Mat - råvara, förädling, upplevelse

 

DEN NATURLIGA KOMPASSRIKTNINGEN SITTER I MAGGROPEN

Är det vinden, vidderna, jordmånen eller midnattssolen som ger renköttet, bären, fiskarna och växterna sin alldeles speciella smak och karaktär här i Jokkmokk? Är det handlaget? Eller traditionerna?

Kanske är det respekten och ödmjukheten inför det smått ofattbara som är den viktigaste kryddan: att naturen så generöst skänker oss dessa rikedomar, här på polcirkeln. Skogarna, älven, sjöarna och fjällen runt Jokkmokk är fyllda av skatter som vi tacksamt skördar och förädlar.

Länge var kunskaperna om att samla, spara och förvara en fråga om överlevnad, traderad sedan årtusenden. Det samiska köket, nybyggarna, vattenrallarna, skogsarbetarna – alla har de fyllt på både receptboken och kunskapsbanken med unika guldkorn.

För oss i Jokkmokk är maten i det nya milleniet alltjämt en del av livsstilen. Inspirerade av nya lärdomar fortsätter vi att röra oss framåt, som vi alltid gjort. Matkreatörer och mathantverkare utvecklar nya smakupplevelser, hand i hand med moder jord.

Djupt i maggropen vet vi att människan mår allra bäst av mat och råvaror som fått växa fritt under den öppna himmelen, i den rena naturliga naturen.

Och det är just precis det vill vi bjuda resten av världen att få smak på.


Publicerad: 2017-03-27 17:45. Ändrad: 2017-03-27 17:46.