Högtryck för fjällvandrare i Aktse

Juli och augusti är högsäsong för fjällvandarna och då är det som mest hektiskt i knutpunkten Aktse.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia

Aktse, som är ett gammalt samiskt fjällnybygge, anlades under 1820-talet och brukar kallas för porten till Sarek. Här möter Sareks vilda natur skogslandet i väster, och Rapadalens deltalandskap med fjällen Tjahkelij, Nammásj och Skierffe är en av våra mest välkända fjällvyer.

Intresset för vandring har ökat de senaste åren och vid Svenska Turistföreningens stugplats, som ligger ett stenkast norr om det gamla fjällhemmanet, är besökarna många. Här växlar stugvärdarna ofta år från år men alla är lika entusiastsika och välkomnande för besökarna.

Stor variation av besökare 

Aktse är en av de viktigaste portarna in till Sarek men också en större stugplats längs Kungsleden. Ikoniska besöksmål som Skierffe, Nammásj och Rapadalen samt möjligheterna att ta sig hit genom en kortare vandring, med båt eller med helikopter, gör att det blir en väldigt stor variation på besökarna. Den relativa lättillgängligheten, med många besökare och ett känt besöksmål som Skierffe gör att en del ovana besökare lockas hit.

Skierffes spektakulära topp är ett utflyktsmål som lockar många. Från toppen är utsikten hisnande och här har man nästan sjuhundra meters höjdskillnad till det frodiga deltalandskapet nere i Rapadalen. Det av glaciärsediment turkosfärgade vattnet i Ráphaädno och videsnårens grönska skapar en nästan tropisk känsla. Med kikare kan du, med lite tur, få se några av Rapadalens storvuxna älgar.

En plats med lång kulturhistoria

Aktse brukar, som sagt, kallas porten till Sarek och ligger vackert beläget på sluttningen ovan sjön Lájtávres norra strand. Aktse betyder nio, vilket enligt sägnen har sin förklaring i att nio björnar under årens lopp dödats vid Aktsekallio, ett stort stenblock som ligger på åsen ovan Aktse.

Aktse är ett gammalt kulturlandskap och under 1820-talet anlades här ett samiskt fjällnybygge – sjön gav fjällröding och fjällen och skogarna pälsverk och kött.

Aktse

Aktse är en plats med en lång och genuin kulturhistoria.

https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-aktse-fjallstuga/

http://www.aktsebo.se/


Publicerad: 2017-08-01 15:00. Ändrad: 2019-02-19 16:26.


Besökare26 juni 2020

"Det blir en annorlunda sommar"

På Arctic Camp väntar Pia Emretsson med personal på den annorlunda turistsommar som nu kommer. Årets förberedelser har handlat om nya upplevelser för gästerna men mest om anpassning till Coronaverkligheten.

Taggar:
Besökare17 juni 2020

Jokkes museum en nyhet i sommar

Jokkmokk är redo för årets semesterfirare. Bland annat så har 19 lättåtkomliga utflyktsmål utökats till 25. Denna annorlunda blomstertid som nu kommer.

Taggar:
Besökare04 februari 2020

Greta och kungaparet gästar

Det blir kungligt besök, Greta Thunberg en och annan minister och med den utlovade väderprognosen kan det väntas publikt rekord. Jokkmokks marknad fortsätter att fascinera, nu för 415:e gången.

Taggar:
Besökare18 november 2019

Nordenskiöldsloppet på cykel i midnattssolens sken

Allt pekar på rekord i anmälningar. Red Bull Nordenskiöldsloppet laddar för sin femte start. Dessutom adderas 22 mil cykel till Jokkmokks idrotts- och fritidsliv till sommaren.

Taggar:
Visa fler nyheter