Vuollerimrevyn gör en ny kraftfull entré

Ett vinnande koncept håller i längden, det bevisar Vuollerimrevyn som i februari presenterar sin 21:a uppsättning på 40 år. Den ursprungliga ensemblen har för länge sedan gett plats åt yngre förmågor – med ett undantag. Anders Viklund hänger fortfarande med.

Taggar:

150 aktörer har genom åren passerat Vuollerims revyscen, men Anders Viklund har stått pall sedan 1979. Då var han fjorton bast och lirade i revyorkestern, tillsammans med den inte helt obekante Jacob Hellman. Nu har han rutin både som aktör och textförfattare. Hur är det alls möjligt att hålla gnistan levande i fyra decennier?
    "Vartenda år tänker jag att nu lägger jag av, det går inte att göra mer, men det slutar alltid med att någon tycker att - ska vi inte köra ändå ...? Gemenskapen och kicken när man står på scen är hela grejen, och 40 år – det är häftigt", säger Anders Viklund som ser fram emot att årets tre nykomlingar på scenen också får uppleva kicen.
    "Känslan när dörren stängs i salongen och publiken väntar i mörkret är något alldeles särskilt", säger Catarina Viklund.

    I revyns syateljé återfinns en annan trotjänare. Kristina Uddh har varit med ända sedan starten 1979 och trots att hon numera bor i Luleå gör hon sig omaket att åka upp var och varannan helg under träningsperioden. Tillsammans med Anita Lundström har hon stenkoll på det innehållsrika kostymförrådet.
    "Jag älskar att sy och uppskattar gemenskapen", säger Kristina Uddh.

    Under nio föreställningar, varav tre under Jokkmokks marknad, har publiken möjlighet att gotta sig åt nummerrevyn I ledningen ­– byn med spänning! Årets tema är kraft och publiken kan se fram emot mycket sång och musik. Vuollerimrevyn är sparsmakad med lokala inslag, även om en och annan kommunprofil och länspressens ”lulefiering” får sig en känga.
    Revygänget är mån om att ”hålla sig över bältet”, men vet av lång erfarenhet att publiken uppskattar fantasikittlande tvetydigheter.

    Caroline Johansson har till vardags ett krävande jobb som chef. Kanske är det därför hon gillar att vara revyskådis..?
    "Det bästa är att få spela ut litegrann som kontrast till vardagen, som är så himla allvarlig i sig. Man behöver inte alltid vara så allvarlig", tycker hon.

    Det nu många frågar sig är om den måttligt klipske men ack så mänsklige vaktmästaren Holger kommer att dyka upp.
    "Det kan väl hända, säger Roger Åström svävande, trots att det hänger ett blåställ i herrlogen".

    Så sant, det mesta kan hända i Vuollerimrevyn.

Bilden. Kan skoluniform eliminera märkeshysteri och mobbing på sociala medier? Vuollerimrevyns Vanessa Hedman, Anders Y Larsson, Caroline Johansson, Roger Åström och Elisa Echeverria testar.

Text och foto: Irene Lundström, ByaTryck


Publicerad: 2019-01-23 18:14. Ändrad: 2019-01-25 13:18.


Upplev & Göra17 februari 2019

Ice Ultra ska bli en ny folkfest

Ice Ultra är en extrem utmaning. Nu med två Jokkmokksbor i startfältet. Lightupplagan är ny och ska locka till folkfest i målområdet. Det ser fyra starka, lokala arrangörer till.

Taggar:
Upplev & Göra06 februari 2019

Samernas nationaldag firas

I dag uppmärksammar vi Samernas nationaldag. Första gången samernas nationaldag firades var i Jokkmokk den 6 februari 1993.

Taggar:
Upplev & Göra09 januari 2019

Jokkmokk har en alldeles egen isbana

Talvatis är ett populärt mål för utelivsnjutare även vintertid. Nu står dessutom isbanan färdig att ta en promenad, eller varför inte en sparktur, på.

Taggar:
Upplev & Göra14 december 2018

Vintersolståndet ska firas in med nytt event

Firandet av Vintersolståndet ska bli den nya insparken för julen. En unik konstinstallation, skidsprint och Tall Blonde är tre av premiärens höjdpunkter.

Taggar:
Visa fler nyheter