Företagskollen: Swebor är som humlan

De exporterar produkter till alla världsdelar – utom Antarktis. Senaste utvecklingen av Swebor Stål är en anläggning i Mexiko. I det här fallet är Jokkmokk mitt i världen – för humlan flyger!

Taggar:

För visst kan sagan om Swebor Stål i vilket till en viss del jämföras med historien om humlan. Ni vet, den lilla knubbisen till insekt som enligt fysiologins lagar aldrig skulle kunna flyga – men gör det ändå.

Förenklat borde Swebor Stål ha sitt högkvarter på en helt annan plats än lilla Jokkmokk för att lyfta sin produktion. Men icke – det går alldeles utmärkt i Jokkmokk har det visat sig. Vad det beror på? Vd Petter Eriksson förklarar:

”Det är ingen slump egentligen. Det handlar om hårt arbete och en modig ägare som inte nöjt sig med att vara här, utan hela tiden strävat hitåt – Eriksson pekar mot industrihusets tak. Vi har över lång tid byggt upp en kompetens och en produktkedja som är unik. Det är lätt att tro att det här skulle kunna dras igång någon annanstans men att bygga upp det vi har kräver oerhört stora investeringar, det skulle ta lång tid att komma igång".

Transporterna kan inte vara enkla att lösa?

”Nej, det är en av våra stora utmaningar. Logistiken måste fungera annars får vi stora problem. Men vi har jobbat in partners i transportsektorn som fungerar fantastiskt bra. Klart är det att vi inte skulle klara oss utan det centrala transportstödet, det ska erkännas att det är mycket viktigt", fortsätter Eriksson.

Aron Granström har varit företaget troget under en lång följd av år och sett hela den fantastiska utvecklingen. Platschefen i Jokkmokk är inte heller sen med att hylla sina medarbetare.

”De är oerhört skickliga. Alla kan dessutom göra flera saker så vi kan hålla igång även vid sjukdomar och annat som stör, som nu i coronatider”, konstaterar han och fortsätter med att berätta om den forskning som hela tiden bedrivs i företaget för att utveckla produkterna. Konsulter tas in och i dag har man tre ”tjänster” som driver på.

”Vi märker att vi behöver fler och fler nischade personer så här står vi mitt i en liten omsvängning. Vi behöver personer med absolut spetskompetens för framtiden”, säger Granström.

Det är främst metallurger det handlar om i den produktkedja som till cirka 70 procent levererar ut skyddsplåt , vilket blivit Swebor Ståls väg till framgång. Swebor är specialiserade på tunna plåtar som är bockbara. Själva bockningen utförs dock inte av företaget utan av kund.

En mindre andel av försäljningen går till den militära sektorn medan den absoluta merparten till civila applikationer.

”Det är lite lustigt att det finns personer i helt säkra länder som ändå vill ha skyddsplåt under, exempelvis, sin SUV. Det handlar nog om lite status, det ska bara vara så”, skrattar Granström som sedan nämner att han i vintras levererade ut produkter till alla världsdelar utom Antarktis, under en och samma vecka.

”Det var rätt häftigt faktiskt”!

Petter Eriksson tillträdde sin roll som vd för ett drygt år sedan. Han kände dock väl till företaget sedan tidigare. Han hade kommit i kontakt med Swebor Stål i sin roll som banktjänsteperson i Luleå. Han är även personligt bekant med ägaren Hans Bergman.

”Jag visst mycket väl hur det såg ut innan jag tog steget in. Det är ett välskött företag rakt igenom med en oerhört spännande framtid. Vi är 12 anställda här i Jokkmokk i dag och 32 totalt i världen. Vi kommer att expandera vidare. Vi har, exempelvis, precis dragit igång en anläggning i Mexiko, fantastiskt egentligen.

Vad är hemligheten med Jokkmokk och hur ska det här fortsätta?

”För oss är Jokkmokk mitt i världen, det behöver inte vara tvärtom, det har vi bevisat. Framåt måste vi samverka här uppe, olika företag måste lyfta varandra via samverkan. Det är mycket, mycket viktigt för allas överlevnad".

Hur har ni klarat coronakrisen?

”Vi hade lite tur med containerfartygen som inte blev i hamn alltför länge. Sedan har dollarn och eurons läge mot kronan gynnat oss, det ska påpekas. Vi kör fem-skift just nu och matar in all råvara som levereras hit. Men vi är samtidigt på en marknad som alltid svänger kraftigt upp och ner och det är vi ödmjuka inför”, avslutar Petter Eriksson.

Bilden. Petter Eriksson, till vänster, vd för Swebor Stål i Jokkmokk tillsammans med platschefen Aron Granström.


Publicerad: 2020-06-11 13:46. Ändrad: 2020-06-12 09:55.


Näringsliv11 mars 2022

Fjällriket, mitt i Jokkmokk

Anneli Kråik Jannok driver den samiska butiken Fjällriket, mitt i Jokkmokk i anrika Björkmans gamla lokaler. I det som tidigare varit en klädbutik sedan 40-talet, finner man numera renskinn, näbbskor, hantverk och inredning på samiskt tema.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv10 mars 2022

Boende för krigsoffer

Migrationsverket söker just nu fler bostadsplatser med anledning av situationen i Ukraina.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv06 september 2021

GRATTIS c/o Gerd!

Stort GRATTIS till c/o Gerd för den fina utmärkelsen som Årets landsbygdsföretag! Det är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som varje år utser Årets landsbygdsföretagare.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv24 mars 2021

Vad gör kommunen för företagen?

Jokkmokks kommun har under det senaste året försökt att bistå de företag som behövt hjälp under pandemin. Det finns viss begränsning i vad en kommun har rätt att göra för enskilda företag men Jokkmokks kommun har på olika sätt försökt att hjälpa dem under detta besvärliga pandemiår.

Taggar:
Visa fler nyheter