I Kåbdalis inför Levi – världscupträningen backstage

Under en oktobervecka varje år kommer världscuplagen, och några av världens främsta alpina åkare, till Kåbdalis för att träna inför världscuptävlingen i Levi, Finland. Och trycket blir större - i år har fler lag än någonsin velat komma till Kåbdalis. - Det här är en väldigt viktig träningsvecka för oss, säger Österrikes landslagstränare Pfeifer Marko, som tycker att stämningen i Kåbdalis för tankarna till julen.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Friluftsliv, #Sport, #Besöksnäring

Kåbdalis är som en mångkulturell myrstack. Det pratas på franska, tyska och engelska, det språk som tycks vara i minoritet är svenska. I restaurangen går det som av vågor. Rätt vad det är väller det in ett herrlag som nyss varit ute i backarna. Pjäxorna dunsar och åkarna skalar av sig kläderna. Där syns allt ifrån glansiga tävlingsdräkter med tryckta sponsorbudskap till landslagsjackor. Det är mest herrar. Kåbdalis skidliftars sportchef Rickard Renlund berättar att många damer har åkt till Levi, inför världscupen, redan idag.

- Vi har haft fantastiska förutsättningar. De flesta kom mellan den tredje och den femte oktober och har stannat tills nu. Och så fick vi öppna två backar samtidigt, det är rekord, säger Rickard innan han presenterar Österrikes tränare Pfeifer Marko.

Österrikes tränare är nöjd med förutsättningarna i Kåbdalis, framför allt tystnaden och lugnet. Foto: Maria Broberg.

 

Pfeifer Marko var tränare för det svenska landslaget under tre år. Det var under den tiden han fick upp ögonen för Kåbdalis som plats att träna inför världscupen i Levi. Han berättar att de återvänder varje år för träningsveckan. Tystnaden och lugnet är det första han lyfter upp som fördelar med att vara i Kåbdalis, trots surret runt omkring i matsalen. Men det är inte mycket media, säger han, och lite folk. Inte stressigt.

 

Lika lugnt som i juletider

- Man får nästan julkänsla här. Det är väldigt fridfullt, säger Pfeifer innan han tar upp backarnas kvalitet och servicen de får av Johan Gunnarstedt och alla de som jobbar med backarna:

- Här kan man få samma förutsättningar som det är i Levi. Det är väldigt bra kvalitet på nedfarterna, omgivningarna liknar varandra och vädret är ungefär detsamma som där, så att åkarna vänjer sig vid klimatet.

Pfeifer Marko säger att veckan i Kåbdalis är en väldigt viktig träningsvecka. Han nämner att de kan träna två gånger per dag och behöver tillbringa lite tid vid liftarna. Det är en fördel att man bor så nära backarna. Förra året, säger Marko, var träningsveckan i Kåbdalis avgörande för hur det gick i Levi för de österrikiska åkarna. Faktum är att det österrikiska laget är det som stannar i Kåbdalis längst innan avfärd mot Levi, ett sätt att hålla åkarna lugna och inte utsätta dem för onödig stress.

 

Emil Johansson från det svenska landslaget är nöjd över att ha kvalat in till Levi. Foto: Maria Broberg. 

 

Familjär stämning

Vid sittliften möter en nöjd Emil Johansson, en av de tre svenska herrar som på plats har kvalat in för att tävla i Levi. Om åkningen säger han inte så mycket mer än att det är bra där. Bland annat, förklarar han, isas backarna för att de ska hålla bättre för den intensiva träningen.

- Det är väldigt familjär stämning under den här veckan. Familjen Gunnarstedt vet hur man får folk att känna sig välkomna, säger Emil innan han går vidare.

 

Förutsättningarna för att åka är goda. Foto: Maria Broberg. 

