Gastronomiska stekvändargäster på besök

På initiativ av källarmästare Kenneth Åkerlund har ett 60-tal medlemmar ur den internationella stekvändarorden Chaîne des Rôtisseurs gästat Jokkmokk. Ett besök som gav mersmak.

Taggar:

Kenneth Åkerlund är själv ordensmedlem sedan 38 år och han hade bjudit in sällskapet, med Chaîne des Rôtesseurs ordförande i Sverige Carl Wachtmeister, i spetsen för en helg fylld av smakupplevelser och samvaro. Till glädje för alla, inte minst för ortens näringsidkare, som många förärades med ett besök. Efter incheckning på hotellen samlades sällskapet på Ájtte, där de fick en guidad tur innan middagen intogs på Restaurang Ájtte.
För middagen, fjällröding på norrländskt vis med en lingonparfait som dessert, stod just källarmästare Åkerlund. Med självklart smakfullt resultat.

Dag två blev solig och vacker och började vid Polcirkeln efter väg E45 där Samelandsresor hade arrangerat ett antal aktiviteter. Gästerna fick bland annat åka snöskoter, promenera med snöskor, prova på lassokastning och pimpelfiske. Därefter bjöds sällskapet på suovas och renbuljong till lunch innan eftermiddagen avslutades med att alla fick med sig ett Polcirkelcertifikat som minne.

Besöket i Jokkmokk innefattade även besök på en rad av de lokala företagen och butikerna, där i bland Sapmi Ren och Vilt, Stoorstålka och Sameslöjdstiftelsen Sámi Duodji innen kvällen sedan inleddes med en intronisation på Bio Norden. Där ett 20-tal nya medlemmar, under högtidliga former, dubbades in i ordenssällskapet. Ceremonin avslutades med champagne och en visning av filmen om Jokkmokks vintermarknad anno 1955.

Kvällen förlöpte med en stilfull galamiddag på Restaurang Akerlund bestående av flera rätter där renen stod i centrum. Den helstekta renen, trakterad av Kent Oskarsson, var en av de stora höjdpunkterna. Till middagen serverades, bland annat, lokalproducerad öl från Jokkmokks bryggeri.

Det blev dragspelsframförande av Kenneth Åkerlund, uppskattad jojk av Elina Kuhmunen. Det blev många och långa historier, framför allt inom hotell- och restauranglivet, och precis som själva måltiden så var stämningen uppsluppen och god.

"En mycket minnesvärd vistelse med fantastiska gastronomiska upplevelser serverade i en fantastisk miljö", var en av gästernas sammanfattning och en slutsats av en ordensmedlem som brinner för gastronomi och som besökt ett stort antal platser och restauranger världen över. Ett gott betyg till Jokkmokk med andra ord.

Bilden: Kenneth Åkerlund tillsammans med Chaîne des Rôtesseurs ordförande i Sverige Carl Wachtmeister.


Publicerad: 2019-04-03 15:52. Ändrad: 2019-04-03 18:19.


Näringsliv03 december 2019

Nu blir det renodlat även i Vuollerim

De globala miljöfrågorna står högt på agendan i dag. Men vi kan göra mycket även på det lokala planet. Ett exempel står Renodlat för - de erbjuder mikrogrönt odlat i, bland annat, Vuollerim.

Taggar:
Näringsliv25 november 2019

Nästa steg mot Midnattssolen Trädgård

Arbetet mot förverkligandet av Midnattssolens Trädgård har tagit ytterligare ett steg. Styrgruppen har haft sitt första möte.

Taggar:
Näringsliv17 november 2019

Etableringar i skogslandet lockar besökare från när och fjärran

Det är inte enbart de fjällnära delarna av Jokkmokks kommun som lockar etableringar och besökare. Skogslandet söder om Polcirkeln attraherar också. Lapland Retreat i Snesudden är ett exempel, paret Hopps tre stugor i Sudok – ett annat.

Taggar:
Näringsliv08 november 2019

Arctic Deli - ny mötesplats för lokal matkultur i Jokkmokk

Nyöppnade Jokkmokk Arctic Deli är en dynamisk samverkansplattform med kopplingar till både livsmedelsnäringen och besöksnäringen, där den arktiska och samiska naturnära matkulturen står i centrum.

Taggar:
Visa fler nyheter