Donation gav Ájtte världens främsta samling av samiskt konsthantverk

Först en unik samling föremål från två privata samlare. Sedan en donation på 500 000 kronor. Detta betydde att Ájtte, Svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk, 2017 kunde skapa en unik, permanent utställning.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt

Två privata samlare från skånska Svedala, Eva och Jan Bergfelt donerade under hösten 2016 en världsunik samling med 100-tals samiska slöjdföremål, duodji av högsta klass till Ájtte i Jokkmokk.

Eva och Jan Bergfelt har under många år haft ett stort intresse för den samiska kulturen i allmänhet och för samiskt hantverk i synnerhet och samlingen de valde att donera till Ájtte, innehåller föremål från de absolut främsta samiska slöjdarna och hantverkarna.

För Ájttes chef Kjell-Åke Aronsson kom beskedet om donationen, den där dagen i slutet av 2016, närmast chockartat.

-Ájtte skulle aldrig ha råd att köpa in en samling med så dyrbara föremål. Donationen stärker Ájtte, som med dessa föremål sannolikt innehar världens förnämsta samling av samiskt konsthantverk, duodji, konstaterade han.

I samlingen som donerats ingår hård slöjd i trä, horn, rot och silver men också mjuk slöjd i material som skinn, päls, tyg och garn och såväl manliga som kvinnliga slöjdare finns representerade. Samlingen visades i en tillfällig utställning under Jokkmokks marknad 2017 för at sedermera bli en del i en permanent utställning där föremålen ska sättas in i en historisk samisk kontext där nya konsthantverksföremål ska speglas mot äldre samiska bruksföremål.

Ájtte fick samtidigt ytterligare en privat donation. Nu handlade det om 500 000 kronor från en anonym givare. Pengar som använts för att skapa den permanenta utställningen.

-Det är naturligtvis helt fantastiskt. Det är av mycket stor betydelse att dessa föremål bevaras för framtida generationer, menade Kjell-Åke Aronsson

Föremålen kommer även ha en viktig funktion i det samarbete Ájtte har med den unika slöjdutbildningen vid Samernas utbildningscenter, som lockar samiska hantverkare och designstudenter från hela Sápmi. Ájttes världsunika samlingar kommer dessutom att stärka besöksnäringen ytterligare.

Ájtte betyder Förrådsbod på lulesamiska. Ájtte är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige och har årligen cirka 40 000 besökare.

Föremål från den unika samlingen


Publicerad: 2017-01-26 09:30. Ändrad: 2019-02-19 17:45.


Besökare14 januari 2022

Jokkmokks Marknad blir digital även i år 2022!

Foto: Andreas Viklund

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Turism
Besökare12 oktober 2021

Jokkmokks marknad 2022

Arbetet har startat med marknaden 2022 som kommer att bli "som vanligt".  Den 3 -5  februari 2022 så ses vi på plats i Jokkmokk.

Taggar: #Nyhet, #Jokkmokks marknad
Besökare28 oktober 2020

Jokkmokks marknad 2021

Kommunstyrelsen i Jokkmokks kommun har med anledning av den pågående pandemin Covid-19 beslutat att Jokkmokks 416:e marknad 2021 kommer att genomföras digitalt.

Taggar:
Besökare05 oktober 2020

Nyheter nere på Arctic Camp Jokkmokk

I sommar blev äntligen den nya äventyrsgolfbanan färdig nere på Arctic Camp Jokkmokk, ett projekt som campingchefen Pia Emretsson velat genomföra i flera år. “Ett Jokkmokk i miniatyr” är beskrivningen av golfbanan på deras webbplats och längs med banan får man bland annat besöka polcirkeln, vintermarknaden, portalen in till campingen och förstås se renar, hjortron och en och en annan svamp.

Taggar: #Kommun, #Turism, #Besöksnäring
Visa fler nyheter