Friluftskartan: en välkommen nykomling

I kommunen finns ett stort antal leder, rastplatser och utflyktsmål, men det är inte alltid så lätt att hitta dit eller få mer information om dessa. I sommar lanserade därför kommunen Friluftskartan. En interaktiv karta man kan nyttja för att upptäcka det rikliga friluftslivet i kommunen, hitta till platserna och även få mer information med hänvisningar till vidare läsning.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring

Pilotprojekt

Kommunens GIS-samordnare Tomas Renström har arbetat med själva kartportalen och säger att Friluftskartan inte bara var ett stort jobb utan också ett pilotprojekt för kommunen som började för ungefär 1 år sedan. En kartplattform skulle på plats, länkning mellan hemsidan och karta skulle fungera och stora mängder data behövde in i systemetInventeringen av friluftslivet och alla koordinater stod Kultur & Fritid för. De har i sin tur sökt med ljus och lykta för att kartlägga alla leder, utflyktsmål och rastplatser och sedan besökt varenda ett av dem för att märka ut deras GPS-koordinater. Till midsommar i år stod Friluftskartan äntligen färdig.

Tvåvägskommunikation

Kartan är integrerad med hemsidan och många platser går att nå från båda hållen. En besökare kan alltså hitta ett utflyktsmål på kartan och sedan klicka sig vidare för mer information på hemsidan. På hemsidan finns även vidare länkar till ansvariga för besöksmålet eller området och förstås även en länk tillbaka till kartan.

Oändliga möjligheter

Både Stefan Lindmark på Kultur & Fritid och Tomas Renström menar att det finns oändliga möjligheter med Friluftskartan. Nästa steg är att lägga till mer information om vandringsleder och skidspår men också något nytillkommet utflyktsmål. I förlängningen skulle det också vara möjligt att inkludera vattendrag och sjöar för att exempelvis få information om fisketillstånd eller markera ut besöksmål som är tillgänglighetsanpassade

Utmärkt i dubbel bemärkelse, inte bara för kommuninvånare utan också för kommunens besökare.

Utforska gärna Friluftskartan här.

Publicerad: 2020-09-23 14:55. Ändrad: 2020-09-28 14:19.

Uppleva & Göra22 oktober 2021

Vinnare av priser från sommarens utflyktsmål och vandringsleder

Nu har vi äntligen gjort dragning av årets vinnare bland dem som besökt dom fem utvalda utflyktsmålen i Jokkmokks kommun. För att vinna priserna skulle de utvalda målen besökas och stämplas på utflyktskortet. Vi hade även stämpelkort för vandringsleder, sex leder på Getbergsområdet och sex i Talvatisområdet. Grattis till alla vinnare och alla andra som varit ute och besökt våra leder och utflyktsmål i sommar!

Uppleva & Göra06 oktober 2021

September månads vinnare

Här är alla vinnare från motionslådornas utlottning i Jokkmokks kommun, det finns lådor på Storknabben, Arctic camp, Klipptjärn och broarna runt i Vuollerim, busshållplatsen i Porjus, Bergvägen i Kåbdalis, cykelstigen i Murjek och byavägen i Tårrajaur

Uppleva & Göra17 september 2021

Harsprånget - Populärt resmål

Harsprånget och Lancaster har haft massa besök under sommaren, Harsprånget har haft 1200 st besökare från 18 nationer och Lancaster har haft 200 st från 10 nationer, info från Lars Wallbing

Uppleva & Göra01 september 2021

Augusti månads vinnare

Grattis till motionslådernas  vinnare i Jokkmokk. Martin Jensen vann ett pris från C/O Gerd, Sanna Larsson från Team Sportia, Egon Harila från Samelandsresor, Charlott Levin från Stoorstålka, Anneli Tuolja och Bie Blind från Kultur och fritid. Så ut och promenera, jogga, eller cykla under september till Storknabben, Klipptjärn och Arctic Camp så kan du vinna priser . Tack till alla sponsorer för priserna som ni skänkt.