Arktiskt vackert och värmande vintermode på Jokkmokks marknad

Vinterskor tillverkade av bällingar eller härna, det vill säga renskinn från ben eller huvud. Konstfärdiga skoband och skinnbyxor som tittar fram under en kolt. Pälsar och skinnmössa, vadmal – och dunjackor. Jokkmokks vintermarknad brukar vara en kylig historia, och är den bästa tänkbara platsen att se samiskt, och arktiskt, vintermode.

Taggar: #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad, #Mötesplats

De samiska plaggen är både dekorativa och praktiska. Ett sådant exempel den så kallade storm- eller oväderskragen, som bärs ovanpå andra vinterkläder och som är en vanlig syn på vintermarknaden.  På nordsamiska går den under benämningen luhkka, medan den på lulesamiska heter njálmmefahtá.

Stormkragen skyddar extra mot snö och kyla och finns dokumenterad så tidigt som under 1600-talet och används än idag. 

Det är länge sedan jag sydde min luhkka, kanske närmare tio år sedan! Jag lånade mönstret av en kompis och har inte haft någon innan. Den är praktisk som tusan, man kan ta den ovanpå jackan, och så håller den värmen. En luhkka är relativt lätt att sy, säger marknadsbesökaren Elina Nygårds som till vardags jobbar på Ájtte.

På Ájtte har vi en bild på en renskötare från första hälften av 1900-talet i luhkka. På den tiden var det ett typiskt manligt plagg. Det var de som var ute i ovädret. På senare tid har den blivit anammad av både tjejer och killar – det är förstås många som använder den som ovädersplagg, men lika ofta för att smycka sig, och den är lätt att ta på sig jämfört med att på sig en kolt, och så är den varm och praktisk, säger Elina Nygårds. 

 

Elina Nygårds i lukkaElina Nygårds i sin egentillverkade luhkka. Foto: Carl-Johan Utsi.

 

Inspirerad av det samiska plagget

Det finns många designers som gör olika tolkningar av plagget i olika material – för det mesta kallat poncho utanför Sápmi – för både inom- och utomhusbruk. Det rör sig om allt ifrån stora klädkedjor och modehus till samiska designers som riktar sig till samiska bärare.

Fjällräven valde dock att kalla sin tolkning för luhkka. Den uppstod 2011, när Fjällrävens VD Martin Axelhed träffade samen Per Anders Blind, iklädd en luhkka, under en hundspannstur utanför Kiruna. Intresse för plagget och dess funktionalitet uppstod och Fjällrävens produktutvecklare fick i uppdrag att ta fram en egen variant tillsammans med Per Anders. Sedan dess har Fjällrävens Luhkka funnits i sortimentet. En sådan hade Carina Engfors på sig på sitt marknadsbesök:

 - Jag köpte den för att jag tyckte den var snygg och praktisk. Jag kan ha den till klänning, till exempel. Man drar den bara över huvudet och så har man varma kläder, och man kan slänga av den var som helst. 

 

Carina Engfors i Fjällrävens Luhkka Carina Engfors i Fjällrävens Luhkka. Foto: Carl-Johan Utsi.

 

Lovisa Flinkfelt i luhkka, designad och tillverkad av Mia Ramberg. Foto: Carl-Johan Utsi. 

 

Marita Norberg, design och tillverkning Runa Mattson. Foto: Carl-Johan Utsi. 

 

 

Josefin Nilsson, tillverkad av stickad alpacka-ull. Okänd designer, inköpt på Jokkmokks marknad. Foto: Carl-Johan Utsi. 

 

Ella Ristin och Inga Märta Rimpo Parffa, design och tillverkning Katy Unga. Foto: Carl-Johan Utsi. 

 

 

Assar Kunhmunen, design och tillverkning Marianne Blind. Foto: Carl-Johan Utsi. 

 

 

Bild: Stina Länta i luhkka på Jokkmokks marknad. Design och tillverkning mamma Jessika.

 

FAKTA

Stormkragen räcker traditionellt till bärarens armbågar, och är ofta lite längre baktill för att kunna täcka en ryggsäck. Stormkragen kan ha huva eller ståkrage, och dekoreras ofta med band eller päls. 

På lulesamiska heter stormkragen njálmmefahtá och på sydsamiska skopmehke.

 

Lulesamisk dräkt: http://samer.se/2596

Nordsamisk dräkt: http://samer.se/1226


Publicerad: 2018-02-13 12:35. Ändrad: 2018-02-13 14:48.


Besökare08 februari 2019

Bussarna går till Boden - inte till Murjek

Marknadsbussarna lördag och söndag, med avgångstid klockan 19.00, kommer att köra till Boden, inte till Murjek.

Taggar:
Besökare25 januari 2019

Musikalisk mångfald i biosalongen

Julia och Mirja Palo är två unga entreprenörer som jobbar med Jokkmokks marknad. De arrangerar fyra spännande konserter på anrika Bio Norden i samverkan med Kultur och Fritid.

Taggar:
Besökare11 juli 2018

Ingrids drömträdgård växer sig stark

Grymma skidspår och närheten till naturen är den största anledningen till att Ingrid Hellberg bor i Jokkmokk. Utöver det älskar och brinner hon för sitt arbete som fjällträdgårdsmästare i den Fjällbotaniska Trädgården.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur
Besökare18 januari 2018

Hela Jokkmokk räknar ner – nu står årets marknad inför dörren

I Jokkmokk räknas året annorlunda. Här är inte före och efter nyårsafton, utan före och efter marknaden. Förberedelserna inför nästa års marknad påbörjas redan efter marknadens avslutning, och blir allt intensivare ju närmare februari vi kommer. Nu, veckorna innan årets Jokkmokks Marknad, pågår mobiliseringen och förberedelserna för fullt. – Man får pussla en hel del! Det händer en salig blandning av olika saker just nu, så det är verkligen fullt upp, skrattar festivalgeneral Birgitta Nilsson.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Kultur, #Kultur, #Utbildning, #Design & hantverk, #Äventyr, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad
Visa fler nyheter