Nästa steg mot Midnattssolen Trädgård

Arbetet mot förverkligandet av Midnattssolens Trädgård har tagit ytterligare ett steg. Styrgruppen har haft sitt första möte.

Taggar:

Projektledaren Lena Vikström har sedan hon startade i augusti jobbat på utifrån den av Leader Polaris beslutade aktivitetsplanen som bland annat innefattar att kontakta intressenter, eventuella partners och andra aktörer som kan vara med och utforma projektet efter den utvecklingsplan som Ulf Nordfjell, Ramböll satte ihop tillsammans med en arbetsgrupp redan 2015. Allt riktat mot en ökande besöksnäring med naturturism på hemmaplan, något som verkligen ligger i tiden.

”Det är framtiden. Vi ska leverera hållbart och naturligt men det är mycket som krävs, naturligtvis. Jag har kontaktat olika anläggningar runt om i Sverige för att kartlägga vilka alternativ till driftsformer som vi kan diskutera kring. Vi har en utmaning i att få Midnattssolens Trädgård att bära frukt på helårsbasis. De jag talat med och kontaktat har samtliga gett mig wow-faktorn närmast omedelbart, projektet ligger rätt i tiden”, säger Lena Vikström som hade sitt första möte med den nybildade styrgruppen i Jokkmokk nyligen.

Styrgruppen består av Stefan Andersson, Patrik Sundberg och Ann Enberg, Jokkmokks kommun, Ulf Nordfjell, en representant från Ájttes styrelse samt Annelie Päiviö och Kjell Åke Wallin från det lokala näringslivet.

”Vi har haft en projektgenomgång och diskuterat arbetsinsatser utifrån aktivitetsplanen och jag har rapporterat om den research jag hittills har gjort, lokalt, regionalt och nationellt. Nästa steg är att bilda en referensgrupp med personer inom bland annat trädgård, restaurang, utbildning och destinationsutveckling”.

Lena Vikström sprudlar av entusiasm när hon beskriver sitt arbete och ser bland andra samverkansmöjligheter med nya Arctic Bath och Tree Hotel i Harads och Ishotellet i Jukkasjärvi.

”Trenderna talar för oss, hemester och naturturism bara växer. Men som sagt, det finns många utmaningar att jobba med”, konstaterar hon.

Bilden. Delar av styrgruppen för Midnattssolens Trädgård. LOena Vikström, Ann Enberg, Patrik Sundberg, Annelie Päiviö och Kjell-Åke Wallin


Publicerad: 2019-11-25 16:42. Ändrad: 2019-11-25 16:43.


Näringsliv03 december 2019

Nu blir det renodlat även i Vuollerim

De globala miljöfrågorna står högt på agendan i dag. Men vi kan göra mycket även på det lokala planet. Ett exempel står Renodlat för - de erbjuder mikrogrönt odlat i, bland annat, Vuollerim.

Taggar:
Näringsliv17 november 2019

Etableringar i skogslandet lockar besökare från när och fjärran

Det är inte enbart de fjällnära delarna av Jokkmokks kommun som lockar etableringar och besökare. Skogslandet söder om Polcirkeln attraherar också. Lapland Retreat i Snesudden är ett exempel, paret Hopps tre stugor i Sudok – ett annat.

Taggar:
Näringsliv08 november 2019

Arctic Deli - ny mötesplats för lokal matkultur i Jokkmokk

Nyöppnade Jokkmokk Arctic Deli är en dynamisk samverkansplattform med kopplingar till både livsmedelsnäringen och besöksnäringen, där den arktiska och samiska naturnära matkulturen står i centrum.

Taggar:
Näringsliv25 oktober 2019

Som alltid - tidig snö i Kåbdalis

Premiären väntar om liftstugehörnet. Precis bakom står de alpina landslagen på kö. Det mesta är, med andra ord, sig likt i Kåbdalis.

Taggar:
Visa fler nyheter