Arctic Deli - ny mötesplats för lokal matkultur i Jokkmokk

Nyöppnade Jokkmokk Arctic Deli är en dynamisk samverkansplattform med kopplingar till både livsmedelsnäringen och besöksnäringen, där den arktiska och samiska naturnära matkulturen står i centrum.

Taggar:
Konceptet bygger på en innovations- och upplevelsebaserad mötesplats för medvetna konsumenter och producenter. Bakom verksamheten står en konstellation av erfarna entreprenörer med olika värdefulla kompetenser och erfarenheter som bidrar till konceptet och verksamhetens innehåll.

"Arctic Delis verksamhet är en innovation i sig. Ett helt nytt och brett koncept med olika affärsben som låter de olika målgrupperna lära, uppleva och utveckla samisk och arktisk mathantverkskultur genom smakupplevelser", säger delägaren Annika Fredriksson och fortsätter:

"Konceptet tillför inte bara en ny aktör inom lokal matkultur, det bidrar aktivt till en hållbar utveckling av såväl lokalsamhället, regionens besöksnäring och livsmedelsnäring som de globala målen i Agenda 2030. Ett konkret sätt både för verksamheten och dess gäster, leverantörer och partners att bidra till en hållbar utveckling".

Linn Huuva, meriterad samisk matkreatör som även varit med i SVTs programserie Smaker från Sápmi brinner för att dela med sig av traditionell kunskap kring vårt förhållande till maten och kopplingen till en hållbar livsstil.

"Vi ger besökare och lokalbefolkning en godare, nyttigare och lärorikare matupplevelse som inspirerar till att fler väljer en mer hållbar matkonsumtion oavsett om man bor här i regionen, i södra Sverige eller i ett annat land. Jag vill gärna göra en värdefull insats och bidra till att våra gäster skaffar sig nya hållbara insikter och stärker sitt eget sunda förnuft helt enkelt".

"Det är viktigt att vi på orten tar vara på våra lokala förutsättningar för att utveckla nya företag, jobb och det känns självklart att Jokkmokk ska vara med och driva på den lokala matkulturens utveckling och tillgänglighet. För mig personligen är det också viktigt att engagera mig i en samiskprofilerad verksamhet", säger delägaren Annelie Päiviö som även är delägare i Hotell Akerlund och driver ett antal utvecklingsprojekt kopplat till rennäringen.

David Björkén, delägare, sommelier samt bryggmästare på Jokkmokks Bryggeri menar att intresset för lokal mat och dryckeskultur är större än någonsin.

"Ambitionen är att kunna erbjuda lokala drycker från vårt eget bryggeri, men också spännande norrländska drycker från exempelvis Brännland cider, High Coast whisky och Norrbotten distillery. Arctic Deli erbjuder även utvalda viner från småskaliga kvalitetsfokuserade själsfränder i spännande vinområden världen över. Vi har en fantastisk lokal matkultur med råvaror i absolut världsklass och att kombinera denna med drycker i världsklass skapar unika dimensioner".

Utöver delägarnas engagemang i verksamheten är tre personer heltidsanställda samt att extra personal kommer tas in vid behov.

Bilden: Annelie Päiviö, Annika Fredriksson, David Björkén och Linn Huuva.
Foto: Elina Nygård.


Publicerad: 2019-11-08 15:26. Ändrad: 2019-11-08 15:29.


Näringsliv11 mars 2022

Fjällriket, mitt i Jokkmokk

Anneli Kråik Jannok driver den samiska butiken Fjällriket, mitt i Jokkmokk i anrika Björkmans gamla lokaler. I det som tidigare varit en klädbutik sedan 40-talet, finner man numera renskinn, näbbskor, hantverk och inredning på samiskt tema.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv10 mars 2022

Boende för krigsoffer

Migrationsverket söker just nu fler bostadsplatser med anledning av situationen i Ukraina.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv06 september 2021

GRATTIS c/o Gerd!

Stort GRATTIS till c/o Gerd för den fina utmärkelsen som Årets landsbygdsföretag! Det är Hushållningssällskapet Norrbotten-Västerbotten som varje år utser Årets landsbygdsföretagare.

Taggar: #Nyhet, #Naringsliv
Näringsliv24 mars 2021

Vad gör kommunen för företagen?

Jokkmokks kommun har under det senaste året försökt att bistå de företag som behövt hjälp under pandemin. Det finns viss begränsning i vad en kommun har rätt att göra för enskilda företag men Jokkmokks kommun har på olika sätt försökt att hjälpa dem under detta besvärliga pandemiår.

Taggar:
Visa fler nyheter