Friluftskartan: en välkommen nykomling

I kommunen finns ett stort antal leder, rastplatser och utflyktsmål, men det är inte alltid så lätt att hitta dit eller få mer information om dessa. I sommar lanserade därför kommunen Friluftskartan. En interaktiv karta man kan nyttja för att upptäcka det rikliga friluftslivet i kommunen, hitta till platserna och även få mer information med hänvisningar till vidare läsning.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring

Pilotprojekt

Kommunens GIS-samordnare Tomas Renström har arbetat med själva kartportalen och säger att Friluftskartan inte bara var ett stort jobb utan också ett pilotprojekt för kommunen som började för ungefär 1 år sedan. En kartplattform skulle på plats, länkning mellan hemsidan och karta skulle fungera och stora mängder data behövde in i systemetInventeringen av friluftslivet och alla koordinater stod Kultur & Fritid för. De har i sin tur sökt med ljus och lykta för att kartlägga alla leder, utflyktsmål och rastplatser och sedan besökt varenda ett av dem för att märka ut deras GPS-koordinater. Till midsommar i år stod Friluftskartan äntligen färdig.

Tvåvägskommunikation

Kartan är integrerad med hemsidan och många platser går att nå från båda hållen. En besökare kan alltså hitta ett utflyktsmål på kartan och sedan klicka sig vidare för mer information på hemsidan. På hemsidan finns även vidare länkar till ansvariga för besöksmålet eller området och förstås även en länk tillbaka till kartan.

Oändliga möjligheter

Både Stefan Lindmark på Kultur & Fritid och Tomas Renström menar att det finns oändliga möjligheter med Friluftskartan. Nästa steg är att lägga till mer information om vandringsleder och skidspår men också något nytillkommet utflyktsmål. I förlängningen skulle det också vara möjligt att inkludera vattendrag och sjöar för att exempelvis få information om fisketillstånd eller markera ut besöksmål som är tillgänglighetsanpassade

Utmärkt i dubbel bemärkelse, inte bara för kommuninvånare utan också för kommunens besökare.

Utforska gärna Friluftskartan här.

Publicerad: 2020-09-23 14:55. Ändrad: 2020-09-28 14:19.

Uppleva & Göra02 maj 2024

Stort intresse för Jokkmokks kommuns konstnärsresidens

Nu börjar det bli dags att utse årets konstnär för Jokkmokks kommuns konstnärsresidens. I år har kommunen fått ett rekordstort intresse för initiativet. Inför 2024 har man mottagit hela 460 ansökningar från både svenska och internationella konstnärer, jämfört med knappt 160 st föregående år.

Uppleva & Göra22 april 2024

Skoterförbud våren 2024

I följande områden gäller tillfälliga skoterförbud våren 2024, Kabla, Tsähkok, Ulldevis, Njunjes och Vaisaområdet. För mer information om gällande datum och bestämmelser, se vår sida om Skoterförbud.

Uppleva & Göra18 mars 2024

Ett aktivt påsklov för skollediga!

Skolelever i Jokkmokks kommun har påsklov under vecka 14, alltså elva härliga vårvinterdagar från skärtorsdagen den 28 mars till söndagen den 7 april. Här kommer några förslag på aktiviteter för dig som vill göra nåt kul tillsammans med andra skollediga barn och ungdomar. Några aktiviteter börjar redan under vecka 13, alltså veckan innan påsk.

Uppleva & Göra23 februari 2024

Nordenskiöldsloppet 2024

Den 23 mars 2024 går sjunde upplagan av Nordenskiöldsloppet i modern tid. Den 220 km långa spårade banan leder genom orörd vildmark norr om polcirkeln och följer en skidhistorisk bansträckning från 1884.

Taggar: #Kultur