Företagsamma tjejer i Jokkmokk

I Jokkmokk finns Norrbottens bästa UF-företag. Inte nog med det, här finns även årets bästa produkt. Det har företagsamma tjejer från Bokenskolan sett till. Deras företagsidéer och strålande affärer tar dem nu vidare till nationella UF-mässan i Stockholm i maj 2018.

Taggar:

Sara Elvira Kuhmunen har skapat en samisk planeringskalender för att göra de fem samiska språkvarieteterna synliga i vardagen. Foto: Carl Johan Utsi.Agnes Maria Rimpi och Isabell Osnes, Mija Merka UF, fick pris för sin monter på UF-mässan i Norrbotten.Årets bästa UF-vara i Norrbotten 2018, en renmärkesbok för sju samebyar.

Varje år tävlar UF-företag från länets gymnasieskolor om att bli bäst i Norrbotten. Genom tio deltävlingar utkristalliseras de företag som är bäst i de olika kategorierna, exempelvis affärsplan, mässmonter och säljare. Enbart att bli nominerad är ett lyft.

På den regionala mässan i Luleå i februari duggade överraskningarna tätt. Det blev en riktig lyckodag för gymnasieskolan i Jokkmokk då tre av skolans unga entreprenörer plötsligt stod på prispallen

Samisk planeringskalender

Sara Elvira Kuhmunen blev helt överrumplad när hennes enmansföretag Beaivi UF blev Årets UF-företag i Norrbotten. Ett företag som juryn ansåg ha stor framtidspotential med en produkt som kommit för att stanna på marknaden.

* Det var helt fantastiskt! Det hade jag inte väntat mig så det kändes jättekul, säger Sara Elvira.

Hon har skapat en planeringskalender med de fem samiska språkvarieteterna; nord-, lule-, syd-, ume- och pitesamiska. De 500 exemplaren hon låtit trycka har sålt som smör.

* Jag brinner jättemycket för det samiska språket. Jag ville göra något som stärker mitt och andra samers modersmål, nåt som syns till vardags, berättar Sara Elvira som själv talar nordsamiska.

200 kalendrar av upplagan på 500 var sålda redan i förväg. Nu har hon ett hundratal kvar men de lär gå åt innan det är dags att lägga ner företaget.

Sara Elvira har drivit sitt företag helt på egen hand, vilket inte alltid är någon lätt pix.

* Det har varit jättemycket jobb att vara själv, även om det samtidigt är skönt. Då har jag haft koll på allt och fått göra allt som jag vill. Det är inte så svårt som man tror. Den viktigaste lärdomen är nog att jag kan klara att driva företag om jag skulle vilja göra det i framtiden

Renmärkesbok för sju samebyar

Mija Merka UF, med Isabell Osnes och Agnes Maria Rimpi i spetsen, fick 1:a pris för Årets vara 2018 och 2:a pris för Årets mässmonter.

* Vi var helknäckta och trötta efter att ha stått på mässan en hel dag och längtade efter att få fara hem. Efter middagen skulle vi bara se vilka företag som fick pris. Så hörde vi plötsligt att vi var nominerade till Årets vara. När juryn sa att det var vi som var det självklara valet rann tårarna av pur förvåning. Vi hann bara andas färdigt så hade vi även fått pris för Årets monter, berättar Isabell.

Med sin renmärkesbok överträffade de med råge alla kriterier för Årets vara. Renmärkesboken för sju samebyar i Jokkmokks och Gällivare kommuner är nästintill omistlig i renskötselarbetet. Att skilja renarna åt är inte alltid lätt, då är det nödvändigt att kunna jämföra snitten i renarnas öron med de olika renägarnas märken.

* Det finns en webbaserad renmärkesbok som man kan komma åt via mobiltelefon, men det är inte alltid det är täckning till fjälls, förklarar Agnes Maria.

Spontan monter gav pris

Andrapriset för bästa monter blev en verklig överraskning. Bara några kvällar innan mässan i Luleå hade de i all hast plockat ihop lite prylar som kunde passa i en mässmonter. Isabell beskriver ”planeringsarbetet”.

* Äh, sa vi, vi tar med några gardiner. Jag hade ett glasskåp, vi fick låna ett renhorn och tog med en röd sjal som duk. Vi skulle slänga en vit matta hemma, så då kom vi på att den kunde få bli golv, lite som snö. Så fick en ljusslinga hänga med, utifall att …

Den spontana monterplaneringen blev tillräckligt bra för en andraplacering.

Att driva UF-företaget på två har varit en styrka. Medan Isabell är den pratglada och utåtriktade har Agnes Maria mer kunskap om renmärken och kontakt med samebyar. Tillsammans har de lyssnat på sina rådgivare, planerat, pratat med massor av folk och skapat en stor kontaktkrets.

* Det har handlat mycket om pengar, förklarar Isabell som inte tycker att företagandet har varit särskilt krångligt.

* Det svåraste har nog inte kommit än. Det är när allt ska redovisas och företaget ska avvecklas.

Stockholm nästa

UF-företagandet har varit en positiv resa. Nu väntar nationella UF-mässan i Stockholm den 16–17 maj 2018, avveckling av företaget och studentfestligheter. För Isabells del kanske livet som företagare slutar här medan hennes kompanjon har fått mersmak.

* Jag vill helst ha eget företag i framtiden, säger Agnes Maria.

På UF-mässan i Stockholm kommer närmare 200 UF-företag från hela Sverige att tävla mot varandra. Hur de unga entreprenörerna från Jokkmokk, med sina kulturbärande och unika samiska produkter, kommer att stå sig i konkurrensen blir spännande att se. Resan, tävlingsmomenten och den efterföljande banketten känns som ett enda stort äventyr.

Hela Jokkmokk, ja faktiskt hela Sápmi, önskar tjejerna lycka till!

 


Publicerad: 2018-04-16 13:14. Ändrad: 2018-04-16 13:38.


Näringsliv11 mars 2022

Fjällriket, mitt i Jokkmokk

Anneli Kråik Jannok driver den samiska butiken Fjällriket, mitt i Jokkmokk i anrika Björkmans gamla lokaler. I det som tidigare varit en klädbutik sedan 40-talet, finner man numera renskinn, näbbskor, hantverk och inredning på samiskt tema.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv10 mars 2022

Boende för krigsoffer

Migrationsverket söker just nu fler bostadsplatser med anledning av situationen i Ukraina.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv06 september 2021

GRATTIS c/o Gerd!

Stort GRATTIS till c/o Gerd för den fina utmärkelsen som Årets landsbygdsföretag! Det är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som varje år utser Årets landsbygdsföretagare.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv24 mars 2021

Vad gör kommunen för företagen?

Jokkmokks kommun har under det senaste året försökt att bistå de företag som behövt hjälp under pandemin. Det finns viss begränsning i vad en kommun har rätt att göra för enskilda företag men Jokkmokks kommun har på olika sätt försökt att hjälpa dem under detta besvärliga pandemiår.

Taggar:
Visa fler nyheter