Samernas nationaldag firas

I dag uppmärksammar vi Samernas nationaldag. Första gången samernas nationaldag firades var i Jokkmokk den 6 februari 1993.

Taggar:
Anledningen var att hedra minnet av det första samiska landsmötet i Trondheim 1917 som samlade samer över nationsgränserna för att diskutera och belysa gemensamma frågor.

I Jokkmokk har Östra och Västra skolan samt den samiska förskolan Giella, bland andra, uppmärksammat dagen via olika föreläsningar och aktiviteter.

Under onsdagskvällen bjuder SVT Sápmi och Jokkmokks Sameförening in till underhållning med Grammisaktuella artisten Sara Ajnnak, prat om kärlek med Ida och Viktor från TV-serien ”mitt stora samiska bröllop” och konstnären Juvvá Pittja som målar ett konstverk live i studion.

Publicerad: 2019-02-06 12:07. Ändrad: 2019-02-06 12:07.


Upplev & Göra17 februari 2019

Ice Ultra ska bli en ny folkfest

Ice Ultra är en extrem utmaning. Nu med två Jokkmokksbor i startfältet. Lightupplagan är ny och ska locka till folkfest i målområdet. Det ser fyra starka, lokala arrangörer till.

Taggar:
Upplev & Göra23 januari 2019

Vuollerimrevyn gör en ny kraftfull entré

Ett vinnande koncept håller i längden, det bevisar Vuollerimrevyn som i februari presenterar sin 21:a uppsättning på 40 år. Den ursprungliga ensemblen har för länge sedan gett plats åt yngre förmågor – med ett undantag. Anders Viklund hänger fortfarande med.

Taggar:
Upplev & Göra09 januari 2019

Jokkmokk har en alldeles egen isbana

Talvatis är ett populärt mål för utelivsnjutare även vintertid. Nu står dessutom isbanan färdig att ta en promenad, eller varför inte en sparktur, på.

Taggar:
Upplev & Göra14 december 2018

Vintersolståndet ska firas in med nytt event

Firandet av Vintersolståndet ska bli den nya insparken för julen. En unik konstinstallation, skidsprint och Tall Blonde är tre av premiärens höjdpunkter.

Taggar:
Visa fler nyheter