Friluftskartan: en välkommen nykomling

I kommunen finns ett stort antal leder, rastplatser och utflyktsmål, men det är inte alltid så lätt att hitta dit eller få mer information om dessa. I sommar lanserade därför kommunen Friluftskartan. En interaktiv karta man kan nyttja för att upptäcka det rikliga friluftslivet i kommunen, hitta till platserna och även få mer information med hänvisningar till vidare läsning.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring

Pilotprojekt

Kommunens GIS-samordnare Tomas Renström har arbetat med själva kartportalen och säger att Friluftskartan inte bara var ett stort jobb utan också ett pilotprojekt för kommunen som började för ungefär 1 år sedan. En kartplattform skulle på plats, länkning mellan hemsidan och karta skulle fungera och stora mängder data behövde in i systemetInventeringen av friluftslivet och alla koordinater stod Kultur & Fritid för. De har i sin tur sökt med ljus och lykta för att kartlägga alla leder, utflyktsmål och rastplatser och sedan besökt varenda ett av dem för att märka ut deras GPS-koordinater. Till midsommar i år stod Friluftskartan äntligen färdig.

Tvåvägskommunikation

Kartan är integrerad med hemsidan och många platser går att nå från båda hållen. En besökare kan alltså hitta ett utflyktsmål på kartan och sedan klicka sig vidare för mer information på hemsidan. På hemsidan finns även vidare länkar till ansvariga för besöksmålet eller området och förstås även en länk tillbaka till kartan.

Oändliga möjligheter

Både Stefan Lindmark på Kultur & Fritid och Tomas Renström menar att det finns oändliga möjligheter med Friluftskartan. Nästa steg är att lägga till mer information om vandringsleder och skidspår men också något nytillkommet utflyktsmål. I förlängningen skulle det också vara möjligt att inkludera vattendrag och sjöar för att exempelvis få information om fisketillstånd eller markera ut besöksmål som är tillgänglighetsanpassade

Utmärkt i dubbel bemärkelse, inte bara för kommuninvånare utan också för kommunens besökare.

Utforska gärna Friluftskartan här.

Publicerad: 2020-09-23 14:55. Ändrad: 2020-09-28 14:19.

Uppleva & Göra07 april 2021

Vinnare Promenad i Jokkmokks Kommun

Sammanräkningen från 1 mars till 31 mars av lådorna på Storknabben och Klipptjärn, blev 191 st inskrivna på Storknabben,  382 st på Klipptjärn, Murjek  48 st, Vuollerim  och Porjus siffror kommer snart. Mars månads vinnare i utlottningen av priser blev....

Uppleva & Göra01 april 2021

Skoterförbud våren 2021

Beslut om tillfälligt skoterförbud inom Ulldevis Jokkmokks kommun 2021. Tillfälligt skoterförbud beviljas under perioden med anledning av att renarna behöver betesro inför och under kalvning. Den som skrämmer eller på annat sätt ofredar renar som uppehåller sig inom förbudsområdet kan dömas till böter. Ikraftträdande av skoterförbud sker direkt efter period av kungörelse, 2021-04-13 och gäller till och med barmark. Förbudet gäller inom nedanstående områden, se bifogad karta

Uppleva & Göra18 mars 2021

Snögubbetävlingen och sportlovspromenaden är avgjord

Vinnare i årets snögubbe blev Mattias, Rasmus och Kajsa Hagenbuch som tillverkade en skidåkande snögubbe, grattis till varsin varsin pizzamåltid. Sportlovspromenadens vinnare blev 10 stycken barn och ungdomar som vinner varsitt presentkort.

Uppleva & Göra03 mars 2021

Sportlov i Jokkmokks kommun

Sportlovsprogrammet under lovet den 6-14 mars innehåller blandade aktiviteter där vi försöker vara ute och även hålla avstånd - och glöm inte att stanna hemma om du är minsta sjuk. Vi har uteaktiviteter med fina priser, till exempel bokjakt, bygg din egen snögubbe och vinn pizzacheckar på promenad.