Friluftskartan: en välkommen nykomling

I kommunen finns ett stort antal leder, rastplatser och utflyktsmål, men det är inte alltid så lätt att hitta dit eller få mer information om dessa. I sommar lanserade därför kommunen Friluftskartan. En interaktiv karta man kan nyttja för att upptäcka det rikliga friluftslivet i kommunen, hitta till platserna och även få mer information med hänvisningar till vidare läsning.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring

Pilotprojekt

Kommunens GIS-samordnare Tomas Renström har arbetat med själva kartportalen och säger att Friluftskartan inte bara var ett stort jobb utan också ett pilotprojekt för kommunen som började för ungefär 1 år sedan. En kartplattform skulle på plats, länkning mellan hemsidan och karta skulle fungera och stora mängder data behövde in i systemetInventeringen av friluftslivet och alla koordinater stod Kultur & Fritid för. De har i sin tur sökt med ljus och lykta för att kartlägga alla leder, utflyktsmål och rastplatser och sedan besökt varenda ett av dem för att märka ut deras GPS-koordinater. Till midsommar i år stod Friluftskartan äntligen färdig.

Tvåvägskommunikation

Kartan är integrerad med hemsidan och många platser går att nå från båda hållen. En besökare kan alltså hitta ett utflyktsmål på kartan och sedan klicka sig vidare för mer information på hemsidan. På hemsidan finns även vidare länkar till ansvariga för besöksmålet eller området och förstås även en länk tillbaka till kartan.

Oändliga möjligheter

Både Stefan Lindmark på Kultur & Fritid och Tomas Renström menar att det finns oändliga möjligheter med Friluftskartan. Nästa steg är att lägga till mer information om vandringsleder och skidspår men också något nytillkommet utflyktsmål. I förlängningen skulle det också vara möjligt att inkludera vattendrag och sjöar för att exempelvis få information om fisketillstånd eller markera ut besöksmål som är tillgänglighetsanpassade

Utmärkt i dubbel bemärkelse, inte bara för kommuninvånare utan också för kommunens besökare.

Utforska gärna Friluftskartan här.

Publicerad: 2020-09-23 14:55. Ändrad: 2020-09-28 14:19.

Uppleva & Göra06 maj 2022

Ny Hjärtstartare i Murjek

Nu finns det en hjärtstartare i Murjeks kiosk och tågstation

Uppleva & Göra11 april 2022

Ny Hjärtstartare i Vuollerim

Nu är en ny hjärtstartare utplacerad i Vuollerim Bodenvägen 14A Bankomaten, där är det öppet dygnet runt,

Uppleva & Göra03 februari 2022

Motionslådor

Nu börjar solen titta fram och för som har lämnat nyårslöften att motionera mera och även för er andra så finns det motionslådor att promenera, jogga, cykla eller åka skidor till, skriv upp er på listan som ligger i lådan och du är med på utlottning av priser varje månad. Läs om var lådorna finns

Uppleva & Göra17 januari 2022

De får stipendierna för år 2021

Nu är det bestämt vilka som får 2021 års kulturstipendium och ungdomsledare- och idrottsstipendium. Kultur- och fritidsnämnden har beslutat att konstnären Carola Grahn ska få Jokkmokks kommuns kulturstipendium och baskettränaren Lasse Mikkelsson ska få ungdomsledare- och idrottsstipendiet.