Skolmåltider

Skollunchen bör följa Livsmedelsverkets näringsrekommendationer och ge 25-35 % av det dagliga energi-och näringsinnehållet.

Rekommendationerna gäller hela måltiden, inklusive bröd, mjölk och sallad. Barnens behov av näringsämnen och energi under sin dag i förskolan är 65-75 % av det totala behovet vid heldagsomsorg.

Fördelningen av dagens energiintag, bör se ut enligt följande:
Frukost  15-20 %  Mellanmål förmiddag 5-10 %  Lunch  25-30 %  Mellanmål eftermiddag 10-15 %

Vad gäller måltidens sammansättning bör Livsmedelsverkets riktlinjer följas.

Följande ingår i den dagliga skol- och förskolelunchen: lagad huvudrätt, vegetarisk rätt, bröd, bordsmargarin, salladsbord, mjölk och vatten. Som hjälpmedel vid serveringen ska tallriksmodellen helst användas.
Alternativa rätter ska erbjudas de, som av religiösa eller medicinska skäl inte kan äta alla rätter. Läs mer under rubriken Specialkost.
Nötter, mandel eller jordnötter får aldrig ingå i den mat som serveras.

Tonvikten på mellanmål ligger på gröt/välling, mjölk/mjölkprodukter, smörgås med pålägg, frukt eller grönsaker.

Publicerad: 2014-07-01 17:55. Ändrad: 2016-05-24 14:41.

 

Socialtjänstens Blogg