Erikas stickade skatter i Jokkmokk under sommaren

Färggranna, tunnslitna, trasiga… Vantar har ända sedan tonåren fascinerat etnologen Erika Nordvall Falck i Jokkmokk. Särskilt vantar från norr. Ur sin samling har hon valt ut drygt etthundra till en utställning som hittills har setts av 25 000 personer. Nu i sommar finns den omfattande samlingen på Gamla Apoteket. Och självklart kan du på flera ställen i Jokkmokk köpa med en av Erikas sticksatser baserat på de lokala klassikerna.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Design & hantverk

Erika Falck Nordvalls vantutställning har väckt idel positiva reaktioner från starten i samband med Jokkmokks marknad 2016 och på sin turné från Övre Soppero i norr till Landskrona i söder. Även bland män.

– Fyrtio procent av besökarna har varit pojkar och män. Det har förvånat mig. Men det är klart, speciellt i norr har alla erfarenheter och minnen av vantar. Alla har frusit om händerna. Många har säkert också fått fina vantar från sin farmor eller mormor, säger Erika.

Utställningen består av många originalvantar och även rekonstruktioner, foton och ett antal unika vantmönster från Jokkmokk och Jukkasjärvi, som Kirunaområdet tidigare kallades. Tack vare Erikas samlande under femtio års tid har många traditionella mönster räddats åt eftervärlden. Många av vantarna i utställningen är samiska. Vantarnas mönster och färger skvallrar ofta om varifrån de kommer, eftersom olika områden haft sina stick- och mönstertraditioner.

Skaite-Marias vantar kronan i samlingen

Kronan i samlingen, åtminstone de som ligger Erika varmast om hjärtat, är Skaite-Marias karaktäristiskt mönstrade vantar. Skaite-Maria – Maria Larsson Märak – föddes 1875. Hon var en skicklig stickerska som levde i fjällhemmanet Skaite väster om sjön Peuraure i Jokkmokks väglösa fjällvärld.

– Familjen hade svarta och vita får och alla i familjen hjälptes åt när ullen skulle skrubbas, kardas och spinnas, berättar Erika.

Folket i Pärlälvsdalen kände igen Skaite-Marias vantar där de hängde på tork i timmerkojorna, men hon var ändå mest känd för att vara duktig på att slå starka rep och göra fint skohö. För dryga trettio år sedan dokumenterade Erika ett större antal av Skaite-Marias vantar.

– Mönstren var enkla men skickligt stickade. Hon behärskade tekniken till fulländning. Hennes tekniska kunskap och konstnärlighet är värd att lyftas fram.

Kanske är det lika mycket berättelserna som hantverksskickligheten som fångar. Berättelserna om kvinnorna som stickat och personerna som burit vantarna. Erika berättar gärna historier om stickerskorna, och hur mycket deras flit bidragit till familjernas försörjning. Den om Maria Juuni från Porjus, gravid med sitt sjunde barn under tidigt 1920-tal, landar i bröstet. De stackars kronor som hennes make kunde skicka hem från järnvägsbygget räckte inte för att mätta barnen. Då föll hennes blick på en trasig vante i lingonriset, och hon fick en ingivelse. Hon gick hem och började sticka, och barnen kunde därefter få den mjölk de behövde. Porjusvanten är idag välkänd i hela landet, färgrik och slätstickad med en alldeles egen identitet.

Kanhända finns det en hunger efter just dessa berättelser, i tider då anonym massproduktion pågår långt borta under villkor som många av oss helst vill slippa känna till.

Mycket gamla gravvantar

I sin mönstersamling har Erika också många traditionella mönster från Jukkasjärvi, som nomadlärarinnan Teres Torgrim samlade in under tidigt 1900-talet. Hon arbetade i skolkåtorna i Kirunaområdet i nära trettio år och hade ett stort intresse för bygdens kultur. Vantmönstren samlade hon på uppdrag av nomadskoleinspektören för att använda i undervisningen, men också för att bevara mönstren för kommande generationer. Teres Torgrim dokumenterade också den så kallade gravvanten. Under golvet i Jukkasjärvi kyrka fanns gravar med kvarlevor av personer klädda i stickade plagg, däribland vantar som hon efter mycket envishet fick lov att dokumentera när kyrkan renoverades 1947.

– Jag tror faktiskt inte Teres fick se alla stickade vantar som kom fram vid undersökningarna, säger Erika.

Det finns teorier om att sticktekniken kom till Sverige relativt sent via Danmark, men Erika är inte så säker på det. Samerna stickade bevisligen tidigt, men här gick kontakterna i öst-västlig riktning. Den gamla tidens E4 var havet och älvarna.

– Jukkasjärvi kyrka byggdes 1606 och seden att begrava under kyrkgolvet upphörde 1784, så vantarna är mycket gamla. Det är jätteintressant. Stickade plagg har förekommit i samers gravar i både Sverige, Norge och Finland, konstaterar Erika.