 

Har fått neka lag att komma

Lite senare pekar David Gunnarstedt, som jobbar med att preparera backarna, ut hålen som uppstår i snön när nerfarterna vattnas, eller ”balkas”, som det heter på skidspråk. Det sprutas in vatten som sedan fryser till is och gör backarnas hållfasthet bättre. En liten bit i taget, nerför hela backen. Det tar mycket tid, men är en förutsättning för att landslagsåkarna ska kunna träna där. Det goda ryktet kring Kåbdalis skidliftars arbetssätt och höga kvalitet har spridit sig. I år har de fått neka lag att komma dit, ett par av världens bästa. Det svider, men de har inte bokat i tid, säger VD för Kåbdalis skidliftar Johan Gunnarstedt.

- Det här går inte att marknadsföra på något sätt. Att världscuplagen vill komma hit beror helt på vårt goda rykte och att vi har jobbat på samma sätt under lång tid, förklarar han.

Precis som Pfeifer Marko nämner Johan Gunnarstedt att ortens litenhet är en fördel.

- Vi kan erbjuda aktiviteter till lagen utan problem. Skridskor, häst, skoter – allt finns inom en kilometers avstånd.

På K&M in bageri är skidåkarna frekventa gäster för att handla och sätta sig med en fika. Jo, nog märks det att det är världscupträning i Kåbdalis, säger tjejen i kassan. Men som Pfeifer Marko sade, här är det fridfullt.

- Världsstjärnorna får vara ifred. De kan gå ut och äta middag utan att det blir stora folksamlingar och uppståndelse runt dem, säger Johan Gunnarstedt.

Pfeifer Marko får frågan om det är så att träningsveckan i Kåbdalis ger ett bättre resultat i Levi. Jo, säger han med ett stort leende:

- That’s the plan.

 

Dimman börjar svepa in över Kåbdalis. Oftast tränar världscuplagen på morgonen, berättar David Gunnarstedt. Foto: Maria Broberg. 

 

Packning

 Det är dags att börja packa och åka vidare till finska Levi. Foto: Maria Broberg. 


Publicerad: 2017-11-10 09:52. Ändrad: 2017-11-10 10:34.


Besökare11 juli 2018

Ingrids drömträdgård växer sig stark

Grymma skidspår och närheten till naturen är den största anledningen till att Ingrid Hellberg bor i Jokkmokk. Utöver det älskar och brinner hon för sitt arbete som fjällträdgårdsmästare i den Fjällbotaniska Trädgården.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur
Besökare13 februari 2018

Arktiskt vackert och värmande vintermode på Jokkmokks marknad

Vinterskor tillverkade av bällingar eller härna, det vill säga renskinn från ben eller huvud. Konstfärdiga skoband och skinnbyxor som tittar fram under en kolt. Pälsar och skinnmössa, vadmal – och dunjackor. Jokkmokks vintermarknad brukar vara en kylig historia, och är den bästa tänkbara platsen att se samiskt, och arktiskt, vintermode.

Taggar: #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad, #Mötesplats
Besökare18 januari 2018

Hela Jokkmokk räknar ner – nu står årets marknad inför dörren

I Jokkmokk räknas året annorlunda. Här är inte före och efter nyårsafton, utan före och efter marknaden. Förberedelserna inför nästa års marknad påbörjas redan efter marknadens avslutning, och blir allt intensivare ju närmare februari vi kommer. Nu, veckorna innan årets Jokkmokks Marknad, pågår mobiliseringen och förberedelserna för fullt. – Man får pussla en hel del! Det händer en salig blandning av olika saker just nu, så det är verkligen fullt upp, skrattar festivalgeneral Birgitta Nilsson.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Kultur, #Kultur, #Utbildning, #Design & hantverk, #Äventyr, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad
Besökare14 december 2017

Julmarknadsbilder

Jokkmokks julmarknad bjöd på vintrigt väder, många spännande arrangemang, värmande eldar, varm glögg, julbord, midvinterblot och en genuin och ombonad julstämning. Utemarknaden vid Lars Piraks torg var inbäddad i nyfallen snö och doftade av kokkaffe och varm glögg. Här har vi samlat några bildintryck från helgen.

Taggar: #Turism
Visa fler nyheter