Ájtte Svenskt Fjäll och samemuseum i Jokkmokk har nu världens främsta samling av samiskt konsthantverk

Ájtte Svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk, mottar en donation med en unik samling föremål från två privata samlare i Skåne och en penningdonation på femhundra tusen kronor från en anonym givare, som ska användas för att skapa en permanent utställning.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt

Två privata samlare från skånska Svedala, Eva och Jan Bergfelt har under hösten 2016 donerat en världsunik samling med hundratals samiska slöjdföremål, duodji av högsta klass till Ájtte.

Eva och Jan Bergfelt har under många år haft ett stort intresse för den samiska kulturen i allmänhet och för samiskt hantverk i synnerhet och samlingen de nu har valt att donera till Ájtte, innehåller föremål från de absolut främsta samiska hantverkarna.

För Ájttes chef Kjell-Åke Aronsson var beskedet om donationen närmast chockartat.

-Ájtte skulle aldrig ha råd att köpa in en samling med så dyrbara föremål, säger han. Donationen stärker Ájtte, som med dessa föremål sannolikt innehar världens förnämsta samling av samiskt konsthantverk, duodji.

I samlingen som donerats ingår hård slöjd i trä, horn, rot och silver men också mjuk slöjd i material som skinn, päls, tyg och garn och såväl manliga som kvinnliga slöjdare finns representerade. Samlingen kommer att visas i en tillfällig utställning under Jokkmokks marknad 2017. Ájtte planerar dock att skapa en permanent utställning där föremålen ska sättas in i en historisk samisk kontext där nya konsthantverksföremål ska speglas mot äldre samiska bruksföremål.

Kjell-Åke Aronsson avslöjar att Ájtte mottagit ytterligare en privat donation på femhundra tusen kronor från en anonym givare. Pengarna ska användas för att skapa den permanenta utställningen.

-Det är naturligtvis helt fantastiskt, säger Kjell-Åke Aronsson som även betonar betydelsen av att dessa föremål nu bevaras för framtida generationer.

De kommer även ha en viktig funktion i det samarbete Ájtte har med den unika slöjdutbildningen vid Samernas utbildningscenter, som lockar samiska hantverkare och designstudenter från hela Sápmi. Ájttes världsunika samlingar kommer dessutom stärka besöksnäringen och innebära ett dragplåster av internationell mycket hög klass.

Ájtte betyder ungefär Förrådsbod på lulesamiska. Ájtte är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige och har årligen dryga fyrtiotusen besökare.

Bild. Några föremål från den unika samlingen


Publicerad: 2017-01-26 09:30. Ändrad: 2017-01-26 09:36.


Besökare11 juli 2018

Ingrids drömträdgård växer sig stark

Grymma skidspår och närheten till naturen är den största anledningen till att Ingrid Hellberg bor i Jokkmokk. Utöver det älskar och brinner hon för sitt arbete som fjällträdgårdsmästare i den Fjällbotaniska Trädgården.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Kultur
Besökare13 februari 2018

Arktiskt vackert och värmande vintermode på Jokkmokks marknad

Vinterskor tillverkade av bällingar eller härna, det vill säga renskinn från ben eller huvud. Konstfärdiga skoband och skinnbyxor som tittar fram under en kolt. Pälsar och skinnmössa, vadmal – och dunjackor. Jokkmokks vintermarknad brukar vara en kylig historia, och är den bästa tänkbara platsen att se samiskt, och arktiskt, vintermode.

Taggar: #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad, #Mötesplats
Besökare18 januari 2018

Hela Jokkmokk räknar ner – nu står årets marknad inför dörren

I Jokkmokk räknas året annorlunda. Här är inte före och efter nyårsafton, utan före och efter marknaden. Förberedelserna inför nästa års marknad påbörjas redan efter marknadens avslutning, och blir allt intensivare ju närmare februari vi kommer. Nu, veckorna innan årets Jokkmokks Marknad, pågår mobiliseringen och förberedelserna för fullt. – Man får pussla en hel del! Det händer en salig blandning av olika saker just nu, så det är verkligen fullt upp, skrattar festivalgeneral Birgitta Nilsson.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Kultur, #Kultur, #Utbildning, #Design & hantverk, #Äventyr, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad
Besökare14 december 2017

Julmarknadsbilder

Jokkmokks julmarknad bjöd på vintrigt väder, många spännande arrangemang, värmande eldar, varm glögg, julbord, midvinterblot och en genuin och ombonad julstämning. Utemarknaden vid Lars Piraks torg var inbäddad i nyfallen snö och doftade av kokkaffe och varm glögg. Här har vi samlat några bildintryck från helgen.

Taggar: #Turism
Visa fler nyheter