Nordenskiöldsloppet på cykel i midnattssolens sken

Allt pekar på rekord i anmälningar. Red Bull Nordenskiöldsloppet laddar för sin femte start. Dessutom adderas 22 mil cykel till Jokkmokks idrotts- och fritidsliv till sommaren.

Taggar:

Går det att vara ute och cykla och samtidigt vara på spåret? Svaret är att i Jokkmokk blir det verklighet den 13 jun i nästa år. Då testas Nordenskiöldsloppets 22 mil på två hjul, det blir en tuff cykelresa från Kvikkjokk till Jokkmokk i partier exakt efter det 22 mil långa skidspåret uppblandat med lite asfalt och lite myr.

”Vi har tittat på olika alternativ men fått stryka bort dem eftersom. Det är, av olika skäl, omöjligt att köra den exakta bansträckningen för Nordenskiöldsloppet på cykel. Vi har tittat på en sträckning från Purkijaur och västerut men det går inte utan att det blir partier där cyklisterna kommer att mötas. Det vill ingen ha, det är inte bra på något sätt. Det inbjuder till olyckor, inte minst”, säger Nordenskiöldsgeneralen Wolfgang Mehl som parallellt med jobbet inför starten och genomförandet av det 22 mil långa kraftprovet på skidor också arbetat med att få till ett lika långt lopp på cykel – ett event som han ser stor framtidspotential i.

”Vi ser hur Cykelvasan vuxit otroligt snabbt och vi tar helt enkelt efter ett vinnande koncept. Cykla kan du dessutom göra överallt, på alla kontinenter, du behöver ingen snö. Sedan har vi något som ingen annan har – nämligen midnattssolen. Att under 24 timmar cykla i midnattssol är en unik upplevelse som kommer att locka många intresserade”, konstaterar Wolfgang Mehl som hade en målbild på ett testlopp med ett 30-tal inbjudna men det kan bli fler än så, på grund av alla tidiga intresseförfrågningar.

”Det är spännande. Vi har också profiler från skidåkningen som kommer att köra cykelloppet”, fortsätter han och nämner NIna Lintzén, Olivia Hansson och Daniel Tynell som exempel.

Under veckan hålls upptaktsträffen för funktionärer och andra intresserade som en kick-off för 2020-års Red Bull Nordenskiöldsloppet. Daniel Tynell kommer att inspirationsprata, Anders Holmberg kommer att berätta om Cykelvasans fantastiska resa och Wolfgang själv kommer att berätta om nyheterna inför loppet 2020.
”Det är inte så stora förändringar. Vi flyttar tillbaka kontrollen från Randijaur till Granudden, efter önskemål från åkarna, vi har röjt ordentligt i uppför- och nedförsbackarna”.

301 anmälda i skrivande stund och målbilden är att nå 500 startande. Intressant är att antalet deltagare från Stockholm hittills har varit dubbelt så stort som deltagarantalet från Norrbotten och Västerbotten tillsammans.

”Det ser hittills ut så i år också. Jag har svårt att säga vad det kan bero på men vi är glada eftersom Stockholm och Mälardalen är en viktig målgrupp för oss. Inte bara för tävlingarna utan för att locka hit fler besökare över året”.

Bilden. 2020 blir det Nordenskiöldslopp båda på skidor och - på cykel.


Publicerad: 2019-11-18 16:46. Ändrad: 2019-11-18 21:46.


Besökare26 juni 2020

"Det blir en annorlunda sommar"

På Arctic Camp väntar Pia Emretsson med personal på den annorlunda turistsommar som nu kommer. Årets förberedelser har handlat om nya upplevelser för gästerna men mest om anpassning till Coronaverkligheten.

Taggar:
Besökare17 juni 2020

Jokkes museum en nyhet i sommar

Jokkmokk är redo för årets semesterfirare. Bland annat så har 19 lättåtkomliga utflyktsmål utökats till 25. Denna annorlunda blomstertid som nu kommer.

Taggar:
Besökare04 februari 2020

Greta och kungaparet gästar

Det blir kungligt besök, Greta Thunberg en och annan minister och med den utlovade väderprognosen kan det väntas publikt rekord. Jokkmokks marknad fortsätter att fascinera, nu för 415:e gången.

Taggar:
Besökare02 oktober 2019

Barbro var ansiktet utåt i 25 år

Hon har visat väg, visat rätt, visat på och visat in. Men nu har Barbro Stenman gjort sin sista arbetsdag på Turistbyrån i Jokkmokk – efter 25 år.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Turism
Visa fler nyheter