Ingrids drömträdgård växer sig stark

Grymma skidspår och närheten till naturen är den största anledningen till att Ingrid Hellberg bor i Jokkmokk. Utöver det älskar och brinner hon för sitt arbete som fjällträdgårdsmästare i den Fjällbotaniska Trädgården.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur

En kall vårdag för åtta år sedan kom Ingrid till Jokkmokk för att börja arbeta som trädgårdsmästare. Hon hade aldrig tidigare besökt kommunen och i sista stund hade hon skaffat sig ett enkelt studentboende vid Samernas Utbildningscentrum. Ganska snart bestämde hon sig för att söka efter ett permanent boende – hon ville stanna kvar.

    Under åren som gått har Ingrid hunnit med massor av arbete i trädgården, inte minst rensat bort gammalt och planterat nytt, hon har också jobbat stenhårt med olika projekt. Ett exempel på detta är arbetet med att få fram ”fjälltoppen Ingrid”, en klippa mitt i den fjällbotaniska trädgården. Arbetet med fjälltoppen har tagit åtta år, allt jobb har gjorts för hand, och pågår fortfarande.

    - Det är som hela trädgården. Den är liksom aldrig färdig. Den lever, växer och utvecklas hela tiden. Det är underbart, säger hon. 

    Det är svårt att inte ryckas med av Ingrids entusiasm när hon visar runt i trädgården. Med ett brinnande intresse berättar hon om de människor som har satt sina avtryck, om planerna för framtiden och om allt det arbete som lagts ner och genomförts under de år som fjällträdgården har funnits.

    - Den har funnits här i 23 år, det är det kanske inte så många som vet. Upphovsmannen var entusiasten och läraren Stig Lindberg. Vi minns fine Stig, inte minst, med en vacker träbänk, strategiskt placerad i hans egen rönn-berså. 

    Fjällträdgårdsarbetet är säsongsbetonat och pågår från maj till och med september. Under somrarna har Ingrid hjälp med trädgårdsarbetet av feriejobbare, språkpraktikanter, Ájtte Musei Vänner och, genom åren, sin duktige kollega Jalle Henriksson.

    - Jalle har en stor betydelse för trädgårdens överlevnad och utveckling, och utan allt ideellt arbete och de duktiga medarbetarna hade trädgården inte varit i det fina skick den är i dag, berättar Ingrid och uttrycker även sin uppskattning och tacksamhet för sin tidigare kollega Mårten Larsson.

    - Han var en speciellt underbar människa och kollega. En av de som verkligen arbetade hårt i trädgården under många år. Mårten har haft en stor och  betydelsefull roll för trädgårdens tillväxt, säger hon.

    Efter sin biodynamiska trädgårdsutbildning gjorde Ingrid, som har sitt ursprung från Bollnäs, praktik i Klippträdgården, en del av Göteborgs Botaniska Trädgård. Det var här hennes stora intresse för fjällväxter vaknade till liv. Ett intresse som, så småningom, tog henne hela vägen upp till Jokkmokk. Där har hon byggt en unik miljö, i ett samhälle som hon snabbt kom att förälska sig i.

    - Jag önskar och hoppas att skolor och andra intresserade i hela landet vill ta tillvara på den kunskap gällande fjällets växter som finns här hos oss. Det är verkligen en helt unik miljö som visas upp. Och att de som finns närmare tar sin lunch eller picknick-korg med sig och hälsar på. Vi jobbar hela tiden med att öka tillgängligheten och framkomligheten.

    Alla Jokkmokks kommuns innevånare har fritt Inträde till den Fjällbotaniska Trädgården där framkomligheten även är god för besökare som är i behov av rullstol eller rollator.

    - Det är så mysigt och stillsamt att bara slå sig ner med sin matsäck på sin favoritplats i trädgården och suga i sig av dess vackra miljö och omgivning, konstaterar Ingrid som även hoppas att trädgården kan bli också en åretrunt-trädgård, eftersom hennes upplevelse är att den även är otroligt vacker i sin vinterskrud.

Text och bild: Magdalena Forsman

Under Focusprojektet, som avslutades under våren 2017, genomfördes ett stort antal intervjuer som presenterar människor som valt att bo i Jokkmokk och som på olika sätt bidrar till samhällsutvecklingen. 
    Vissa av intervjuerna blev aldrig publicerade under projekttidens gång så därför väljer vi att presentera dem på kommunens hemsida och på Facebook i en liten sommarserie. 


Publicerad: 2018-07-11 17:52. Ändrad: 2018-07-11 17:55.


Besökare08 februari 2019

Bussarna går till Boden - inte till Murjek

Marknadsbussarna lördag och söndag, med avgångstid klockan 19.00, kommer att köra till Boden, inte till Murjek.

Taggar:
Besökare25 januari 2019

Musikalisk mångfald i biosalongen

Julia och Mirja Palo är två unga entreprenörer som jobbar med Jokkmokks marknad. De arrangerar fyra spännande konserter på anrika Bio Norden i samverkan med Kultur och Fritid.

Taggar:
Besökare13 februari 2018

Arktiskt vackert och värmande vintermode på Jokkmokks marknad

Vinterskor tillverkade av bällingar eller härna, det vill säga renskinn från ben eller huvud. Konstfärdiga skoband och skinnbyxor som tittar fram under en kolt. Pälsar och skinnmössa, vadmal – och dunjackor. Jokkmokks vintermarknad brukar vara en kylig historia, och är den bästa tänkbara platsen att se samiskt, och arktiskt, vintermode.

Taggar: #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad, #Mötesplats
Besökare18 januari 2018

Hela Jokkmokk räknar ner – nu står årets marknad inför dörren

I Jokkmokk räknas året annorlunda. Här är inte före och efter nyårsafton, utan före och efter marknaden. Förberedelserna inför nästa års marknad påbörjas redan efter marknadens avslutning, och blir allt intensivare ju närmare februari vi kommer. Nu, veckorna innan årets Jokkmokks Marknad, pågår mobiliseringen och förberedelserna för fullt. – Man får pussla en hel del! Det händer en salig blandning av olika saker just nu, så det är verkligen fullt upp, skrattar festivalgeneral Birgitta Nilsson.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Kultur, #Kultur, #Utbildning, #Design & hantverk, #Äventyr, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad
Visa fler nyheter