Greta och kungaparet gästar

Det blir kungligt besök, Greta Thunberg en och annan minister och med den utlovade väderprognosen kan det väntas publikt rekord. Jokkmokks marknad fortsätter att fascinera, nu för 415:e gången.

Taggar:

Det massiva snöoväder som drog in helgen innan har gett snöröjarna ett lika massivt arbete dagarna innan marknaden öppnar. Gigantiska mängder snö har fraktats bort men en del har även används till att bygga snöskulpturer och fixa till ett lekland för barnen. För övrigt placerat alldeles vid porten in i kommunhuset där numera även Turistinformationen och marknadskontoret huserar.

"Det är självklart en omställning men nog ska det här fungera", säger marknadsgeneralen Birgitta Nilsson som, som alltid, har bråda dagar med planering av årets största event. Fortfarande lockar marknaden ett stort antal försäljare även om det märks en viss förändring över tid.

"De gamla, traditionella knallarna blir äldre och många har försvunnit. Återväxten är inte lika god som förr, det kan kännas jobbigt att resa runt och stå ute i kylan. Fler och fler söker plats inomhus men jag ser ändå att vi håller intresset uppe totalt sett", fortsätter Birgitta som i vanlig ordning inte själv hinner med att besöka marknadsplatsen och försäljarna i någon högre utsträckning de kommande dagarna men har, bland annat, kungligt besök att se fram emot.

Greta Thunbergs ankomst meddelades under tisdagen och blev omedelbart en riksnyhet och landade som en jätteöverraskning. Greta behöver knappast någon närmare presentation, hennes kamp för miljön är känd över hela världen och nu kommer hon till Jokkmokk inbjuden av den samiska ungdomsorganisationen Sáminuorra. Greta kommer, bland annat, att delta i ett klimatarrangemang vid Talvatissjön på fredag.  

Kungen och drottningen kommer för ett besök hos Sametinget. Kungaparet kommer att hälsa på hos några av de lokala handlarna, bland annat Jokkmokks Tenn, och med sig på resan i norr har de, bland andra, landsbygdsminister Jennie Nilsson som efterträtt Sven Erik Bucht, och landshövdingen i Norrbotten Björn O Nilsson.

Vädret ser ut att bli närmast optimalt, runt 10-gradersstrecket, vilket kan innebära att mängden besökare kan bli rekordstort.

Bland det som händer är det svårt att inte nämna Vuollerimsonen Jakob Hellmans konsert, Chris Kläffords uppträdande eller dansbandet Frekvens återuppståndelse. Kitok gästas av just Hellman under invigningen och det bjuds som alltid på en varierad mix av allehanda underhållning, utställningar och hantverkstradition.

Prisade Liva Aira dansar, Åsa Kitok-stipendiaten Gunhild Tjikkom ställer ut. Det blir poetry slam, ölprovning, glaskonst och hundspann. Maj Doris Rimpi visar sina alster, Silba Siida bjuder in till norrskensmiddag i lávvun, Elin Anna Labba berättar historien bakom boken ”Herrarna satte oss hit” – om tvångsförflyttningarna av samer och det populära renrecet körs på Talvatis is.

Matmässa på Kaitumgården, Gällivare Hot Five på Bio Norden, där även Bengt Pohjanen gästspelar, Àjtte har ett fullspäckat program, det är konst- och hantverksmarknad på Västra skolan och temat arktisk design kommer att lyftas fram i programmet.

Som sagt, det är marknadsdax. Kungligt – inte sant!

Här kan du läsa hela programmet.


Publicerad: 2020-02-04 18:29. Ändrad: 2020-02-05 09:29.


Besökare26 juni 2020

"Det blir en annorlunda sommar"

På Arctic Camp väntar Pia Emretsson med personal på den annorlunda turistsommar som nu kommer. Årets förberedelser har handlat om nya upplevelser för gästerna men mest om anpassning till Coronaverkligheten.

Taggar:
Besökare17 juni 2020

Jokkes museum en nyhet i sommar

Jokkmokk är redo för årets semesterfirare. Bland annat så har 19 lättåtkomliga utflyktsmål utökats till 25. Denna annorlunda blomstertid som nu kommer.

Taggar:
Besökare18 november 2019

Nordenskiöldsloppet på cykel i midnattssolens sken

Allt pekar på rekord i anmälningar. Red Bull Nordenskiöldsloppet laddar för sin femte start. Dessutom adderas 22 mil cykel till Jokkmokks idrotts- och fritidsliv till sommaren.

Taggar:
Besökare02 oktober 2019

Barbro var ansiktet utåt i 25 år

Hon har visat väg, visat rätt, visat på och visat in. Men nu har Barbro Stenman gjort sin sista arbetsdag på Turistbyrån i Jokkmokk – efter 25 år.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Turism
Visa fler nyheter