Hela Jokkmokk räknar ner – nu står årets marknad inför dörren

I Jokkmokk räknas året annorlunda. Här är inte före och efter nyårsafton, utan före och efter marknaden. Förberedelserna inför nästa års marknad påbörjas redan efter marknadens avslutning, och blir allt intensivare ju närmare februari vi kommer. Nu, veckorna innan årets Jokkmokks Marknad, pågår mobiliseringen och förberedelserna för fullt. – Man får pussla en hel del! Det händer en salig blandning av olika saker just nu, så det är verkligen fullt upp, skrattar festivalgeneral Birgitta Nilsson.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Kultur, #Kultur, #Utbildning, #Design & hantverk, #Äventyr, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad

 Det går att räkna över 250 arrangemang i årets marknadsprogram, som pågår under en hel vecka  – från den sista lördagen i januari till den första söndagen i februari. Bland programpunkterna finns kulturupplevelser och konserter, utställningar, föreläsningar, smakupplevelser och vinteraktiviteter av olika slag och på olika språk: samiska, engelska och svenska. Det är vid sidan om knallarna, förstås. Marknadsplatsen invigs på onsdagen den sista januari, 425 platser för marknadsknallarnas pop up-butiker, eller cirka 1,5 kilometer utomhushandel längs gatorna i Jokkmokks centrum. Det går att ana att det krävs en del samordning och logistik för att rodda ihop.

– Vi ser till att det är skottat, vi märker ut platser, ser till att elfirmorna kan förse alla knallar med el, fixar toaletterna – vi är många som jobbar med marknaden, och de här sista veckorna innan marknaden jobbar alla mina killar nästintill heltid med förberedelserna. Det är många bitar som ska fungera, berättar Conny Öhman, chef för kommunens gatukontor.

– Den största utmaningen för vår del är när det blir extrem kyla! Det innebär att det blir svårt med toaletterna – och strömmen till knallarna, säger Conny Öhman.

 

Allt öppet

Under marknaden har allt öppet, och under marknaden går det att hitta programpunkter på både väntade och oväntade platser. Skolor. Hotell och restauranger. En institution som Ájtte lockar med utställningar, visningar och föreställningar av allehanda slag – men företag, föreningar och privatpersoner öppnar dörren till särskilda marknadspärlor. Jokkmokks marknad engagerar nämligen ett helt samhälle.

– Jokkmokks Marknad är speciellt på det sättet. Det är inte vi som arrangerar, utan vi har en mängd olika arrangörer, till exempel Ájtte och Café Gasskas, eller Jokkmokks Tenn. Vi samlas runt ett tema, som arrangörerna kan hänga upp sina programpunkter på, och ibland är det mycket fart på temat, säger Birgitta Nilsson som konstaterar att årets tema – Arktisk gastronomi – avspeglar sig i marknadsprogrammet.

 

Kultur och hantverk marknadens hjärta

Maten brukar oavsett stå högt i kurs under Jokkmokks Marknad – från snabbmaten och produkterna som finns till försäljning i marknadsstånden till festmåltider serverade på restaurangerna. I år syns maten i flera andra aktiviteter. Till exempel bjuder  Ájtte in till flera föreläsningar på temat, med bland andra Lilian Ryd och Björn Ylipää.

Men marknadens hjärta är kultur, hantverk och historia. Där hittas de många konserterna: Sofia Jannoks säregna pop, jazzig soul med Kristin Amparo och Norrbotten Big Band är några av årets namn. Flöjt, folkmusik, och en hel del jojk går också att lyssna på. På Jokkmokks vandrarhem serveras Anja Storelvs jojk med eldshow, på Hotel Jokkmokk inmundigas jojken med mat.

Utställningarna under Jokkmokks Marknad är traditionella. Dit hör till exempel Asa Kitok-stipendiatens utställning på Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji och den välkända elevutställningen på Samernas utbildningscentrum. Är man utställningssugen finns det mycket annat att botanisera bland, från konst- och hantverksutställningar på Gamla Apoteket, Ája och Kaitumgården, till utställningen av norrbottensdräkter på Jokkmokks kulturskola.

Birgitta Nilsson, som jobbat med marknaden sedan i mitten av 80-talet, om än med olika uppgifter – som nu samtliga ligger på festivalgeneralen. Hon berättar att marknaden är något mindre numera, eftersom knallarna har blivit lite färre med åren. Det hör ihop med att några har slutat, eller blivit äldre och inte vill resa så långt. Oavsett, är det mycket för Birgitta att göra – och för besökarna att uppleva.

– Jag brukar försöka springa ut en sväng och prata med knallarna! De ska ju ha det bra. Men i övrigt håller jag oftast till i pressrummet, det kommer alltid journalister som vill göra intervjuer. Men jag funderar faktiskt på att gå på en av middagarna som arrangeras i år, säger Birgitta Nilsson.

 

Foto: Carl-Johan Utsi.


Publicerad: 2018-01-18 08:41. Ändrad: 2018-01-18 08:46.


Besökare08 februari 2019

Bussarna går till Boden - inte till Murjek

Marknadsbussarna lördag och söndag, med avgångstid klockan 19.00, kommer att köra till Boden, inte till Murjek.

Taggar:
Besökare25 januari 2019

Musikalisk mångfald i biosalongen

Julia och Mirja Palo är två unga entreprenörer som jobbar med Jokkmokks marknad. De arrangerar fyra spännande konserter på anrika Bio Norden i samverkan med Kultur och Fritid.

Taggar:
Besökare11 juli 2018

Ingrids drömträdgård växer sig stark

Grymma skidspår och närheten till naturen är den största anledningen till att Ingrid Hellberg bor i Jokkmokk. Utöver det älskar och brinner hon för sitt arbete som fjällträdgårdsmästare i den Fjällbotaniska Trädgården.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur
Besökare13 februari 2018

Arktiskt vackert och värmande vintermode på Jokkmokks marknad

Vinterskor tillverkade av bällingar eller härna, det vill säga renskinn från ben eller huvud. Konstfärdiga skoband och skinnbyxor som tittar fram under en kolt. Pälsar och skinnmössa, vadmal – och dunjackor. Jokkmokks vintermarknad brukar vara en kylig historia, och är den bästa tänkbara platsen att se samiskt, och arktiskt, vintermode.

Taggar: #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad, #Mötesplats
Visa fler nyheter