkmokk i rörelse” för att hylla danskonsten. Målet är bland annat att stimulera barns och ungdomars möjligheter att se och prova på dans i olika former, men också att utbilda arrangörer till att genomföra hållbara evenemang och att lära sig mer om dansen som konstform.

Veckan har tillkommit på initiativ av Jokkmokks riksteaterförening som under flera år har satsat på dansföreställningar och som nu vill dela med sig av de goda erfarenheterna till andra föreningar och kommuner i länet. I Pajala har det genomförts en liknande vecka för något år sedan, och då hette den Pajala Liikheelä - Pajala i rörelse. Dags för Jokkmokk att ta stafettpinnen!

- Vi har bildat en arbetsgrupp som består av Jokkmokks kommun, Jokkmokks riksteaterförening, Region Norrbottens danskonsulent och Riksteatern Norrbottens teaterkonsulent, berättar Anna Westman Kuhmunen, ordförande i riksteaterföreningen. När vi påbörjade planeringen ifjol var tanken att detta skulle bli en nystart för dansen när pandemin tagit slut, och vi hade tänkt att arrangörer och dansverksamma skulle komma resande från hela Norrbotten för att träffas, utbilda sig och nätverka i Jokkmokk. Region Norrbotten stöttar hela evenemanget.

- Nu har vi ställt om och gör ett mestadels digitalt arrangemang. Istället för att fortbilda sig i Jokkmokk kommer vi att mötas på webben.

- Dans brukar ju anses vara en lite smal konstform som många människor inte är så vana att se, fortsätter Anna-Karin Aira, kultursekreterare hos Jokkmokks kommun. Men under de senaste åren har dansen fått ett rejält uppsving i Norrbotten, och det är numera inte ovanligt att våra skolelever får uppleva professionell dans på skoltid eller att modern dans av högsta klass visas på scenen i Folkets Hus.

- Inte nog med att våra elever få se dans – flera föreställningar är dessutom skapade av dansare med rötterna i Jokkmokk, berättar Anna-Karin Aira. Från Jokkmokk kommer just nu många drivna kulturutövare och inom dansen har vi till exempel Lava Markusson, som är en av grundarna av dansgruppen Bobbi Lo Produktion, och Liv Aira, som startat Aira Dance Company. Under vår dansvecka kommer både förskolor, lågstadiet och högstadiet att få uppleva dansföreställningar. Några elever får ha workshoppar ute i det gröna, andra får uppleva workshoppen digitalt. Alla arrangemang sker klassvis och coronasäkrat.

- Vi kommer att publicera hela programmet för dans- och arrangörsveckan i evenemangskalendern på Jokkmokks kommuns hemsida, men även på Facebook och Instagram. Flera av evenemangen måste man anmäla sig till eftersom det är webbinarier. Förutom skolföreställningar blir det små musikföreställningar i Porjus och Murjek, samt utbildningar och nätverksträffar för teaterföreningar, kommunala kultursam­ordnare, dansare, dansensembler och samiska kulturarbetare. Samisk dansfilm har fått ett uppsving och presenteras på torsdag kväll i ett webbinarium med Liv Aira. På lördagen ordnar Tjállegoahte Författarcentrum Sápmi, ett utomhusevenemang med berättelser, och på söndagen avslutas veckan med en digital dansworkshop som alla - ung som gammal - kan vara med i, tillsammans med Dansinitiativet från Luleå.

Här kan du följa programmet:

Jåhkåmåhkke Labut – Jokkmokk i rörelse på Facebook

Jåhkåmåhkke Labut – Jokkmokk i rörelse på Instagram

Läs även om programmet i Evenemangskalendern

För mer information, kontakta

Anna-Karin Aira, kultursekreterare,
Kultur & Fritid, tel 0971-172 04, 070-353 47 75,
e-post anna-karin.aira@jokkmokk.se.

Publicerad: 2021-04-30 13:14. Ändrad: 2021-05-03 09:05.

Uppleva & Göra18 juni 2024

Sommarlovsaktiviteter 2024

Kom och prova på att skapa i den kreativa verkstaden i parken, eller var med på ett dagridläger i Vuollerim! Kolla in några av sommarens aktiviteter - kanske hittar du något du aldrig prövat på förut!

Uppleva & Göra02 maj 2024

Stort intresse för Jokkmokks kommuns konstnärsresidens

Nu börjar det bli dags att utse årets konstnär för Jokkmokks kommuns konstnärsresidens. I år har kommunen fått ett rekordstort intresse för initiativet. Inför 2024 har man mottagit hela 460 ansökningar från både svenska och internationella konstnärer, jämfört med knappt 160 st föregående år.

Uppleva & Göra22 april 2024

Skoterförbud våren 2024

I följande områden gäller tillfälliga skoterförbud våren 2024, Kabla, Tsähkok, Ulldevis, Njunjes och Vaisaområdet. För mer information om gällande datum och bestämmelser, se vår sida om Skoterförbud.

Uppleva & Göra18 mars 2024

Ett aktivt påsklov för skollediga!

Skolelever i Jokkmokks kommun har påsklov under vecka 14, alltså elva härliga vårvinterdagar från skärtorsdagen den 28 mars till söndagen den 7 april. Här kommer några förslag på aktiviteter för dig som vill göra nåt kul tillsammans med andra skollediga barn och ungdomar. Några aktiviteter börjar redan under vecka 13, alltså veckan innan påsk.