"Det blir en annorlunda sommar"

På Arctic Camp väntar Pia Emretsson med personal på den annorlunda turistsommar som nu kommer. Årets förberedelser har handlat om nya upplevelser för gästerna men mest om anpassning till Coronaverkligheten.

Taggar:

”Det är speciellt och har varit speciellt. Vi vet inte vad som väntar oss exakt mer än att det självklart kommer att påverka oss. Vi hade, exempelvis, 50 procent färre besökare under midsommar än i fjol”, konstaterar Pia Emretsson som precis väntar på att bassängerna ska kunna öppna och att den nya äventyrsgolfen ska få sitt konstgräs.

”Vi har en klorpump som står just nu och vi vet inte riktigt när den kommer igång. Vi hoppas att vi kan öppna badet senast måndag nästa vecka, det vill säga den 29 juni”.

Förutom Äventyrsgolfen så har en BMX-bana färdigställts på området som även får tre nya stugor under säsongen. Ett familjerum där hela familjen kan duscha och ta hand om sig själva och barnen har inrättats, ombyteshytter har byggts inom poolområdet och handsprit finns tillgängligt i princip överallt. Men som för många andra i branschen handlar det mesta om att anpassa området för att mota smittspridningen av covid-19-viruset.

Kloreringen i bassängen har ökats, skyltar finns uppsatta i hela området med anvisningar hur gästerna ska bete sig, extrastädning har införts plus ytdecificering av dörrhandtag, knoppar, ledstänger och liknande genomförs ny dagligen, istället för veckovis.

”Vi har ingen begränsning av personer på området men grupper ska sitta med distans till andra. Vi släpper bara in fyra personer åt gången i omklädningsrum och bastu, där aggregatet är fastställt på 80 grader och vi hänvisar stugboende och gäster från närområdet att byta om och duscha i stuga eller husbil och i hemmet”, fortsätter Pia Emretsson.

I vattenrutschkanan får bara ett barn åka åt gången innan nästa kliver upp för stegen. Om detta inte följs kan vattenrutschkanan stängas. Det handlar i det mesta att hålla avstånden till varandra.

”Vi följer de rekommendationer som vi har fått från myndigheterna. Vi har utbildat vår personal och vidtagit andra nödvändiga åtgärder. Vi kan bara hoppas att vi får en bra sommar, trots allt”.  

Åtgärder vidtagna vid Arctic Camp med anledning av Covid-19

Badanläggning: 

 • Förhöjt klorvärde till 1 mg klor/liter vatten.
 • Maxantal i badomklädnad – 4 personer per avdelning, dam och herr.
 • Maxantal i trappan upp till vattenrutschkanan – 1 person åt gången.
 • Byggt två uteomklädnadsrum samt tillgång till uteduschar vid pooler.
 • Uppmanar gäster, både dagsbesökare och boende gäster att duscha och byta om hemma, i stugan eller i sin campingvagn.
 • Uppskyltat med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk och tvätta händerna.
 • Ångbastun är avstängd.
 • Ordinarie bastun håller 80 grader samt max 4 personer per bastuavdelning, dam och herr.
 • Utökat städ i badomklädnad och bastu samt ytdesinfektion av handtag, knoppar, lysknappar etc. vid varje städ.

Stugby och camping:

 • Utökat städ i servicehus samt ytdesinfektion av handtag, knoppar, lysknappar etc. vid varje städ.
 • Max 3 personer i receptionen samtidigt samt utmärkta positioner.
 • Max 6 personer i butiken samtidigt samt pilar som visar hur man rör sig i butiken.
 • Handsprit utställda på strategiska ställen så att de är lätt åtkomliga för gäster.
 • I möjligaste mån placeras campingvagnar med en plats emellan om de inte tillhör samma gäng.
 • Uppskyltat med Folkhälsomyndighetens rekommendationer, hålla avstånd, stanna hemma om man är sjuk och tvätta händerna.

Övrigt:

 • Riktlinjer till personalen med basala hygienrutiner samt hur man rör sig säkert bland gäste.r

Publicerad: 2020-06-26 09:00. Ändrad: 2020-06-26 16:19.


Besökare17 juni 2020

Jokkes museum en nyhet i sommar

Jokkmokk är redo för årets semesterfirare. Bland annat så har 19 lättåtkomliga utflyktsmål utökats till 25. Denna annorlunda blomstertid som nu kommer.

Taggar:
Besökare04 februari 2020

Greta och kungaparet gästar

Det blir kungligt besök, Greta Thunberg en och annan minister och med den utlovade väderprognosen kan det väntas publikt rekord. Jokkmokks marknad fortsätter att fascinera, nu för 415:e gången.

Taggar:
Besökare18 november 2019

Nordenskiöldsloppet på cykel i midnattssolens sken

Allt pekar på rekord i anmälningar. Red Bull Nordenskiöldsloppet laddar för sin femte start. Dessutom adderas 22 mil cykel till Jokkmokks idrotts- och fritidsliv till sommaren.

Taggar:
Besökare02 oktober 2019

Barbro var ansiktet utåt i 25 år

Hon har visat väg, visat rätt, visat på och visat in. Men nu har Barbro Stenman gjort sin sista arbetsdag på Turistbyrån i Jokkmokk – efter 25 år.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Turism
Visa fler nyheter