Jokkes museum en nyhet i sommar

Jokkmokk är redo för årets semesterfirare. Bland annat så har 19 lättåtkomliga utflyktsmål utökats till 25. Denna annorlunda blomstertid som nu kommer.

Taggar:

Covid-19 ställer till det även i semestertider, det behöver knappast förklaras. Regeringens beslut att tillåta fria resor i landet gör dock att läget ljusnar en del, inte minst för den hårt ansträngda besöksnäringen.

Jokkmokks kommun är inget undantag och här har olika omställningar redan gjorts för att försöka möta upp den aktuella problembilden och att belysa om de enkla möjligheter till ett rörligt friluftsliv och aktiviteter som kommunen har att erbjuda.

Kultur- och fritids folder över sommarens utflyktsmål har utökats från tidigare 19 till att under 2020 omfatta 26 platser i kommunen, samtliga mycket nära till och lätta att ta till sig. Nya för året är Muddusportalen som tar dig in i urskogsvildmarken i nationalparken, Påmpagrottan med sin historia om Påmpe och stugan i Vackerbacken, Stenåldersgraven, Kvarnfallet, Kaltisbäcken och Jokkmokk Jokkes museum i Porsi.

Det finns, som sagt, 19 ytterligare mål för utfärden eller utflykten och visst är det väl så att Brudslöjan, exempelvis, är en lite mer strapatsrik färd om man inte nöjer sig med att betrakta det vackra fallet på avstånd – där bilvägen slutar. Än vad Matsäcken och barnen kan med fördel kolla in saltkvarnen i Granudden som är en spännande sällsynt lämning från mitten av 1800-talet, som renoverats till sin forna glans.

Jokkmokks kommun har dock mycket, mycket mer att erbjuda. Vandringsleder, fiske, cykelturer på asfalt, grus och i terräng, Fjällträdgården med unik fauna eller, varför inte, motorstadion i Letsi där du kan testa på carting. I Porjus finns niohålsgolf med konstgräsgreener, Sveriges äldsta kraftverksbygge och flygplansvraket efter Easy Elsie som tvingades till nödlandning under andra världskriget hittar du cirka en mil därifrån.

Guldkornen är många och, utan att vara vanvördig, så är det dessutom generöst med möjligheter till naturlig, social distansering. Det kan vara nära till det mesta men vi behöver hålla avstånd.

Bilden. Jokkmokks Jokkes museum i Porsi innehåller, bland mycket annat, Jokkes guldskivor.


Publicerad: 2020-06-17 08:00. Ändrad: 2020-06-17 08:00.


Besökare15 februari 2023

Årets marknad lockade 46.052 besökare

Det blev en bra Jokkmokks marknad 2023, såväl sett till vädret som till antalet besökare. Antalet besökare på årets marknad, den 418:e i ordningen, var 46.052 personer.

Taggar: #Turism, #Jokkmokks marknad
Besökare09 januari 2023

Välkommen till Jokkmokks marknad 2023!

Efter två år med restriktioner och digitala marknader ser vi nu fram emot att kunna välkomna besökare från hela världen till Jokkmokk och den 418:e marknaden, mellan den 2:a och 4:e februari 2023.

Taggar: #Turism, #Jokkmokks marknad
Besökare05 oktober 2020

Nyheter nere på Arctic Camp Jokkmokk

I sommar blev äntligen den nya äventyrsgolfbanan färdig nere på Arctic Camp Jokkmokk, ett projekt som campingchefen Pia Emretsson velat genomföra i flera år. “Ett Jokkmokk i miniatyr” är beskrivningen av golfbanan på deras webbplats och längs med banan får man bland annat besöka polcirkeln, vintermarknaden, portalen in till campingen och förstås se renar, hjortron och en och en annan svamp.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Besöksnäring
Besökare02 oktober 2019

Barbro var ansiktet utåt i 25 år

Hon har visat väg, visat rätt, visat på och visat in. Men nu har Barbro Stenman gjort sin sista arbetsdag på Turistbyrån i Jokkmokk – efter 25 år.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Turism
Visa fler nyheter