Företagskollen: Nilsons har hittat hem

Stig Nilsson kommer från en släkt av åkare. Själv har han provat på lite andra vägar i yrkeslivet innan han hittade hem till Jokkmokk igen. Just nu ger hans företag Nyborgsområdet nytt liv med nya tomter som genererar nybyggda hus.

Taggar:

Som sagt, Stig Nilsson härstammar från en släkt av entreprenörer i maskin- och åkarbranschen. Far och farbror var i branschen och själv satt han tidigt i en traktor med vilken har skötte snöröjningen i olika delar av kommunen. Sedan kom dock slumpen att ta honom in på en helt ny väg i arbetslivet. Från maskinerna till marknadsföring och reklam. Under 22 år drev och utvecklade han annonsbladet Reklamjournalen tillsammans med sin fru.

”Det var en hel del slump med i det där. Men det blev spännande och intressanta år på många sätt. Det var någonting helt annat än vad jag hade funderat kring och pysslat med tidigare. Men vi gav det en chans och det gick bra, företaget gick ok men det fanns annat som drog där ute också, konstaterar Stig med ett skratt och berättar att det för honom blev som för ett antal andra Jokkmokksföretag i åkarbranschen – Stockholm som var draget.

”Det är egentligen ganska fascinerande att det är så många av oss som jobbat länge i Stockholmsområdet men som hela tiden stannat kvar och betalat skatt i Jokkmokk. Ingen har flyttat, vi har pendlat, och det har fungerat för alla andra, precis som för mig. Jag hade, för övrigt, aldrig kunnat bo i Stockholm. Det är i Jokkmokk jag vill vara…

Det blev 10 år i Stockholmssvängen för Stig. Spetskompetensen var markplanering, för hustomter. Älvsbyhus var, och är, arbetsgivaren i bakgrunden, om uttrycket tillåts, och samhällsomvandlingen i Gällivare/Malmberget har sedermera flyttat en hel del av projekten tillbaka norrut. Men det är den senaste etableringen som kanske är den mest intressanta, inte minst för Jokkmokksborna och kommunen. Plötsligt sattes det nämligen igång med grävarbeten och planering på Nyborgsområdet där det genom åren rivits bort fastigheter – inte byggts några nya.

Det var under slutdelen av 2017 som det plötsligt började pratas husbyggen i Jokkmokk igen.

”Det kändes så bra att komma hem och få göra något för Jokkmokk efter så lång tid. Kommunen har varit jättebra att ha att göra med också, de har verkligen hjälpt oss. Men på något sätt känns det som en saga. Vi började med två tomter och hoppades att vi skulle kunna etablera i alla fall ett hus. Nu står tre hus nästan färdiga och ett fjärde är på gång. Jag glömmer aldrig det startmöte vi hade – det kom 18 personer som var intresserade, det hade vi inte ens vågat drömma om.”

Stig Nilsson berättar om intresset. Många, många kör förbi, kommer ner och kollar och berättar om hur området såg ut förr, med de så kallade Vattenfallslängorna på torpargrund som sedermera revs, vilka som bodde var, vilka familjer och vilka barn som vuxit upp här.

”Det gör mig glad att kunna känna att vi gör någonting bra som utvecklar samhället och kommunen, att unga vill bygga och vara kvar här. Nils Olov och Katarina Rimpi var de första som hoppade på och de ska ha alla tack för en fantastisk resa, som jag hoppas fortsätter. Det blir nio tomter totalt i Jokkmokk, med de som redan är klara. När det är klart får vi se var vi hamnar”.

”Jag älskar att folk är nyfikna, det är det bästa jag vet. Jag och familjen vill ju vara kvar här, så enkelt är det, annars hade jag inte pendlat i tio år. Det här gör mig glad på så många sätt”.

Bilden. Stig Nilsson på Nyborgsområdet, i södra delen av Jokkmokk, där företaget har färdigställt tomter där det nu står nybyggda hus.  


Publicerad: 2020-06-29 16:40. Ändrad: 2020-06-29 16:40.


Näringsliv06 september 2021

GRATTIS c/o Gerd!

Stort GRATTIS till c/o Gerd för den fina utmärkelsen som Årets landsbygdsföretag! Det är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som varje år utser Årets landsbygdsföretagare.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv24 mars 2021

Vad gör kommunen för företagen?

Jokkmokks kommun har under det senaste året försökt att bistå de företag som behövt hjälp under pandemin. Det finns viss begränsning i vad en kommun har rätt att göra för enskilda företag men Jokkmokks kommun har på olika sätt försökt att hjälpa dem under detta besvärliga pandemiår.

Taggar:
Näringsliv23 juni 2020

Beslut om omsättningsstöd till företag

Riksdagen och regeringen har beslutat om ett omställningsstöd till företag som har tappat mycket omsättning under mars och april 2020 på grund av corona.

Taggar:
Näringsliv21 juni 2020

Företagskollen: Eudo har koll på siffrorna

Det var ingen självklarhet att Susan Granström vare sig skulle hamna i Jokkmokk eller öppna bokföringsbyrå. Men så blev det och efter 20 år som egen företagare driver nyfikenheten henne vidare.

Taggar:
Visa fler nyheter