Jokkmokk sätter regionen i rörelse

Jokkmokks kommun står värd för en dans- och arrangörsvecka den 24-30 maj. Veckan har fått namnet ”Jåhkåmåhkke Labut - Jokkmokk i rörelse” för att hylla danskonsten. Målet är bland annat att stimulera barns och ungdomars möjligheter att se och prova på dans i olika former, men också att utbilda arrangörer till att genomföra hållbara evenemang och att lära sig mer om dansen som konstform.

Veckan har tillkommit på initiativ av Jokkmokks riksteaterförening som under flera år har satsat på dansföreställningar och som nu vill dela med sig av de goda erfarenheterna till andra föreningar och kommuner i länet. I Pajala har det genomförts en liknande vecka för något år sedan, och då hette den Pajala Liikheelä - Pajala i rörelse. Dags för Jokkmokk att ta stafettpinnen!

- Vi har bildat en arbetsgrupp som består av Jokkmokks kommun, Jokkmokks riksteaterförening, Region Norrbottens danskonsulent och Riksteatern Norrbottens teaterkonsulent, berättar Anna Westman Kuhmunen, ordförande i riksteaterföreningen. När vi påbörjade planeringen ifjol var tanken att detta skulle bli en nystart för dansen när pandemin tagit slut, och vi hade tänkt att arrangörer och dansverksamma skulle komma resande från hela Norrbotten för att träffas, utbilda sig och nätverka i Jokkmokk. Region Norrbotten stöttar hela evenemanget.

- Nu har vi ställt om och gör ett mestadels digitalt arrangemang. Istället för att fortbilda sig i Jokkmokk kommer vi att mötas på webben.

- Dans brukar ju anses vara en lite smal konstform som många människor inte är så vana att se, fortsätter Anna-Karin Aira, kultursekreterare hos Jokkmokks kommun. Men under de senaste åren har dansen fått ett rejält uppsving i Norrbotten, och det är numera inte ovanligt att våra skolelever får uppleva professionell dans på skoltid eller att modern dans av högsta klass visas på scenen i Folkets Hus.

- Inte nog med att våra elever få se dans – flera föreställningar är dessutom skapade av dansare med rötterna i Jokkmokk, berättar Anna-Karin Aira. Från Jokkmokk kommer just nu många drivna kulturutövare och inom dansen har vi till exempel Lava Markusson, som är en av grundarna av dansgruppen Bobbi Lo Produktion, och Liv Aira, som startat Aira Dance Company. Under vår dansvecka kommer både förskolor, lågstadiet och högstadiet att få uppleva dansföreställningar. Några elever får ha workshoppar ute i det gröna, andra får uppleva workshoppen digitalt. Alla arrangemang sker klassvis och coronasäkrat.

- Vi kommer att publicera hela programmet för dans- och arrangörsveckan i evenemangskalendern på Jokkmokks kommuns hemsida, men även på Facebook och Instagram. Flera av evenemangen måste man anmäla sig till eftersom det är webbinarier. Förutom skolföreställningar blir det små musikföreställningar i Porjus och Murjek, samt utbildningar och nätverksträffar för teaterföreningar, kommunala kultursam­ordnare, dansare, dansensembler och samiska kulturarbetare. Samisk dansfilm har fått ett uppsving och presenteras på torsdag kväll i ett webbinarium med Liv Aira. På lördagen ordnar Tjállegoahte Författarcentrum Sápmi, ett utomhusevenemang med berättelser, och på söndagen avslutas veckan med en digital dansworkshop som alla - ung som gammal - kan vara med i, tillsammans med Dansinitiativet från Luleå.

Här kan du följa programmet:

Jåhkåmåhkke Labut – Jokkmokk i rörelse på Facebook

Jåhkåmåhkke Labut – Jokkmokk i rörelse på Instagram

Läs även om programmet i Evenemangskalendern

För mer information, kontakta

Anna-Karin Aira, kultursekreterare,
Kultur & Fritid, tel 0971-172 04, 070-353 47 75,
e-post anna-karin.aira@jokkmokk.se.

Publicerad: 2021-04-30 13:14. Ändrad: 2021-05-03 09:05.

Uppleva & Göra07 maj 2021

Vi flyttar motionslådor tillfälligt och har lottat ut aprils motions vinnare

Vi flyttar våra lådor från Storknabben och Klipptjärn tillfälligt till Arctic camp(notudden) och Skabram sjön vid Jakt och fiskes kontor. Vinnare under aprils promenader blev.

Uppleva & Göra07 april 2021

Vinnare Promenad i Jokkmokks Kommun

Sammanräkningen från 1 mars till 31 mars av lådorna på Storknabben och Klipptjärn, blev 191 st inskrivna på Storknabben,  382 st på Klipptjärn, Murjek  48 st, Porjus 194 st och Vuollerim   siffror kommer snart. Mars månads vinnare i utlottningen av priser blev....

Uppleva & Göra01 april 2021

Skoterförbud våren 2021

Tillfälliga skoterförbud i Jokkmokks komun i Ulldevis ost, Kabla, Tsähkok, Njunjes, Ulldevis och Vaisa. För mer information som kartor, beslut tryck på texten

Uppleva & Göra18 mars 2021

Snögubbetävlingen och sportlovspromenaden är avgjord

Vinnare i årets snögubbe blev Mattias, Rasmus och Kajsa Hagenbuch som tillverkade en skidåkande snögubbe, grattis till varsin varsin pizzamåltid. Sportlovspromenadens vinnare blev 10 stycken barn och ungdomar som vinner varsitt presentkort.