Jokkmokks egen kulturguide och matkreatör Eva Gunnare har inte minst gjort sig känd som örtinspiratör. Nu har hennes örtkunskap inspirerat ett Luleåföretag att utveckla sitt SPA-koncept.
Våren 2018 fick Eva Gunnare kontakt med Anneli Selberg, som driver företaget Kroppsbalans i Luleå. Anneli ville hitta ny inspiration till sina behandlingar och komma närmare sina egna rötter istället för att haka på influenser från andra håll. Hon mindes sin örtkunniga mormor i Armasjärvi som en inspirationskälla och insåg att Eva hade precis rätt kunskap. De fann varandra direkt.
”Vi har bollat idéer sedan i våras och det har resulterat i sju olika signaturbehandlingar som nu också lanseras via Swedish Lapland”, berättar Eva Gunnare.
Den bärande idén är smaka naturens goda nyttigheter i kombination med massage, där lokala örter även används i scrubb och oljor. Kåbdalis och Kvikkjokk är två av de sju signaturbehandlingarna. Den som väljer Kåbdalis får välgörande fotscrubb med björkblad och björkoljemassage av fötter och underben samtidigt som njutbara smakupplevelser kryddat med chaga, mynta- och svartvinbärste, skvattramkryddade dinkelsticks med tallskottsdip och torkade odon.
”Jag brinner för att plocka fram smaker på ett kul sätt, där det inte handlar om att äta mängder utan att verkligen känna smakerna och förstå vad de gör för kroppen. Det är jättekul att komma i sammanhang jag aldrig ens tänkt på. Det är ett helt nytt sätt att tänka, som inte finns någon annanstans. Däremot har jag varit tydlig med att jag inte kan producera massageoljor”, säger Eva.
I konceptet ingår att sprida kunskapen om de hälsobringande bär och örter som växer vilt i skogslandet och på fjället. Är målet att bli rofylld passar ljung och kamomill medan rosenrot piggar upp en hjärteduo-behandling och gör gott för kärlekslivet.
Eva Gunnare är nu huvudleverantör av smakerna. För henne är det ett rent nöje att tänka ut allt det praktiska. Hon är också den som plockar och förädlar smakupplevelserna.
”Det är jättebra att det inte är stora mängder att plocka eftersom hållbart plockande och kunskapsöverföring är värderingar som jag står för. Det är hantverket som jag vill ska komma fram i sammanhanget och det är jättekul att tänka lite nytt. Vi måste öppna ögonen för vad vi har runt omkring oss”, säger hon.
Bilden: Eva Gunnare tillsammans med Anneli Selberg.
Text och foto: Irene Lundström/Byatryck
Publicerad: 2018-11-07 17:12. Ändrad:
2018-11-07 17:18.