Skål och välkommen till Jokkmokks Bränneri

Magnus Kvickström blev Årets Företagare i Jokkmokk 2010 och 2017 efter sitt framgångsrika arbete med Jokkmokks Korv. Nu tar han nästa steg i sin företagsutveckling via Jokkmokks Bränneri.

Taggar: #Nyhet, #Kommun, #Naringsliv, #Turism, #Kultur

Jokkmokks Korv och Rökeri är en sannsaga i charkbranschen. Ursprungsprodukten, falukorven, har belönats och prisats och vid ett flertal tillfällen utsetts till Sveriges godaste falukorv. Företaget producerar även prisbelönt skinka och har alldeles nyligen släppt en serie nya produkter i segmentet lufttorkad skinka och korv – det vill säga, bland annat, Parmaskinka från Jokkmokk.
   Högsta kvalitet och extrem noggrannhet har alltid varit Magnus Kvickströms signum, ingenting lämnas åt slumpen, och hantverket går alltid före maskineriet – för att använda den enklaste av förklaringar.
   Planerna på ett bränneri dök upp för fyra år sedan och är nu Efter en tid av redo för realisering. Det nybildade bolaget Jokkmokks Bränneri ska ta fram alkoholhaltiga produkter med lokala råvaror som bas och, bland annat, potatisen och enbären hämtas direkt från egen odling. Det blir vodka, gin och likör – allt framställt på bränneriet hemma på föräldragården i Näsberg, ett par mil utanför Jokkmokk. 300 kvadratmeter byggs på en befintlig byggnad för att ge plats åt pannan och den övriga utrustning som krävs för tillverkningsprocessen.
     Vi diskuterade om vi skulle etablera oss i Stockholm men till slut var vi eniga om att Jokkmokk är den rätta platsen. Det ska bli spännande att ge sig in i en helt ny bransch, en utmaning men det gillar jag. Jag tror stenhårt på det här, säger Magnus som drar igång företaget tillsammans med Rasmus Brott och med stöttning av Leif Nerhammar, med mångårig erfarenhet från, bland annat, Vin och Spritcentralen, tror Magnus att de nya produkterna snabbt ska nå ut till restauranger, krogar och Systembolaget.
    –  Vi har gjort en liten marknadsundersökning och ett 50-tal restauranger och krogar har sagt ja att ta in oss i sortimentet, ingen har svarat nej. När vi saluförde Jokkmokk som produktdestination var det klart direkt. Vi har ju det finaste i Jokkmokk, på alla sätt, konstaterar han. 
   Färdigställandet av lokalerna i Näsberg startar snarast och totalt rör det sig om en investering på cirka 7,5 miljoner kronor. Invigningen är planerad till den 1 juli 2019.


Publicerad: 2018-08-20 16:37. Ändrad: 2018-08-20 16:44.


Näringsliv03 december 2019

Nu blir det renodlat även i Vuollerim

De globala miljöfrågorna står högt på agendan i dag. Men vi kan göra mycket även på det lokala planet. Ett exempel står Renodlat för - de erbjuder mikrogrönt odlat i, bland annat, Vuollerim.

Taggar:
Näringsliv25 november 2019

Nästa steg mot Midnattssolen Trädgård

Arbetet mot förverkligandet av Midnattssolens Trädgård har tagit ytterligare ett steg. Styrgruppen har haft sitt första möte.

Taggar:
Näringsliv17 november 2019

Etableringar i skogslandet lockar besökare från när och fjärran

Det är inte enbart de fjällnära delarna av Jokkmokks kommun som lockar etableringar och besökare. Skogslandet söder om Polcirkeln attraherar också. Lapland Retreat i Snesudden är ett exempel, paret Hopps tre stugor i Sudok – ett annat.

Taggar:
Näringsliv08 november 2019

Arctic Deli - ny mötesplats för lokal matkultur i Jokkmokk

Nyöppnade Jokkmokk Arctic Deli är en dynamisk samverkansplattform med kopplingar till både livsmedelsnäringen och besöksnäringen, där den arktiska och samiska naturnära matkulturen står i centrum.

Taggar:
Visa fler nyheter