Högtryck för fjällvandrare i Aktse

Efter en väldigt sen snösmältning har fjällvandringen kommit igång på allvar. Juli och augusti är högsäsong och i knutpunkten Aktse är det just nu hektiskt. Aktse som är ett gammalt samiskt fjällnybygge anlades under 1820-talet och brukar kallas för Porten till Sarek. Här möter Sareks vilda natur skogslandet i väster och Rapadalens deltalandskap med fjällen Tjahkelij, Nammásj och Skierffe är en av de mest kända fjällvyerna vi har.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia

Intresset för vandring har ökat de senaste åren och vid Svenska turistföreningens stugplats som ligger ett stenkast norr om det gamla fjällhemmanet är besökarna många. Hör gör Petter Hanberger och Siri Johansson från Stockholm sitt första stugvärdsuppdrag och är inne på andra veckan. Tanken att jobba som stugvärdar är något som mognat fram.

– Vi har vandrat ganska mycket själva innan. Kungsleden, i Jämtland och i Norge. Efter några år utomlands så kom tanken upp om att arbeta som stugvärdar och vi sökte stugvärdskursen, berättar Petter.

– Kombinationen av att vistas i den här miljön, alla olika personligheter och historier man får höra – det är en stor del av behållningen av att vara här – det är som att alla personligheter förstärks, menar Siri.

Stor variation av besökare och många internationella gäster

Aktse är en av de viktigaste portarna in till Sarek, men också en större stugplats längs Kungsleden. Ikoniska besöksmål som Skierffe, Nammásj och Rapadalen samt möjligheterna att ta sig hit genom en kortare vandring, med båt eller med helikopter, gör att det blir en väldigt stor variation på besökarna.

– Det är svårt att kategorisera de besökare vi har – det är jätteblandat, säger Petter.

– Vi har de som vandrar längs Kungsleden och de som är på väg in eller ut ur Sarek. En del kommer med helikopter, bor här några nätter och gör dagsturer och flyger sedan ut igen. Några kommer bara för att besöka Skierffe, som är ett otroligt välkänt besöksmål, fortsätter Petter.

– Vi har även en väldigt stor spridning i ålder – allt från pigga 70-åringar till ungdomar, säger Siri.

– Nu i början av säsongen är dock säkert hälften av besökarna internationella, det är ibland så att vi tilltalar på engelska av misstag, fortsätter hon.

Den relativa lättillgängligheten, med många besökare och ett känt besöksmål som Skierffe gör att en del ovana besökare lockas hit. Skierffes spektakulära topp är ett utflyktsmål som lockar många. Från toppen är utsikten hisnande och här har man nästan sjuhundra meters höjdskillnad till det frodiga deltalandskapet nere i Rapadalen. Det av glaciärsediment turkosfärgade vattnet i Ráphaädno och videsnårens grönska skapar en nästan tropisk känsla. Med kikare kan man här om man har tur se några av Rapadalens storvuxna älgar.

– Vi hade en kille här från Singapore som sett Skierffe på bild och bestämt sig för att åka hit. Han hade inte så bra utrustning eller koll, men fick lite lots av en svensk och en finsk man, berättar Siri.

– Vi har dock inte varit med om några allvarligare tillbud – bara några stukade fötter och onda knän, men vi har stött på några som vi varit fundersamma över om de har tillräcklig utrustning och kunskap för de turer de ger sig på, fortsätter hon.

En plats med lång kulturhistoria

Aktse brukar kallas porten till Sarek och ligger vackert beläget på sluttningen ovan sjön Lájtávres norra strand. Aktse betyder nio, vilket enligt sägnen har sin förklaring i att nio björnar under årens lopp dödats vid Aktsekallio, ett stort stenblock som ligger på åsen ovan Aktse. Aktse är ett gammalt kulturlandskap och under 1820-talet anlades här ett samiskt fjällnybygge – sjön gav fjällröding och fjällen och skogarna pälsverk och kött.

