Mångsidig entreprenör har vunnit stort miljonkontrakt

En känsla för Jokkmokk är vad som driver Tony Sundberg, grundaren av Lapplands Eltjänst som tagit sin verksamhet utanför länsgränserna, och sitt engagemang till så vitt skilda områden som utbildning och besöksnäring. – Jag har svårt att inte hoppa in i bra idéer, säger Tony Sundberg, som nyligen fått ett stort kontrakt med vindkraftsparken Markbygden Ett utanför Piteå.

Taggar: #Företagsamhet, #Utbildning, #Innovationer

Det finns företagare och det finns entreprenörer. Företagarna driver sitt företag och känner sig ganska nöjda med det. Entreprenörerna är de som brinner: för nya idéer, för att utvecklas, för att expandemra och erövra världen. Eller åtminstone delar av den. Jokkmokkssonen Tony Sundberg är entreprenör. Han jobbar med ”två hål i väggen”, som han säger skämtsamt, grundverksamheten är nämligen Lapplands Eltjänst som han grundade för tjugo år sedan. Men han har svårt att inte engagera sig i annat.

- Hade jag haft tid hade jag kunnat hoppa in i nästan vad som helst, säger Tony Sundberg.

Det som driver Tony, säger han, är känslan för Jokkmokk och viljan att hans hembygd ska kunna växa och utvecklas, att vara en plats att leva och verka på. Ett särskilt engagemang har han för företagslivet.

- Ja, det är samhället Jokkmokk jag brinner för i grunden. Jag försöker att få allt som går att fastna här. Till exempel har vi många Jokkmokkare anställda. Jag vill kunna skapa någonting och driva frågor som vi har nytta av i samhället.

Lapplands Elnät

 Lapplands Elnät strävar efter att skapa nya arbetstillfällen i länet.

 

För några år sedan gick Lapplands Eltjänst ihop med koncernen ONE Nordic – ett marknadsledande bolag inom energiteknik med huvudkontor i Malmö – för att tillsammans bilda bolaget Lapplands Elnät. Det blev två flugor i en smäll. ONE Nordic expanderade norrut. Och Lapplands Eltjänst kunde växa. Målet är, som det står på bolagets hemsida, att ”skapa nya arbetstillfällen i Norrbottens län”. Eller, som Tony säger, jobb för Jokkmokkare i synnerhet. Idag har bolaget 30 anställda, och i och med nya avtal kommer det att anställas ännu fler. Bland annat tar Lapplands Elnät sin verksamhet till Västerbotten och Västernorrland genom ett ramavtal med Vattenfall Eldistribution. 

- Det är inom ramen för elnät som vi har kommit in på vindkraft. Vi var med och byggde den första parken 2005 och har jobbat med ett tiotal vindkraftsparker sedan dess. Vi håller på med en för fullt nu, berättar Tony. Han syftar på arbetet med parken i Lehtirova mellan Gällivare och Pajala.

Nyligen vann Lapplands Elnät ett avtal för att elektrifiera vindkraftsparken Markbygden utanför Piteå. Bland annat ska 39 mil kabel grävas ner för att ansluta alla turbiner. När Tony berättar om det stora jobbet – Markbygden är norra Europas största vindkraftspark och innebär ett ordervärde på 130 miljoner kronor – berättar han hur planerna ser ut att utveckla verksamheten. Till exempel nämner Tony distansdrift av vindkraftsverk – och serverhallar, lämpliga i Jokkmokksklimatet. I Tonys företag finns en bred kompetens inom vindkraft, som att söka tillstånd.

Blaiken vindkraftspark

Ledningsdragning vid Blaikens vindkraftspark i Sorsele och Storumans kommun. 

 

- Jokkmokk ligger faktiskt väldigt centralt till, i alla fall på nätsidan. Om vi drar en cirkel på 30 mil runt Jokkmokk så täcker vi stora delar av Norrbotten och Västerbottens län. Det är klart att det blir lite dyrare för oss att färdas, men annars ser jag mest fördelar med att vara här, säger Tony.

Sitt engagemang för det lokala näringslivet och jobbmöjligheter gjorde att Tony var en av initativtagarna till yrkesutbildningen till distributionselektriker. Nu ges utbildningen genom Kunskapens hus och Tony sitter med i ledningsgruppen för att hjälpa till där det går. Tillsammans med Leif Öhlund, VD för Jokkmokks Tenn, har Tony ett annat projekt, väsensskilt från el- och energiverksamheten: Kvikkjokk Stugor. De köpte ett markområde med potential, drog väg, gjorde i ordning och styckade av tomter. Nu står en exklusiv stuga för uthyrning på en av tomterna och det finns tankar på att bygga fler.

- Jag trivs i fjällvärlden, det har mest med det att göra. Men det är roligt att göra något helt annat, som man inte ägnar sig åt dagligdags och som är mer av ett fritidsintresse. Turism borde vi kunna utveckla ännu mer här. Vi har en fantastisk natur och fina områden.

Företagsklimatet i kommunen är bra, anser Tony. Han nämner dialog och stöd gentemot kommunen. Men han är kritisk mot att förbudsområdena ökar, som de militära:

- Det är inte lätt att komma igång med verksamheter som kräver landområden, och det gör att man inte kommer vidare. Det känns ibland som om många utifrån tycker att vi ska vara en vacker liten kommun, men vi måste kunna leva av någonting också. Urbaniseringen är inte positiv för Jokkmokk, och det är ett större problem än vad vi tror. Om det inte är möjligt att utveckla våra näringar, så kommer vi att vara färre inom 15-20 år, och det är en tänkbar situation jag inte alls gillar. Närmaste tiden är viktig för hur det kommer att se ut för oss i framtiden.

- Vi vill ju bo kvar, och att ungarna ska kunna bo kvar. Bara vi försöker att dra åt samma håll här i Jokkmokk, för det finns ännu fler saker att göra, säger Tony. 


Publicerad: 2017-12-06 15:33. Ändrad: 2017-12-06 16:29.


Näringsliv11 mars 2022

Fjällriket, mitt i Jokkmokk

Anneli Kråik Jannok driver den samiska butiken Fjällriket, mitt i Jokkmokk i anrika Björkmans gamla lokaler. I det som tidigare varit en klädbutik sedan 40-talet, finner man numera renskinn, näbbskor, hantverk och inredning på samiskt tema.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv10 mars 2022

Boende för krigsoffer

Migrationsverket söker just nu fler bostadsplatser med anledning av situationen i Ukraina.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv06 september 2021

GRATTIS c/o Gerd!

Stort GRATTIS till c/o Gerd för den fina utmärkelsen som Årets landsbygdsföretag! Det är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som varje år utser Årets landsbygdsföretagare.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv24 mars 2021

Vad gör kommunen för företagen?

Jokkmokks kommun har under det senaste året försökt att bistå de företag som behövt hjälp under pandemin. Det finns viss begränsning i vad en kommun har rätt att göra för enskilda företag men Jokkmokks kommun har på olika sätt försökt att hjälpa dem under detta besvärliga pandemiår.

Taggar:
Visa fler nyheter