Jokkmokks Korv tar plats i Jan Schermans nya bok

Tidigare tv 4-chefen Jan Scherman införde korv-med-bröd i sitt ledarskap - med stor framgång. Nu skriver han en ny bok där Jokkmokks Korv är ett kapitel för sig.

Taggar:

"Jokkmokks Korv har en fantastisk historia som verkligen hör hemma i sammanhanget. Människorna bakom, det hemliga receptet, entreprenörsskapet och utvecklingen är närmast en saga", säger Jan Scherman som besökt Jokkmokk vid ett flertal tillfällen för att samla intryck inför färdigställandet av boken "Den svenska korvresan - en resa i hela världen" där han vill sätta in korven som en viktig del i samhällsutvecklingen över tid.

"Korv har en förmåga att förena och engagera. Jag började fundera på detta när jag under min tid som chef försökte få personalen att i högre grad närvara på våra fredagsmöten på TV4. Vi använde oss av "management by möten" eller "management by regler".

"Jag provade "management by korv" vilket visade sig bli en succé. Som att en korv med bröd innehåller något magiskt som löser upp tunghäftan, får samtalen att pulsera. Det blev otvungna, givande samtal, entusiasm och glädje. Jag såg korvens kreativa kapacitet och förmåga att samla människor på ett fredligt sätt så att kreativa och vänskapliga samtal uppstod".

Jan Scherman har, sedan han lämnat sin journalistiska bana där Aftonbladet och TV4 varit hans tidigare spelplaner, bland annat författat en bok om ledarskap och han tar fortfarande en plats och har en viktig roll i samhällsdebatten. Inte minst via sin uppmärksammade konfrontation av anhängare av fascistiska grupperingar.

Men nu är det korv som gäller. Scherman har en given plats i sammanslutningen Korvakademien, han tillverkar dessutom, närmast självklart, sin egen korv, kallad "Scherminator" och han har rest världen runt och provat allt i korvväg - och lite till.

"Jokkmokkskorven är en höjdare. Den ligger högt på min lista. Kvalitetsstämpeln är tydlig", säger han.

Bilden: Jan Scherman tillsammans med Jokkmokks Korvs Magnus Kvickström och Robert Bernhardsson, kommunstyrelsens ordförande. 

      


Publicerad: 2019-05-08 12:00. Ändrad: 2019-06-03 16:15.


Näringsliv17 november 2019

Etableringar i skogslandet lockar besökare från när och fjärran

Det är inte enbart de fjällnära delarna av Jokkmokks kommun som lockar etableringar och besökare. Skogslandet söder om Polcirkeln attraherar också. Lapland Retreat i Snesudden är ett exempel, paret Hopps tre stugor i Sudok – ett annat.

Taggar:
Näringsliv08 november 2019

Arctic Deli - ny mötesplats för lokal matkultur i Jokkmokk

Nyöppnade Jokkmokk Arctic Deli är en dynamisk samverkansplattform med kopplingar till både livsmedelsnäringen och besöksnäringen, där den arktiska och samiska naturnära matkulturen står i centrum.

Taggar:
Näringsliv25 oktober 2019

Som alltid - tidig snö i Kåbdalis

Premiären väntar om liftstugehörnet. Precis bakom står de alpina landslagen på kö. Det mesta är, med andra ord, sig likt i Kåbdalis.

Taggar:
Näringsliv23 oktober 2019

20 år med Jokkmokk i Huddinge

Just nu jubileras det i Huddinge eftersom Jokkmokksdagarna firar 20-årsjubileum. Ett kulturellt utbyte har blivit en välkommen tradition.

Taggar:
Visa fler nyheter