Första leveransen handsprit från          c/o Gerd har nu lämnat fabriken

När handsprit visade sig bli en bristprodukt i Coronatider, då ställde c/o Gerd om snabbt. Under fredagen lämnade den första leveransen fabriken i Jokkmokk.

Taggar:

"De första flaskorna rullar iväg om ett par timmar. Vi ska bara på med etiketter. Vi siktar på kunder i länet inledningsvis", säger Martin Rippert, produktionschef hos c/o Gerd och visar stolt upp de eftertraktade produkterna som strax ska lämna fabriken.

Steget från att producera naturnära hudvårdsproduter till handsprit kan tyckas lång men för vd Johan Wiklund var steget väldigt kort. När handsprit blev en bristvara kom det nämligen frågor från c/o Gerds återförsäljare - tämligen omgående. Och för Johan och hans kreativa medarbetare tvekades det inte. Dock fattades en viktig komponent, nämligen spriten.

"Det var halrt galet faktiskt. Sprittillverkare från Tyskland och Ryssland hörde av sig, men det kändes långt bort och osäkert. Så jag lade ut en fråga på Linkedin för att hitta någon närmare. Då hörde fantastiska Jukkasjärvi Vodka av sig. De hade dessutom gått i samma tankar men visste inte hur de skulle nå ut på marknaden", berättar Johan Wiklund.

Resten är historia. En mycket speciell sådan. Först jobbet dag och natt för att få klart med tillstånd att handha brandfarligt gods, transporten till Jokkmokk och förvaringen där. Sedan den rena tillverkningen, tappning på flaskor och på med etiketterna. Just det sitsnämnda var kvar att ta tag i under den slutliga spurten med den första leveransen.

"Det är otroligt spännande och det känns, naturligtvis, bra för oss att kunna hjälpa till i allt detta tråkiga. Vi kommer att tillverka efter efterfrågan och vi har möjlighet att distribuera ut ett antal ton handdesinfektionsmedel på marknaden. Nästa vecka börjar den stora distributionen".

Trots haussen efter handsprit så upplever c/o Gerd, precis som så många, många andra företag en hårt ansträngd tid just nu. Den 25-procentiga exporten har helt stannat av, tre mindre kedjor som är kund hos c/o Gerd har gått i konkurs men Johan Wiklund konstaterar att det inte enbart är mörker där ute.

"Vi har inte drabbats av någon Coronaparalysering som vissa säger att de gör. Vi har gett oss den på att klara detta. Vi har fått ett otroligt stöd av Jokkmokksborna som handlar vår speciella Fredagskasse och andra produkter. Det betyder oerhört mycket, oerhört. Varje order in gör att vi tar ett steg närmare att klara den här skiten - ja det finns inget bättre ord!

Bilden. Amely Riess tappar upp flaskorna till det första parti handdesinfektionsmedel som distribueras ut från c/o Gerd i Jokkmokk.


Publicerad: 2020-04-03 18:49. Ändrad: 2020-04-03 18:49.


Näringsliv30 april 2020

Stöd för sänkta hyror i utsatta branscher

Jokkmokks kommuns krisledningsnämnd har beslutat om stöd till utsatta branscher som drabbas hårdast av pandemin, Covid-19.

Taggar:
Näringsliv26 mars 2020

Kommunen underlättar för företagen

Nu tar Jokkmokks kommun nästa steg för att underlätta för de företag som drabbats ekonomiskt av Coronapandemin.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Näringsliv24 mars 2020

Personal söks via anbudsförfarande

Kommunen går nu ut med en anbudsinbjudan till tjänster inom samhällsviktiga verksamheter på grund av den pågående pandemin.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Näringsliv19 mars 2020

Företagen kämpar mot virusströmmen

Företagen i Jokkmokks kommun har det jobbigt, precis som i övriga Sverige, i spåren av spridningen av Coronaviruset. Många tvingas säga upp personal, andra hotas av konkurs. Men det finns stöd och hjälp att få. Länken som följer leder dig rätt.

Taggar: #Nyhet, #Kommun
Visa fler nyheter