Barnen får skapa egna vantmönster

När utställningen kommer till ett nytt ställe finns Erika på plats ett par dagar för att ha föredrag, bildvisning och workshops. Erika har märkt att det finns något i vantar som slår an en ton hos många människor. Även skolbarn gillar vantutställningen och tycker att det är spännande att höra historien om när Teres Torgrim sänktes ned med sin rullstol i utrymmet under kyrkgolvet och satt vid öppnade kistor för att dokumentera vantarna. I samband med utställningen brukar barnen få skapa ett eget vantmönster på papper, en uppgift som de tar sig an med stor entusiasm.

Vill höja vantens status

Erika tycker inte att vantar har fått den uppmärksamhet de förtjänar.

– Vantar har nästa osynliggjorts. Det är inget man pratat om. Det har skrivits åtskilligt om både skoband, bälten och mössor, men inte om vantar.

Det vill hon ändra på. Erika har tagit fram fem småskrifter med beskrivningar av vissa typiska mönster. Numera vill de flesta som stickar ha en beskrivning att gå efter. Förr tog stickerskorna ut mönstret genom att titta och sedan sticka en egen variant. Sällan blev ett vantpar ett annat likt. Snarare undvek man med flit att göra exakt likadant.

Erika hoppas att fler ska bli inspirerade att sticka vantar. Själv skickar hon, framförallt när hon träffar på nya vantmönster och -modeller som hon vill kopiera.

Nya spännande djupdykningar leder vidare

Under sommaren kommer vantutställningen att finnas på kulturhuset Gamla Apoteket i Jokkmokk. Kulturföreningen genomför en ”Stickträff i midnattssol”, en flera dagar lång tematräff vid Polcirkeln i början av juli, där Erika har en halvdagskurs om strukturmönstrade vantar från Norrbotten. Erika kommer också att delta i Överkalix hantverksvecka i augusti samt temahelgen ”Höstfjäll och hemstickat” på STF i Ritsem.

Innan dess ska Erika gå igenom den dokumentation som finns på Riksantikvariatet i Stockholm om de stickade plagg man fann i Jukkasjärvi kyrka för sjuttio år sedan.

– Det fanns många fler gravvantar än de två som Terese Torgrim tilläts dokumentera, bland annat kragvantar med olika strukturmönster. Det materialet har aldrig blivit bearbetat förut. Det är så spännande, säger Erika Nordvall Falck.

 

TIPS!

Erikas intressanta småskrifter och färdigpaketerade sticksatser kan du köpa på Gamla Apoteket, Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseum samt Stoorstålka. Lycka till :)

För den som vill fördjupa sig så köp med en av Ájtte, Svenskt Fjäll- och Samemuseums bästsäljare "SKAITESTICKNINGEN Bakgrund, beskrivning och analys" Erika Pavval (från 1992 då Erika hade ett annat efternamn). Nr. 3 i museéts rapportserie, baserad på Erikas grundforskning.

ISBN 978-91-87636-52-3, tredje tryckningen, Finns även på nätet: http://shop.ajtte.com/


Publicerad: 2017-05-29 15:34. Ändrad: 2017-05-29 15:56.


Besökare11 juli 2018

Ingrids drömträdgård växer sig stark

Grymma skidspår och närheten till naturen är den största anledningen till att Ingrid Hellberg bor i Jokkmokk. Utöver det älskar och brinner hon för sitt arbete som fjällträdgårdsmästare i den Fjällbotaniska Trädgården.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur
Besökare13 februari 2018

Arktiskt vackert och värmande vintermode på Jokkmokks marknad

Vinterskor tillverkade av bällingar eller härna, det vill säga renskinn från ben eller huvud. Konstfärdiga skoband och skinnbyxor som tittar fram under en kolt. Pälsar och skinnmössa, vadmal – och dunjackor. Jokkmokks vintermarknad brukar vara en kylig historia, och är den bästa tänkbara platsen att se samiskt, och arktiskt, vintermode.

Taggar: #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad, #Mötesplats
Besökare18 januari 2018

Hela Jokkmokk räknar ner – nu står årets marknad inför dörren

I Jokkmokk räknas året annorlunda. Här är inte före och efter nyårsafton, utan före och efter marknaden. Förberedelserna inför nästa års marknad påbörjas redan efter marknadens avslutning, och blir allt intensivare ju närmare februari vi kommer. Nu, veckorna innan årets Jokkmokks Marknad, pågår mobiliseringen och förberedelserna för fullt. – Man får pussla en hel del! Det händer en salig blandning av olika saker just nu, så det är verkligen fullt upp, skrattar festivalgeneral Birgitta Nilsson.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Kultur, #Kultur, #Utbildning, #Design & hantverk, #Äventyr, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad
Besökare14 december 2017

Julmarknadsbilder

Jokkmokks julmarknad bjöd på vintrigt väder, många spännande arrangemang, värmande eldar, varm glögg, julbord, midvinterblot och en genuin och ombonad julstämning. Utemarknaden vid Lars Piraks torg var inbäddad i nyfallen snö och doftade av kokkaffe och varm glögg. Här har vi samlat några bildintryck från helgen.

Taggar: #Turism
Visa fler nyheter