Kåbdalis skidliftar satsar 90 miljoner på att utöka verksamheten

Mycket har hänt sedan den skidtokige läraren Lars Gunnarstedt byggde en egen lift i Kåbdalis. Drygt 50 år senare levererar verksamheten Sveriges längsta skidsäsong och världens bästa utförsåkare samlas årligen på den familjeägda anläggningen. Nu planeras nytt liftsystem, hotell, restauranger och butiker. - Det behövs mer av allt, säger vd Johan Gunnarstedt.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Företagsamhet, #Friluftsliv, #Sport, #Besöksnäring

Byn Kåbdalis har idag 500 kommersiella bäddar, två restauranger och en affär med bageri, med det räcker inte till enligt Johan som berättar att företaget planerar att i två steg investera 90 miljoner kronor.

 - Den här expansionen västerut på berget drömde vår pappa om redan på sin tid. Nu är det dags att göra en ordentlig satsning som skapar förutsättning för nästa generation i familjen.

Stina Vesterberg, sambo med David Gunnarstedt som i sin tur är son till Johans bror Olov, är en del av den nya generationen Johan refererar till. Hon är också arkitekt på MAF. Stina pekar och visar på skisserna:

- Första etappen omfattar nya nedfarter och liftar, snökanonsystem, nya tomter för fritidshus och på västra sidan av berget. Den befintliga restaurangen Kårleone byggs ut med en ny del som ska inrymma hotellverksamhet med 80 bäddar, spa, nya butiksytor samt en restaurang med vinkällare. I andra etappen ingår bland annat en ny husvagnsparkering med 100 platser.

Johan beskriver expansionens kärna med utökning av skidområdet på västra sidan av Kåbdalisberget med flera nya nedfarter, skicross-bana, barnområde och tre nya liftar. Som följd av detta behövs mer av den kringliggande servicen – nytt hotell, nya restauranger och nya butiker.

Investeringen ska till största del finansieras genom att sälja byggklara tomter för fritidshus väster om liftarna. Planen är att hotellbygget ska starta sommaren 2019 och de nya backarna ska vara i drift år 2020.

Stina beskriver också att det i familjen Gunnarstedts skisser skapas möjligheter för fler entreprenörer att investera och starta verksamheter i byn.

- I hotellbyggnaden kommer det exempelvis finnas utrymme för butiker och vid nya tomtområdet lämpar det sig för en mindre lodge med restaurangverksamhet.

Johan fyller i:

-Vår tanke är äga liftar och hotellet plus några restauranger. Ytterligare fler boenden och restauranger som andra äger skapar en hälsosam konkurrens, ökar attraktiviteten och ger gästen ett bredare utbud. Det är bra för byn om vi blir fler drivna entreprenörer.

Han berättar att också att deras gäster inte bara åker skidor, det mycket annat man vill göra när man väljer att spendera sin tid utanför vardagen.

- Vi ser att ungefär hälften av husvagns- och stugägarna är i backarna.

-Utöver andra populära aktiviteter som längdåkning, isfiske, skoter och promenader med mera så är Kåbdalis en social träffpunkt där man möter nya och gamla vänner från de omkringliggande kommunerna. Man unnar sig att umgås, äta och dricka gott. Helt enkelt att spendera kvalitetstid med familjen och vänner.

På 15 år har bolaget fördubblat sin omsättning ett antal gånger. År 2000 omsatte bolaget två miljoner och 2016 är bolaget uppe i 35 miljoner.

-Skidorten Levi i finska Lappland har byggt kring sitt berg som endast är fem meter högre än i Kåbdalis. Det inspirerar oss, säger Johan.

Kåbdalis har Sveriges längsta skidsäsong och är unika då backarna öppnar redan på senhösten. Landslag från hela världen och skidklubbar från hela Sverige är först på plats och kommer och försäsongstränar inför tävlingssäsongen. Därefter övergår anläggningen till att bli en lokal angelägenhet. Kåbdalis har idag de flesta skidåkarna i Norrbotten och är fast beslutsamma om att behålla den positionen.

- Här är det sju månader vintersäsong och vi som bor här i regionen vill ut i naturen på vår lediga tid. Vi har ett perfekt avstånd till närmarknaden som är Norrbotten plus norra Västerbotten. Kåbdalis har också ett gynnsamt mikroklimat, där kylan håller i sig och det är snörikt. Bästa receptet för en skidanläggning.

Fler gäster i byn skapar inte bara intäkter, utan även en del nya utmaningar som ska hanteras.

-Skoterturismen har växt enormt och därför har vi tagit initiativ till att skylta upp och pista leder. Vi hänvisar också skoteråkare till ett av familjens avverkade skogsskifte för fri åkning.

Kåbdalis ligger i Udtja skogssamebys renskötselområde och renskötarna har sina renhjordar i området året runt. Under vintern är vajorna dräktiga och känsliga för störningar. Blir de skrämda och stressade finns det risk att de kastar sina kalvar.

Johan tror att många av skoteråkarna saknar kunskap om renskötarnas verksamhet och vad man har att rätta sig efter när man färdas i skog och mark. Tillsammans med renskötarna finns ambitionen att sprida kunskap genom informationsmöten och andra kanaler.

Johan och Olov med familjer har år från år vidareutvecklat både anläggningen och med sin verksamhet bidragit till byns livskraft och tillväxt. Här finns nu ett flertal företag inom service och besöksnäring som investerar i byns utveckling.

 -Det är dags att börja fasa ut oss äldre. Vi investerar och verkar för ett generationsskifte i bolaget, säger Johan med ett brett leende.

Med tanke på entreprenörsgenerna i familjen, så får framtiden utvisa hur bra det går att pensionera sig för den äldre generationen.


Publicerad: 2017-10-04 10:06. Ändrad: 2017-10-04 10:11.


Näringsliv11 mars 2022

Fjällriket, mitt i Jokkmokk

Anneli Kråik Jannok driver den samiska butiken Fjällriket, mitt i Jokkmokk i anrika Björkmans gamla lokaler. I det som tidigare varit en klädbutik sedan 40-talet, finner man numera renskinn, näbbskor, hantverk och inredning på samiskt tema.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv10 mars 2022

Boende för krigsoffer

Migrationsverket söker just nu fler bostadsplatser med anledning av situationen i Ukraina.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv06 september 2021

GRATTIS c/o Gerd!

Stort GRATTIS till c/o Gerd för den fina utmärkelsen som Årets landsbygdsföretag! Det är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som varje år utser Årets landsbygdsföretagare.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv24 mars 2021

Vad gör kommunen för företagen?

Jokkmokks kommun har under det senaste året försökt att bistå de företag som behövt hjälp under pandemin. Det finns viss begränsning i vad en kommun har rätt att göra för enskilda företag men Jokkmokks kommun har på olika sätt försökt att hjälpa dem under detta besvärliga pandemiår.

Taggar:
Visa fler nyheter