– Att det är en plats med lång kulturhistoria är påtaglig här, men vi får få frågor från besökarna – de flesta är mer fokuserade på naturlandskapet och hela Kungsledenkonceptet är så starkt i många människors medvetande, menar Petter.

Aktse

Bild: Aktse, en plats med mycket kulturhistoria.

 

Från Krakow till Sarek

Aktse är dock även en av de viktigaste utgångspunkterna för vandringar i Sarek och 22-åriga Jędrzej Zegarek har liftat från Krakow i södra Polen och ska de närmaste fjorton dagarna vandra genom Sarek och Badjelánnda.

– Det känns nervös, men jag har drömt om det här länge. Sarek är verkligen unikt. Jag har vandrat en del i Tatrabergen i södra Polen, men här är det vildare och friare, berättar han.

– Det är inte lika lätt att röra sig fritt och tälta vara man vill där och det är mycket mer folk. Här kan man slå läger var man vill och naturen är vildare och mer orörd, fortsätter Jędrzej som har en bakgrund som elitfotbollsspelare. En knäskada gjorde dock att han började intressera sig mer för friluftsäventyr.

– Det är det här jag brinner för just nu och jag vill uppleva så mycket som möjligt, berättar Jędrzej, som planerar att avsluta sin vandring i norska Sulitjelma.

Rapadalen

Bild: Jędrzej Zegarek blickar ut mot Rapadalen inför sin två veckor långa vandring.

 

Fakta: Aktse betyder ”nio” och namnet härrör från Aktsekallio, ett stenblock på fjällåsen norr om Aktse där enligt sägnen nio björnar dödats under årens lopp. Nybygget anlades av bröderna Amul och Pietar Länta under 1820-talet, men platsen har varit en mer eller mindre permanent samisk boplats sedan mitten av 1700-talet.

https://www.svenskaturistforeningen.se/anlaggningar/stf-aktse-fjallstuga/

http://www.aktsebo.se/


Publicerad: 2017-08-01 15:00. Ändrad: 2017-08-01 15:06.


Besökare11 juli 2018

Ingrids drömträdgård växer sig stark

Grymma skidspår och närheten till naturen är den största anledningen till att Ingrid Hellberg bor i Jokkmokk. Utöver det älskar och brinner hon för sitt arbete som fjällträdgårdsmästare i den Fjällbotaniska Trädgården.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur
Besökare13 februari 2018

Arktiskt vackert och värmande vintermode på Jokkmokks marknad

Vinterskor tillverkade av bällingar eller härna, det vill säga renskinn från ben eller huvud. Konstfärdiga skoband och skinnbyxor som tittar fram under en kolt. Pälsar och skinnmössa, vadmal – och dunjackor. Jokkmokks vintermarknad brukar vara en kylig historia, och är den bästa tänkbara platsen att se samiskt, och arktiskt, vintermode.

Taggar: #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad, #Mötesplats
Besökare18 januari 2018

Hela Jokkmokk räknar ner – nu står årets marknad inför dörren

I Jokkmokk räknas året annorlunda. Här är inte före och efter nyårsafton, utan före och efter marknaden. Förberedelserna inför nästa års marknad påbörjas redan efter marknadens avslutning, och blir allt intensivare ju närmare februari vi kommer. Nu, veckorna innan årets Jokkmokks Marknad, pågår mobiliseringen och förberedelserna för fullt. – Man får pussla en hel del! Det händer en salig blandning av olika saker just nu, så det är verkligen fullt upp, skrattar festivalgeneral Birgitta Nilsson.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Kultur, #Kultur, #Utbildning, #Design & hantverk, #Äventyr, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad
Besökare14 december 2017

Julmarknadsbilder

Jokkmokks julmarknad bjöd på vintrigt väder, många spännande arrangemang, värmande eldar, varm glögg, julbord, midvinterblot och en genuin och ombonad julstämning. Utemarknaden vid Lars Piraks torg var inbäddad i nyfallen snö och doftade av kokkaffe och varm glögg. Här har vi samlat några bildintryck från helgen.

Taggar: #Turism
Visa fler nyheter