Gastronomiska stekvändargäster på besök

På initiativ av källarmästare Kenneth Åkerlund har ett 60-tal medlemmar ur den internationella stekvändarorden Chaîne des Rôtisseurs gästat Jokkmokk. Ett besök som gav mersmak.

Taggar:

Kenneth Åkerlund är själv ordensmedlem sedan 38 år och han hade bjudit in sällskapet, med Chaîne des Rôtesseurs ordförande i Sverige Carl Wachtmeister, i spetsen för en helg fylld av smakupplevelser och samvaro. Till glädje för alla, inte minst för ortens näringsidkare, som många förärades med ett besök. Efter incheckning på hotellen samlades sällskapet på Ájtte, där de fick en guidad tur innan middagen intogs på Restaurang Ájtte.
För middagen, fjällröding på norrländskt vis med en lingonparfait som dessert, stod just källarmästare Åkerlund. Med självklart smakfullt resultat.

Dag två blev solig och vacker och började vid Polcirkeln efter väg E45 där Samelandsresor hade arrangerat ett antal aktiviteter. Gästerna fick bland annat åka snöskoter, promenera med snöskor, prova på lassokastning och pimpelfiske. Därefter bjöds sällskapet på suovas och renbuljong till lunch innan eftermiddagen avslutades med att alla fick med sig ett Polcirkelcertifikat som minne.

Besöket i Jokkmokk innefattade även besök på en rad av de lokala företagen och butikerna, där i bland Sapmi Ren och Vilt, Stoorstålka och Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji innen kvällen sedan inleddes med en intronisation på Bio Norden. Där ett 20-tal nya medlemmar, under högtidliga former, dubbades in i ordenssällskapet. Ceremonin avslutades med champagne och en visning av filmen om Jokkmokks vintermarknad anno 1955.

Kvällen förlöpte med en stilfull galamiddag på Restaurang Akerlund bestående av flera rätter där renen stod i centrum. Den helstekta renen, trakterad av Kent Oskarsson, var en av de stora höjdpunkterna. Till middagen serverades, bland annat, lokalproducerad öl från Jokkmokks bryggeri.

Det blev dragspelsframförande av Kenneth Åkerlund, uppskattad jojk av Elina Kuhmunen. Det blev många och långa historier, framför allt inom hotell- och restauranglivet, och precis som själva måltiden så var stämningen uppsluppen och god.

"En mycket minnesvärd vistelse med fantastiska gastronomiska upplevelser serverade i en fantastisk miljö", var en av gästernas sammanfattning och en slutsats av en ordensmedlem som brinner för gastronomi och som besökt ett stort antal platser och restauranger världen över. Ett gott betyg till Jokkmokk med andra ord.

Bilden: Kenneth Åkerlund tillsammans med Chaîne des Rôtesseurs ordförande i Sverige Carl Wachtmeister.


Publicerad: 2019-04-03 15:52. Ändrad: 2019-04-03 18:19.


Näringsliv29 juni 2020

Företagskollen: Nilsons har hittat hem

Stig Nilsson kommer från en släkt av åkare. Själv har han provat på lite andra vägar i yrkeslivet innan han hittade hem till Jokkmokk igen. Just nu ger hans företag Nyborgsområdet nytt liv med nya tomter som genererar nybyggda hus.

Taggar:
Näringsliv23 juni 2020

Beslut om omsättningsstöd till företag

Riksdagen och regeringen har beslutat om ett omställningsstöd till företag som har tappat mycket omsättning under mars och april 2020 på grund av corona.

Taggar:
Näringsliv21 juni 2020

Företagskollen: Eudo har koll på siffrorna

Det var ingen självklarhet att Susan Granström vare sig skulle hamna i Jokkmokk eller öppna bokföringsbyrå. Men så blev det och efter 20 år som egen företagare driver nyfikenheten henne vidare.

Taggar:
Näringsliv11 juni 2020

Företagskollen: Swebor är som humlan

De exporterar produkter till alla världsdelar – utom Antarktis. Senaste utvecklingen av Swebor Stål är en anläggning i Mexiko. I det här fallet är Jokkmokk mitt i världen – för humlan flyger!

Taggar:
Visa fler nyheter