Friluftskartan: en välkommen nykomling

I kommunen finns ett stort antal leder, rastplatser och utflyktsmål, men det är inte alltid så lätt att hitta dit eller få mer information om dessa. I sommar lanserade därför kommunen Friluftskartan. En interaktiv karta man kan nyttja för att upptäcka det rikliga friluftslivet i kommunen, hitta till platserna och även få mer information med hänvisningar till vidare läsning.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring

Pilotprojekt

Kommunens GIS-samordnare Tomas Renström har arbetat med själva kartportalen och säger att Friluftskartan inte bara var ett stort jobb utan också ett pilotprojekt för kommunen som började för ungefär 1 år sedan. En kartplattform skulle på plats, länkning mellan hemsidan och karta skulle fungera och stora mängder data behövde in i systemetInventeringen av friluftslivet och alla koordinater stod Kultur & Fritid för. De har i sin tur sökt med ljus och lykta för att kartlägga alla leder, utflyktsmål och rastplatser och sedan besökt varenda ett av dem för att märka ut deras GPS-koordinater. Till midsommar i år stod Friluftskartan äntligen färdig.

Tvåvägskommunikation

Kartan är integrerad med hemsidan och många platser går att nå från båda hållen. En besökare kan alltså hitta ett utflyktsmål på kartan och sedan klicka sig vidare för mer information på hemsidan. På hemsidan finns även vidare länkar till ansvariga för besöksmålet eller området och förstås även en länk tillbaka till kartan.

Oändliga möjligheter

Både Stefan Lindmark på Kultur & Fritid och Tomas Renström menar att det finns oändliga möjligheter med Friluftskartan. Nästa steg är att lägga till mer information om vandringsleder och skidspår men också något nytillkommet utflyktsmål. I förlängningen skulle det också vara möjligt att inkludera vattendrag och sjöar för att exempelvis få information om fisketillstånd eller markera ut besöksmål som är tillgänglighetsanpassade

Utmärkt i dubbel bemärkelse, inte bara för kommuninvånare utan också för kommunens besökare.

Utforska gärna Friluftskartan här.

Publicerad: 2020-09-23 14:55. Ändrad: 2020-09-28 14:19.

Uppleva & Göra21 oktober 2020

Höstlov för aktiva

Höstlovet pågår under tiden 24 oktober - 1 november i Jokkmokks kommun. Visst är det skönt att få vila och mysa inomhus när mörkret sänker sig - men det finns massor att göra för den som vill vara aktiv under någon av lovdagarna! Dörren står öppen hos flera föreningar och hos kommunens mötesplatser: till exempel Östra Hörnet, skyttehallen, gymmet, simhallen, skidstadion, kulturskolan och biblioteket.

Uppleva & Göra16 oktober 2020

Samisk språkvecka 19 - 25 oktober

I fjol genomfördes urfolksspråkåret – IYIL 2019, och i år har Sametingets språkcentrum tagit initiativet till en ny samisk språkvecka. Språkveckan går av stapeln v. 43 i ett stort geografiskt område som även omfattar Norge och Finland och det erbjuds flertalet aktiviteter av olika aktörer, både online och fysiskt.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Kultur, #Samiskt
Uppleva & Göra13 oktober 2020

Vinnare av priser från sommarens utflyktsmål och vandringsleder

Nu har vi äntligen gjort dragning av årets vinnare bland dem som besökt våra sex nya utflyktsmål i guiden till utflyktsmål i Jokkmokks kommun. För att vinna priserna skulle de utvalda målen besökas och stämplas på utflyktskortet. Vi hade även stämpelkort för vandringsleder, där det var tre utvalda vandringsleder i Porjus, tre i Vuollerim, och sex leder på Getbergsområdet och sex i Talvatisområdet. Grattis till alla vinnare och alla andra som varit ute och besökt våra leder och utflyktsmål i sommar!

Uppleva & Göra12 oktober 2020

Omklädningsrum öppna igen

I eftermiddag öppnar Jokkmokks kommun åter omklädningsrummen i sim- och sporthallen, samt på idrottsplatsen i Jokkmokk.