Företagskollen: Eudo har koll på siffrorna

Det var ingen självklarhet att Susan Granström vare sig skulle hamna i Jokkmokk eller öppna bokföringsbyrå. Men så blev det och efter 20 år som egen företagare driver nyfikenheten henne vidare.

Taggar:

”Du blir aldrig fullärd i det här jobbet. Det gäller att vidareutbilda sig hela tiden, vara ajour, och det gillar jag”, konstaterar hon.

Företaget heter Eudo konsult AB och gömmer sig bakom en oansenlig lägenhetsdörr i en fastighet i den nedre delen av samhället. Susan Granström tar emot med kaffe samtidigt som det bjuds på lite hundskall från ett angränsande rum. De tystnar dock närmast omgående.

Och vi kan börja här. För hundar har varit ett stort intresse för Susan mer eller mindre hela livet. Hon har agerat utbildare, hållit hundkurser i Norrbotten och Västerbotten och själv haft schäfern som sin stora favorit. Dagens sällskap är av mindre slag men planerna på att återuppta aktiviteterna med större ras finns där.

”Familjesituationen med två adoptivbarn förändrade möjligheterna på flera plan, även för firman där jag drog ner från sju anställda till en. Men nu är det snart läge att börja om med hundar, det är omöjligt för mig att släppa helt”.
Det var en liten utvikning, ett sidospår. Precis som Jokkmokk blev för Susan när hon 19 år gammal skickade ut ett brev till alla hotell i övre Norrland och utförsåkningsentusiast som hon var så var siktet inställt på någon av skidorterna, exempelvis Björkliden.

”Jag hade erbjudande om ett skidlärarjobb i Österrike men hade precis tackat ja till källarmästare Kennet Åkerlund och Gästis i Jokkmokk dagarna innan, och hade jag lovat så hade jag. Ett år var tanken men en kväll klev min blivande man Anders in i restaurangen – och resten är historia”, skrattar Susan som under senare delen av 80-talet beslutade sig för att byta spår i yrkeslivet.

Det blev kvällskurser i bokföring och ekonomistudier i fyra år – sedan blev hon head-huntad 1990.
”Det var den lokale företagaren och entreprenören Stig Isaksson som anställde mig. Han hade åtta bolag och två företag igång och jag klev in i en helt ny värld. Det blev learning by doing med Stig som min mentor. Jag är jättetacksam för vad han gjorde för mig, det lade grunden till att jag är där jag är i dag.”

Redovisningskonsult kan låta lite tråkigt och kanske också uppfattas så av många. Men för Susan Granström är det mer än ett jobb. Det finns en komplexitet i anonymiteten.

”Jag brukar säga att visst sprättar jag en massa kuvert, men jag gör massor med annat också. Sedan gör naturligtvis tystnadsplikten att det inte går att prata så mycket om jobbet. Det går egentligen inte alls. Dessutom har vi ett lagrum som styr oss. Det är inte så enkelt att alltid tvingas hålla en låg profil men jag har lärt mig att skilja på jobbet och fritiden, det är ett måste”, fortsätter hon.

Susan Granström har 30 år bakom sig i arbetet med ekonomisk redovisning. 2004 startade hon sin enskilda firma som 2007 blev ett AB. Många företagare och privatpersoner har anlitat hennes firma genom åren och hon tycker fortfarande att det är ett inspirerande jobb, och att Jokkmokk är en bra plats för företagets utveckling.

”Det är så roligt och belönande att utbilda företagare, som kan sitt företag utan och innan, så de kan se vad de har i huvudet omsatt i siffror som de kan utläsa och förstå. Hur tacksamma, och ibland överraskade, de blir när jag kan förklara så de verkligen förstår hur mekanismerna i företagande sitter ihop. I dag har vi pt, et och it, så varför inte också en rt" (redovisningstränare)..? 

"Alla ska ju ha coacher i dag och det behövs. Företagande och ekonomi är ganska svårt för många. Vi får lära oss mycket i skolan men ekonomi är den minsta delen. Ändå består varje steg vi tar sedan vi gått ut skolan och ut i livet av just – ekonomi. Mer eller mindre”, säger Susan Granström avslutningsvis.

Bilden. Susan Granström har jobbat med ekonomisk redovisning sedan 1990.


Publicerad: 2020-06-21 10:17. Ändrad: 2020-06-23 08:28.


Näringsliv11 mars 2022

Fjällriket, mitt i Jokkmokk

Anneli Kråik Jannok driver den samiska butiken Fjällriket, mitt i Jokkmokk i anrika Björkmans gamla lokaler. I det som tidigare varit en klädbutik sedan 40-talet, finner man numera renskinn, näbbskor, hantverk och inredning på samiskt tema.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv10 mars 2022

Boende för krigsoffer

Migrationsverket söker just nu fler bostadsplatser med anledning av situationen i Ukraina.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv06 september 2021

GRATTIS c/o Gerd!

Stort GRATTIS till c/o Gerd för den fina utmärkelsen som Årets landsbygdsföretag! Det är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som varje år utser Årets landsbygdsföretagare.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv24 mars 2021

Vad gör kommunen för företagen?

Jokkmokks kommun har under det senaste året försökt att bistå de företag som behövt hjälp under pandemin. Det finns viss begränsning i vad en kommun har rätt att göra för enskilda företag men Jokkmokks kommun har på olika sätt försökt att hjälpa dem under detta besvärliga pandemiår.

Taggar:
Visa fler nyheter