Donation gav Ájtte världens främsta samling av samiskt konsthantverk

Först en unik samling föremål från två privata samlare. Sedan en donation på 500 000 kronor. Detta betydde att Ájtte, Svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk, 2017 kunde skapa en unik, permanent utställning.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt

Två privata samlare från skånska Svedala, Eva och Jan Bergfelt donerade under hösten 2016 en världsunik samling med 100-tals samiska slöjdföremål, duodji av högsta klass till Ájtte i Jokkmokk.

Eva och Jan Bergfelt har under många år haft ett stort intresse för den samiska kulturen i allmänhet och för samiskt hantverk i synnerhet och samlingen de valde att donera till Ájtte, innehåller föremål från de absolut främsta samiska slöjdarna och hantverkarna.

För Ájttes chef Kjell-Åke Aronsson kom beskedet om donationen, den där dagen i slutet av 2016, närmast chockartat.

-Ájtte skulle aldrig ha råd att köpa in en samling med så dyrbara föremål. Donationen stärker Ájtte, som med dessa föremål sannolikt innehar världens förnämsta samling av samiskt konsthantverk, duodji, konstaterade han.

I samlingen som donerats ingår hård slöjd i trä, horn, rot och silver men också mjuk slöjd i material som skinn, päls, tyg och garn och såväl manliga som kvinnliga slöjdare finns representerade. Samlingen visades i en tillfällig utställning under Jokkmokks marknad 2017 för at sedermera bli en del i en permanent utställning där föremålen ska sättas in i en historisk samisk kontext där nya konsthantverksföremål ska speglas mot äldre samiska bruksföremål.

Ájtte fick samtidigt ytterligare en privat donation. Nu handlade det om 500 000 kronor från en anonym givare. Pengar som använts för att skapa den permanenta utställningen.

-Det är naturligtvis helt fantastiskt. Det är av mycket stor betydelse att dessa föremål bevaras för framtida generationer, menade Kjell-Åke Aronsson

Föremålen kommer även ha en viktig funktion i det samarbete Ájtte har med den unika slöjdutbildningen vid Samernas utbildningscenter, som lockar samiska hantverkare och designstudenter från hela Sápmi. Ájttes världsunika samlingar kommer dessutom att stärka besöksnäringen ytterligare.

Ájtte betyder Förrådsbod på lulesamiska. Ájtte är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige och har årligen cirka 40 000 besökare.

Föremål från den unika samlingen


Publicerad: 2017-01-26 09:30. Ändrad: 2019-02-19 17:45.


Besökare26 juni 2020

"Det blir en annorlunda sommar"

På Arctic Camp väntar Pia Emretsson med personal på den annorlunda turistsommar som nu kommer. Årets förberedelser har handlat om nya upplevelser för gästerna men mest om anpassning till Coronaverkligheten.

Taggar:
Besökare17 juni 2020

Jokkes museum en nyhet i sommar

Jokkmokk är redo för årets semesterfirare. Bland annat så har 19 lättåtkomliga utflyktsmål utökats till 25. Denna annorlunda blomstertid som nu kommer.

Taggar:
Besökare04 februari 2020

Greta och kungaparet gästar

Det blir kungligt besök, Greta Thunberg en och annan minister och med den utlovade väderprognosen kan det väntas publikt rekord. Jokkmokks marknad fortsätter att fascinera, nu för 415:e gången.

Taggar:
Besökare18 november 2019

Nordenskiöldsloppet på cykel i midnattssolens sken

Allt pekar på rekord i anmälningar. Red Bull Nordenskiöldsloppet laddar för sin femte start. Dessutom adderas 22 mil cykel till Jokkmokks idrotts- och fritidsliv till sommaren.

Taggar:
Visa fler nyheter