Vi firar årets kultur- och idrotts-stipendiater under Jokkmokks marknad

Kultur- och fritidsnämnden har utsett 2023 års kultur- och idrottsstipendiater. Det är två kvinnor som med sitt engagemang på var sitt håll ger hopp för framtiden. De förmedlar sina kunskaper till kommande generationer!

Ungdomsledar- och idrottsstipendiet på 10.000 kr är stiftat för att stödja och uppmuntra insatser inom ungdoms- och idrottsverksamhet. Simtränaren Malin Westman har under de senaste åren gett simskolan i Jokkmokks simsällskap ett lyft. Hon har på egen hand hållit i simträning för de yngre barnen, ett antal som vissa tider nått upp till 80 barn i veckan. Kultur- och fritidsnämnden vill därför ge 2023 års ungdomsledare- och idrottsstipendium till Malin Westman.

Läs Kultur- och fritidsnämndens motivering till ungdomsledare- och idrottsstipendiet här.

Kulturstipendiet, också det 10.000 kr, är Jokkmokks kommuns äldsta stipendium och har delats ut sedan 1975. Målet för detta stipendium är att ge stöd och uppmuntran till den som gjort konstnärliga eller på annat sätt värdefulla insatser inom kulturlivet.

2023 års kulturstipendiat är Erika Nordvall Falck, etnolog och kulturbärare, som idag är en välkänd och ofta anlitad föreläsare och kursledare inom stickning, och då särskilt stickning av vantar från Sápmi och Norrbotten. Tack vare Erikas outtröttliga engagemang att lära ut sticktraditionens historia i norr har begreppet "marknadsvantar" blivit välkänt i hela Sticksverige.

Läs Kultur- och fritidsnämndens motivering till kulturstipendiet här.

De båda stipendiaterna kommer att firas i samband med en av konserterna under Jokkmokks marknad, nämligen Simon Issát Marainens konsert på Bio Norden, fredagen den 2 februari 2024 kl. 16.00. Diplomutdelningen kommer att förrättas av kultur- och fritidsnämndens ordförande Henrik Blind.

Jokkmokks kommun passar här på att gratulera de båda stipendiaterna och framför ett stort tack för ert engagerade och viktiga arbete!

För mer information, kontakta kultursekreterare Anna-Karin Aira, anna-karin.aira@jokkmokk.se

Publicerad: 2024-01-31 20:34. Ändrad: 2024-02-06 13:40. Ansvarig: Anna-Karin Aira

Uppleva & Göra18 juni 2024

Sommarlovsaktiviteter 2024

Kom och prova på att skapa i den kreativa verkstaden i parken, eller var med på ett dagridläger i Vuollerim! Kolla in några av sommarens aktiviteter - kanske hittar du något du aldrig prövat på förut!

Uppleva & Göra02 maj 2024

Stort intresse för Jokkmokks kommuns konstnärsresidens

Nu börjar det bli dags att utse årets konstnär för Jokkmokks kommuns konstnärsresidens. I år har kommunen fått ett rekordstort intresse för initiativet. Inför 2024 har man mottagit hela 460 ansökningar från både svenska och internationella konstnärer, jämfört med knappt 160 st föregående år.

Uppleva & Göra22 april 2024

Skoterförbud våren 2024

I följande områden gäller tillfälliga skoterförbud våren 2024, Kabla, Tsähkok, Ulldevis, Njunjes och Vaisaområdet. För mer information om gällande datum och bestämmelser, se vår sida om Skoterförbud.

Uppleva & Göra18 mars 2024

Ett aktivt påsklov för skollediga!

Skolelever i Jokkmokks kommun har påsklov under vecka 14, alltså elva härliga vårvinterdagar från skärtorsdagen den 28 mars till söndagen den 7 april. Här kommer några förslag på aktiviteter för dig som vill göra nåt kul tillsammans med andra skollediga barn och ungdomar. Några aktiviteter börjar redan under vecka 13, alltså veckan innan påsk.