Elavbrott

Utan el fungerar inte fjärrvärme, dricksvattenförsörjning, Internet och telefoni optimalt. Det kan uppstå störningar och om avbrottet är långvarigt kan dessa funktioner upphöra.

Innan Internet upphör kan information sökas på Vattenfalls hemsida. De har även en app med störningsinformation. Ställ in bevakning på Jokkmokks kommun och du får ett meddelande i din telefon vid avbrott och om hur länge det kan pågå.

Batteridriven radio är annars det bästa sättet att inhämta information på vid elavbrott. Sveriges Radio P4 sänder regelbundet information om avbrottet är omfattande.

Vintertid kan hus kylas ut vid långvarigt elavbrott. Det blir lättare att hålla värmen om flera personer befinner sig i samma rum. Dra för gardiner och häng filtar för fönstret för att minska avkylningen.

Braskamin eller annan eldstad är bra att använda, men se till att någon alltid håller extra koll. Gasspis ska absolut inte användas som värmekälla, de är inte konstruerade för en gaslåga som brinner under lång tid. Campingkök kan användas vid matlagning, men ställ den aldrig under fläkten. Fett kan droppa ner och orsaka brand.

Tänk på att inte öppna kyl och frys för ofta, då håller sig maten bättre.

Se upp för brandfaran

Under elavbrott är det bra att använda stearinljus och värmeljus. Tänk på att inte ställa alltför många värmeljus tätt intill varandra. Den samlade värmen från ljusen kan orsaka höga lågor och riskera brandspridning. Ställ de gärna i ett fat med vatten eller använd obrännbara ljusstakar. Ficklampa är säkrare reservbelysning.


Publicerad: 2014-07-01 16:45. Ändrad: 2014-07-01 16:47.