Högtryck för fjällvandrare i Aktse

Juli och augusti är högsäsong för fjällvandarna och då är det som mest hektiskt i knutpunkten Aktse.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia

Aktse, som är ett gammalt samiskt fjällnybygge, anlades under 1820-talet och brukar kallas för porten till Sarek. Här möter Sareks vilda natur skogslandet i väster, och Rapadalens deltalandskap med fjällen Tjahkelij, Nammásj och Skierffe är en av våra mest välkända fjällvyer.

Intresset för vandring har ökat de senaste åren och vid Svenska Turistföreningens stugplats, som ligger ett stenkast norr om det gamla fjällhemmanet, är besökarna många. Här växlar stugvärdarna ofta år från år men alla är lika entusiastsika och välkomnande för besökarna.

Stor variation av besökare 

Aktse är en av de viktigaste portarna in till Sarek men också en större stugplats längs Kungsleden. Ikoniska besöksmål som Skierffe, Nammásj och Rapadalen samt möjligheterna att ta sig hit genom en kortare vandring, med båt eller med helikopter, gör att det blir en väldigt stor variation på besökarna. Den relativa lättillgängligheten, med många besökare och ett känt besöksmål som Skierffe gör att en del ovana besökare lockas hit.

Skierffes spektakulära topp är ett utflyktsmål som lockar många. Från toppen är utsikten hisnande och här har man nästan sjuhundra meters höjdskillnad till det frodiga deltalandskapet nere i Rapadalen. Det av glaciärsediment turkosfärgade vattnet i Ráphaädno och videsnårens grönska skapar en nästan tropisk känsla. Med kikare kan du, med lite tur, få se några av Rapadalens storvuxna älgar.

En plats med lång kulturhistoria

Aktse brukar, som sagt, kallas porten till Sarek och ligger vackert beläget på sluttningen ovan sjön Lájtávres norra strand. Aktse betyder nio, vilket enligt sägnen har sin förklaring i att nio björnar under årens lopp dödats vid Aktsekallio, ett stort stenblock som ligger på åsen ovan Aktse.

Aktse är ett gammalt kulturlandskap och under 1820-talet anlades här ett samiskt fjällnybygge – sjön gav fjällröding och fjällen och skogarna pälsverk och kött.

Aktse

Aktse är en plats med en lång och genuin kulturhistoria.

https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-aktse-fjallstuga/

http://www.aktsebo.se/


Publicerad: 2017-08-01 15:00. Ändrad: 2019-02-19 16:26.


Besökare12 mars 2024

Årets marknad blev välbesökt

Besökssiffran för Jokkmokks marknad 2024 har kommit, och årets marknad hade 48 560 besökare. Uträkningen baseras precis som tidigare år på Trafikverkets mätningar.

Taggar:
Besökare15 februari 2023

Årets marknad lockade 46.052 besökare

Det blev en bra Jokkmokks marknad 2023, såväl sett till vädret som till antalet besökare. Antalet besökare på årets marknad, den 418:e i ordningen, var 46.052 personer.

Taggar: #Turism, #Jokkmokks marknad
Besökare09 januari 2023

Välkommen till Jokkmokks marknad 2023!

Efter två år med restriktioner och digitala marknader ser vi nu fram emot att kunna välkomna besökare från hela världen till Jokkmokk och den 418:e marknaden, mellan den 2:a och 4:e februari 2023.

Taggar: #Turism, #Jokkmokks marknad
Besökare05 oktober 2020

Nyheter nere på Arctic Camp Jokkmokk

I sommar blev äntligen den nya äventyrsgolfbanan färdig nere på Arctic Camp Jokkmokk, ett projekt som campingchefen Pia Emretsson velat genomföra i flera år. “Ett Jokkmokk i miniatyr” är beskrivningen av golfbanan på deras webbplats och längs med banan får man bland annat besöka polcirkeln, vintermarknaden, portalen in till campingen och förstås se renar, hjortron och en och en annan svamp.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Besöksnäring
Visa fler nyheter