I Japan smakar Jokkmokk bäst

En japansk småkaka med ett namn som låter som Jokkmokk och en brevväxling som startade under tidigt 90-tal fortsätter att förbluffa. När kakföretaget YOKU MOKU jubilerar är det Jokkmokkstema som gäller. Nu vill dessutom staden Nikko, där huvudkontoret ligger, bli vänort med Jokkmokk.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Naringsliv, #Turism

Våren 2018 blev Jokkmokks kommunfullmäktigeordförande Catharina Thuresdotter inbjuden till svenska ambassaden i Tokyo. Det hade kakföretaget sett till. Men historien börjar långt tidigare än så.

Otippad brevväxling

I början av 1990-talet fick Birgitta Nilsson på Jokkmokks turistinformation ett brev, frankerat i Japan. Brevet kom från det japanska kakföretag Yoku Moku som inför sitt 25-årsjubileum skulle göra en minnesbok. Nu ville de berätta historien om sitt lån av namnet Jokkmokk till deras företag och ville därför veta mer om denna ort långt borta i norra Sverige.
    Brevväxlingen mellan Birgitta och jubileumsbokens projektledare Naoki Sano fortsatte och kakleveranser till Jokkmokk blev ett stående inslag. Yoku Moku kom till Jokkmokk och spelade in reklamfilm och de japanska kakburkarna pryddes också med en bild av Jokkmokks marknad i samband med marknadens 400-årsjubileum.

    - Brevet till turistinformationen plus lite tid från vår sida ledde till en långvarig relation, säger Birgitta Nilsson, som då var turistchef.

    2003 fick Birgitta Nilsson möjlighet att besöka Yoku Mokus   huvudkontor, i samband med ett arrangemang anordnat av SAS i Tokyo. Sedan dess har det runnit mycket smältvatten under broarna…

Ville prompt ha Jokkmokk där

I april var Jokkmokks egen ”borgmästare”, kommunfullmäktiges ordförande Catharina Thuresdotter, inbjuden till Tokyo för att delta på den årliga Sweden Travel day. Att Yoku Moku hade ett finger med i spelet visste hon inte då.
    Övriga svenska deltagare var från Gällivare, Piteå och Leksand samt SJ, Silja Line, Viking Line och Visit Stockholm.
    Påpassligt nog kunde även Johan Wiklund från Care of Gerd följa. Det Jokkmokksbaserade skönhetsföretaget säljer redan nu sina ekologiska skönhetsprodukter på den japanska marknaden.

    - Yoku Mokus vd hade ställt som krav att Jokkmokk skulle vara representerat för att de själva skulle delta, säger Catharina Thuresdotter som berättar att Yoku Moku inte producerar vilka dussinkex som helst. Företaget är stort, riktigt stort, och exporterar de exklusiva styckeförpackade småkakorna i lyxiga förpackningar över hela Asien och USA. När man köper kakor i de fina saluhallarna slår de dessutom in kartongerna på ett speciellt sätt som ser väldigt avancerat ut, säger Catharina Thuresdotter.

Stort intresse för svenska fikakulturen

På dagens program stod bland annat rundabordssamtal. Till bordet fick Catharina Thuresdotter sällskap av Yoku Mokus ägare och vd Takeshi Fujinawa samt ambassadens chefskock.
    Samtalsämnet var givet: Swedish fika.

    - Jag berättade om vårt outdoor coffee vid elden i skogen under vårvintern. De var väldigt begeistrade, konstaterar Catharina Thuresdotter.

    Under kvällens bankett fortsatte umgänget med Yoku Moku. Banketten bjöd på en rejäl överraskning för Jokkmokksbesökarna när dansuppträdandet visade sig vara en jive till 1960-talets stora hit Jokkmokk Rokk.

    - Dansparet beskrev Jokkmokk Rock som deras absoluta favoritlåt, berättar Catharina Thuresdotter.

    Övriga svenskar var en aning förundrade över all uppmärksamhet som Jokkmokk fick.

Japanska resenärer vill till Jokkmokk

Under Sweden Travel Day visade japanska researrangörer stort intresse för resor till Sverige och gärna då till Jokkmokk.

    - Problemet är förstås att vi inte kan ta emot så många samtidigt – och att det inte finns något direktflyg mellan Japan och Sverige. Men det är något som den svenska ambassaden i Tokyo jobbar stenhårt för att få till, säger Catharina Thuresdotter.

    Yoku Mokus nuvarande vd har själv aldrig varit till Sverige. Däremot har företagets senior manager Tatsuya Takahashi och hans fru Saori planer på att besöka Jokkmokk under sommaren, inför företagets kommande 50-årsjubileum, som de även denna gång vill ska ha Jokkmokksprofil.

Vänort mellan världsarvsområden

Här kunde berättelsen om kakvänskapen mellan Japan och Jokkmokk vara klar, men se det är den inte. Under besöket framförde ambassaden att staden Nikko, där Yoku Mokus huvudkontor ligger, önskar bli vänort till Jokkmokk. I Nikko finns sedan 1999 världsarvet Helgedomar och Tempel i Nikko, som bland annat omfattar ett hundratal byggnader samt ett naturområde.
    Vad vore då lämpligare än att knyta vänskapsband mellan Nikko och Jokkmokk med världsarvet Laponia?
    Tyvärr fanns dock ingen tid för Catharina Thuresdotter att hinna besöka Nikko men det finns all anledning att tro det här bara är början till ytterligare ny vänskapsrelation mellan Japan och Jokkmokk.
    Den här gången lär kommunikationen gå snabbare än på snigelpostens tid. Så, fortsättning följer.

    Tills dess…ta gärna en kaka till kaffet.


Publicerad: 2018-06-26 14:50. Ändrad: 2018-06-26 15:10.


Näringsliv11 mars 2022

Fjällriket, mitt i Jokkmokk

Anneli Kråik Jannok driver den samiska butiken Fjällriket, mitt i Jokkmokk i anrika Björkmans gamla lokaler. I det som tidigare varit en klädbutik sedan 40-talet, finner man numera renskinn, näbbskor, hantverk och inredning på samiskt tema.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv10 mars 2022

Boende för krigsoffer

Migrationsverket söker just nu fler bostadsplatser med anledning av situationen i Ukraina.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv06 september 2021

GRATTIS c/o Gerd!

Stort GRATTIS till c/o Gerd för den fina utmärkelsen som Årets landsbygdsföretag! Det är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som varje år utser Årets landsbygdsföretagare.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv24 mars 2021

Vad gör kommunen för företagen?

Jokkmokks kommun har under det senaste året försökt att bistå de företag som behövt hjälp under pandemin. Det finns viss begränsning i vad en kommun har rätt att göra för enskilda företag men Jokkmokks kommun har på olika sätt försökt att hjälpa dem under detta besvärliga pandemiår.

Taggar:
Visa fler nyheter