Donation gav Ájtte världens främsta samling av samiskt konsthantverk

Först en unik samling föremål från två privata samlare. Sedan en donation på 500 000 kronor. Detta betydde att Ájtte, Svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk, 2017 kunde skapa en unik, permanent utställning.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt

Två privata samlare från skånska Svedala, Eva och Jan Bergfelt donerade under hösten 2016 en världsunik samling med 100-tals samiska slöjdföremål, duodji av högsta klass till Ájtte i Jokkmokk.

Eva och Jan Bergfelt har under många år haft ett stort intresse för den samiska kulturen i allmänhet och för samiskt hantverk i synnerhet och samlingen de valde att donera till Ájtte, innehåller föremål från de absolut främsta samiska slöjdarna och hantverkarna.

För Ájttes chef Kjell-Åke Aronsson kom beskedet om donationen, den där dagen i slutet av 2016, närmast chockartat.

-Ájtte skulle aldrig ha råd att köpa in en samling med så dyrbara föremål. Donationen stärker Ájtte, som med dessa föremål sannolikt innehar världens förnämsta samling av samiskt konsthantverk, duodji, konstaterade han.

I samlingen som donerats ingår hård slöjd i trä, horn, rot och silver men också mjuk slöjd i material som skinn, päls, tyg och garn och såväl manliga som kvinnliga slöjdare finns representerade. Samlingen visades i en tillfällig utställning under Jokkmokks marknad 2017 för at sedermera bli en del i en permanent utställning där föremålen ska sättas in i en historisk samisk kontext där nya konsthantverksföremål ska speglas mot äldre samiska bruksföremål.

Ájtte fick samtidigt ytterligare en privat donation. Nu handlade det om 500 000 kronor från en anonym givare. Pengar som använts för att skapa den permanenta utställningen.

-Det är naturligtvis helt fantastiskt. Det är av mycket stor betydelse att dessa föremål bevaras för framtida generationer, menade Kjell-Åke Aronsson

Föremålen kommer även ha en viktig funktion i det samarbete Ájtte har med den unika slöjdutbildningen vid Samernas utbildningscenter, som lockar samiska hantverkare och designstudenter från hela Sápmi. Ájttes världsunika samlingar kommer dessutom att stärka besöksnäringen ytterligare.

Ájtte betyder Förrådsbod på lulesamiska. Ájtte är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige och har årligen cirka 40 000 besökare.

Föremål från den unika samlingen


Publicerad: 2017-01-26 09:30. Ändrad: 2019-02-19 17:45.


Besökare17 juni 2020

Jokkes museum en nyhet i sommar

Jokkmokk är redo för årets semesterfirare. Bland annat så har 19 lättåtkomliga utflyktsmål utökats till 25. Denna annorlunda blomstertid som nu kommer.

Taggar:
Besökare02 oktober 2019

Barbro var ansiktet utåt i 25 år

Hon har visat väg, visat rätt, visat på och visat in. Men nu har Barbro Stenman gjort sin sista arbetsdag på Turistbyrån i Jokkmokk – efter 25 år.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Turism
Besökare20 juni 2019

Ájtte jubilerar med unik utställning

Ájtte 30-årsjubilerar. Och vad passar bättre då än att öppna en ny, fast och helt unik utställning av samisk slöjd?

Taggar:
Besökare26 april 2019

Marknaden lockade - trots kylan

Besökssiffran snuddar vid 46 000. Trots kylan blev Jokkmokks marknad en sedvanlig succé. 2020 blir temat: Arktisk design.

Taggar:
Visa fler nyheter