SM-guld och VM-brons till Vuollerim

Norrbottens enda guldmedalj på årets upplaga av SM i Mathantverk, där 450 produkter i olika klasser tävlade, gick till Vuollerim. Mathantverkshusets färskost av fjällkomjölk med hjortron och kvanne blev juryns absoluta favorit. Utlåtandet blev “Kärlek på bit”.

Taggar:

Men inte nog med det. Den 3 november 2018 vann Fjällko-osten Gärda från Vuollerim VM-brons i klassen för nya ostar på Ost -VM, World Cheese Award, i Norge, där 3 472 ostar från 41 länder tävlade.Agnes Otterbech som arbetar i mejeriet, mjölkgårdens driftansvarige Vladan Bozic och Karina Lindh, VD Mathantverkshuset, är euforiska efter prisregnet.
”Vi ville göra en smakrik färskost men inte med vitlök och peppar. I samarbete med Eva Gunnare från Essense of Lapland har vi testat olika smakkombinationer, osten med hjortron och kvanne blev även vår favorit”, säger Agnes Otterbech.

”När vi vann SM-guld hade vi inte hunnit ladda upp lagret av färskosten, men nu har vi hunnit ifatt efterfrågan. Och VM-bronset, ja det är helt fantastiskt”, säger Karina Lindh.

Hemligheten bakom framgången är ingen hemlighet.
”Det är ingen slump utan ett idogt arbete med kvaliteten på fjällkomjölken, de renrasiga fjällkornas hälsa och utvecklingsarbete från grunden. Att Vladan arbetar både på gården och deltar i osttillverkningen är en tillgång för det systematiska kvalitetsarbetet i hela kedjan”, säger Agnes Otterbech. Samverkan mellan gården och Mathantverkshuset är verkligen en framgångsfaktor.

Stor efterfrågan

Fyra dagar i veckan producerar det lilla mejeriet ost. Produktionen är cirka 200 kilo i veckan, i huvudsak hårdosten Gärda och färskgräddad fjällkoost /kaffeost, samt produkter som färskost och yoghurt. Osten Gärda har fått sitt namn efter en unik fjällkolinje med anor tillbaka till tidigt 1800-tal. På mjölkgården finns nu tre generationer ”Gärdor” som alla bidrar till den lika unika osten. Efterfrågan på Gärdaost är stor.   
”Vår förhoppning är att de ska vara mogna till jul”, säger Agnes Otterbech.

”Det nya ostlagret är väldigt bra. Ostarna får en naturlig lite rödaktig färg”, säger Vladan Bozic nöjt.

Nya produkter och nya möjligheter

Just nu utvecklar mejeriet en hyvlingsbar fjällko-ost med två-tre månaders lagringstid.
”En med naturell smak och en med örter från Lappland, men vi avslöjar inte vilka ännu, säger Agnes Otterbech hemlighetsfullt.

Några av Sveriges största grossister ser nu till att ost från Vuollerim sprids i landet. Stockholm har sina försäljningsställen och Göteborg och Malmö står på tur.
”Vårt SM-guld och VM-brons öppnar ofantligt många möjligheter”, konstaterar Karina Lindh.

Bilden: Karina Lindh, Agnes Otterbech och Vladan Bozic, Mathantverkshuset Vuollerim Delikatesser.

Text och foto: Irene Lundström/Byatryck


Publicerad: 2018-11-06 09:08. Ändrad: 2018-11-06 09:17.


Näringsliv06 september 2021

GRATTIS c/o Gerd!

Stort GRATTIS till c/o Gerd för den fina utmärkelsen som Årets landsbygdsföretag! Det är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som varje år utser Årets landsbygdsföretagare.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv24 mars 2021

Vad gör kommunen för företagen?

Jokkmokks kommun har under det senaste året försökt att bistå de företag som behövt hjälp under pandemin. Det finns viss begränsning i vad en kommun har rätt att göra för enskilda företag men Jokkmokks kommun har på olika sätt försökt att hjälpa dem under detta besvärliga pandemiår.

Taggar:
Näringsliv29 juni 2020

Företagskollen: Nilsons har hittat hem

Stig Nilsson kommer från en släkt av åkare. Själv har han provat på lite andra vägar i yrkeslivet innan han hittade hem till Jokkmokk igen. Just nu ger hans företag Nyborgsområdet nytt liv med nya tomter som genererar nybyggda hus.

Taggar:
Näringsliv23 juni 2020

Beslut om omsättningsstöd till företag

Riksdagen och regeringen har beslutat om ett omställningsstöd till företag som har tappat mycket omsättning under mars och april 2020 på grund av corona.

Taggar:
Visa fler nyheter