Musikalisk mångfald i biosalongen

Julia och Mirja Palo är två unga entreprenörer som jobbar med Jokkmokks marknad. De arrangerar fyra spännande konserter på anrika Bio Norden i samverkan med Kultur och Fritid.

Taggar:

Bio Norden och intilliggande Hotell Åkerlund är och har alltid varit en central punkt under Jokkmokks marknad. Här har handlare, resande och lokalbefolkningen roat sig under sekler som gått. 2019 är inget undantag, det blir underhållning i den klassiska bioladan än en gång.  

   Nu med Julia och Mirja Palo som arrangörer och tillsammans med kultur och fritid satsar  den unga entreprenörsduon på en spännande musikalisk mix med internationell krydda. Ett brett program med etablerade artister i folkmusikgenren med rötterna i Sapmi.

   Först ut är Sara Parkman, Samantha Ohlanders och Hampus Norén. Sara & Samantha är en välkänd fiolduo som tagit folkmusikscenen med storm, inte minst med sin med sin föreställning Fäboland. I augusti 2018 var de dessutom sommarpratare i P1. Tillsammans med Hampus Norén kommer de att bjuda på musik ur sin nya föreställning Nationalparken.

   Gruppen Solju med Ulla Pirttijärvi, Hildá Länsman, Janne Puurtinen och Teho Majamäki tog nyligen emot priset: Folk Music Creator of the Year på den finska Ethnogalan. Ulla Pirttijärvi och Hildá Länsman från Utsjoki i norra Finland är välkända namn inom jojken.

Simon Issát Marainen kommer tillsammans med Axel Olle Sigurd Andersson att framföra konserten Juoiggan buolvvas bulvii där publiken kan se fram emot Simons stämningsfyllda jojk. Två väletablerade musiker från Norrbotten och Sápmi som med sin klingande, organiska musik säkert kommer att skapa en alldeles särskild stämning på Bio Norden.

Marknadshelgen avslutas med Sousou & Maher Cissoko (bilden). En välkänd och prisbelönt duo baserade i Malmö som tar oss med på en gränsöverskridande, musikalisk resa. Sousou och Maher har turnerat över hela världen och ser, enligt egen utsago, mycket fram emot att komma till Jokkmokk.

 


Publicerad: 2019-01-25 16:41. Ändrad: 2019-02-05 13:09.


Besökare08 februari 2019

Bussarna går till Boden - inte till Murjek

Marknadsbussarna lördag och söndag, med avgångstid klockan 19.00, kommer att köra till Boden, inte till Murjek.

Taggar:
Besökare11 juli 2018

Ingrids drömträdgård växer sig stark

Grymma skidspår och närheten till naturen är den största anledningen till att Ingrid Hellberg bor i Jokkmokk. Utöver det älskar och brinner hon för sitt arbete som fjällträdgårdsmästare i den Fjällbotaniska Trädgården.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur
Besökare13 februari 2018

Arktiskt vackert och värmande vintermode på Jokkmokks marknad

Vinterskor tillverkade av bällingar eller härna, det vill säga renskinn från ben eller huvud. Konstfärdiga skoband och skinnbyxor som tittar fram under en kolt. Pälsar och skinnmössa, vadmal – och dunjackor. Jokkmokks vintermarknad brukar vara en kylig historia, och är den bästa tänkbara platsen att se samiskt, och arktiskt, vintermode.

Taggar: #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad, #Mötesplats
Besökare18 januari 2018

Hela Jokkmokk räknar ner – nu står årets marknad inför dörren

I Jokkmokk räknas året annorlunda. Här är inte före och efter nyårsafton, utan före och efter marknaden. Förberedelserna inför nästa års marknad påbörjas redan efter marknadens avslutning, och blir allt intensivare ju närmare februari vi kommer. Nu, veckorna innan årets Jokkmokks Marknad, pågår mobiliseringen och förberedelserna för fullt. – Man får pussla en hel del! Det händer en salig blandning av olika saker just nu, så det är verkligen fullt upp, skrattar festivalgeneral Birgitta Nilsson.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Kultur, #Kultur, #Utbildning, #Design & hantverk, #Äventyr, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad
Visa fler nyheter