Smaka på Jokkmokk

Hur smakar Jokkmokk? Fråga oss. Vi vet. Det är inte för inte vi blev utnämnda till Matlandethuvudstad i Sverige år 2014. I Jokkmokk är vi bortskämda med förstklassiga råvaror från fjäll- och skog, och har stor kunskap om förädling och tillagning. Jokkmokkskorv — falukorvens Rolls-Royce är nästan kult, och det är bara en av många fantastiska charkprodukter som företaget vunnit priser för, om och om igen.

Skafferiet finns bakom knuten. Viltkött. Skogsfågel. Fjällfångad fisk. Bär. Örter. Klar luft och rent vatten ger högkvalitativa råvaror med mycket smak. God djurhälsa och kött från Jokkmokks samebyar är en annan kvalitetsmarkör.

Många av råvarorna är bärare av samisk tradition och kultur. Torkat renkött är ett måste på fjällturen. Suovasrökt renstek är äkta slow food, småskaligt tillverkad genom traditionell rökning i kåta. Gravad eller rökt fjällröding är en delikatess. Ät med det samiska brödet Gáhkku, perfekt att stoppa i ryggsäcken.

Lokala matinspiratörer får fler att öppna ögonen för allt som växer vilt. Den samiska matambassadören Greta Huuva har gått i bräschen. Nu tar hennes dotter Linn vid och driver deras café och deli vidare. Här kan du frossa i bakverk och maträtter kryddade med vilda örter, fjällkvanne och handplockade bär från fjällnära marker. Så långt ifrån massproducerat man kan komma. Midnattssolens många soltimmar gör bär och allt det vilda norr om polcirkeln extra aromrikt och nyttigt.

Titta efter de lokala rätterna på restaurangernas menyer. Samla på smakminnen. Den bästa souveniren går att äta. Leta upp viltbutikerna i Jokkmokk och Porjus. Salt, sött eller syrligt, du väljer själv. Även i de lokala matbutikerna kan du hitta närproducerade godsaker.

Köp med dig något gott. Behåll smaken av Jokkmokk.


Publicerad: 2017-01-18 19:37. Ändrad: 2017-01-18 19:38.