Kreativ kulturell kommers - Jokkmokks marknad

Jokkmokks marknad är med sin drygt 400-åriga historia en av de äldsta årligen återkommande marknaderna i Sverige. Här möts människor från när och fjärran för att under midvinterns polarljus i dagarna tre uppleva handel, kultur och kreativitet.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad

För Jokkmokkarna är Jokkmokks marknad det egentliga Nyåret. Det är då det gamla året läggs till handlingarna och det nya rings in. Jokkmokks marknad är navet runt vilket en stor del av Jokkmokks identitet och själ kretsar, en institution som med sina dryga 400 år uppnått en respektabel ålder, men som sjuder av ungdomlig spiritualitet och vitalitet.

Med sina 1500 meter av marknadsstånd, kan Jokkmokks marknad erbjuda ett stort utbud av lokalt och småskaligt mathantverk, kläder, hantverk, skinnprodukter med mera. Jokkmokks marknad är dock så mycket mer än en traditionell marknad; den har idag mognat till att bli en av de viktigaste mötesplatserna för kulturella och kreativa näringar på nordkalotten.

Regionens viktigaste event för kultur och kreativitet?

Varje år arrangeras ett stort antal seminarier, föreläsningar, konserter, konst- och hantverksutställningar, modevisningar och fotoutställningar. Det kan handla om klimatförändringar, isbjörnar på Svalbard, skidans historia eller hur du ska klä sig för att skydda sig mot snö och kyla. För att bara nämna några exempel.

Konst, konsthantverk och fotografi är också en viktig del av Jokkmokks marknad och utställningarna är många. På Jokkmokks marknad kan unga och lovande konstnärer och hantverkare visa upp sig sida vid sida med de mer etablerade. Jokkmokks marknad är en mötesplats där människor möts och nya idéer föds. Den har även en viktig funktion i att överföra muntliga traditioner, något som är av stor betydelse för identitetsskapande i Sápmi.

-  Jokkmokks marknads betydelse som mötesplats i Sápmi och Swedish Lapland är stor. Här samlas människor från hela världen för att fylla förråden, roa sig och träffa nya och gamla vänner. Kreativiteten flödar. När man lämnar Jokkmokk med sina inköpta varor så ingår även en påse nya idéer, kunskap och glädje, säger Birgitta Nilsson, marknadsgeneral för Jokkmokks marknad.

Självklart har musik en given plats på Jokkmokks marknad och ett stort antal konserter anordnas på flera scener. Jojk, folkmusik och jazz blandas med hip hop och körsång. De finns någonting att konsumera för vilken typ av lyssnare du än må vara.

Stark samisk prägel med en unik inramning

Den samiska prägeln är stark, men Jokkmokks marknad handlar inte om konserverande. Marknaden är ett väsen som har ett liv i sig, som inte låter sig tämjas. En mötesplats för såväl sinnena som för själen. Här skapas en synbios mellan marknadens långa historisk tradition, den speciella och unika arktiskt präglade miljön och ett samhälle som är under ständig förändring.

Det vore en underdrift att beteckna Jokkmokks marknad på något annat sätt än en urkraft som formar de människor som ständigt lever i relation till densamma.

Den unika naturen, klimatet och miljön har alltid varit en intim del av Jokkmokks marknad. Snö och kyla, midvintermörkrets speciella ljus, platsen som är belägen mellan milsvida taigaskogar i öster och de karga fjälltrakterna i väster. Allt skapar den speciella atmosfär som omger Jokkmokks marknad och för besökare erbjuds det många möjligheter till naturupplevelser. Hundspannsturer, älgspaning, renutfodring och guidade skidturer i det snötyngda och vintriga skogslandskapet är endast en liten del av vad som finns att välja på.

jokkmokksmarknad.se kan du läsa mer och ta del av det kompletta programmet.

FOTO: Carl-Johan Utsi.


Publicerad: 2017-01-27 12:37. Ändrad: 2019-02-19 16:39.


Besökare26 juni 2020

"Det blir en annorlunda sommar"

På Arctic Camp väntar Pia Emretsson med personal på den annorlunda turistsommar som nu kommer. Årets förberedelser har handlat om nya upplevelser för gästerna men mest om anpassning till Coronaverkligheten.

Taggar:
Besökare17 juni 2020

Jokkes museum en nyhet i sommar

Jokkmokk är redo för årets semesterfirare. Bland annat så har 19 lättåtkomliga utflyktsmål utökats till 25. Denna annorlunda blomstertid som nu kommer.

Taggar:
Besökare04 februari 2020

Greta och kungaparet gästar

Det blir kungligt besök, Greta Thunberg en och annan minister och med den utlovade väderprognosen kan det väntas publikt rekord. Jokkmokks marknad fortsätter att fascinera, nu för 415:e gången.

Taggar:
Besökare18 november 2019

Nordenskiöldsloppet på cykel i midnattssolens sken

Allt pekar på rekord i anmälningar. Red Bull Nordenskiöldsloppet laddar för sin femte start. Dessutom adderas 22 mil cykel till Jokkmokks idrotts- och fritidsliv till sommaren.

Taggar:
Visa fler nyheter