Jämtar sätter nytt rekord på Stora Sarektraversen i Jokkmokksfjällen

Mattias Skantz och Henrik Westling från Östersund har den 11-12 maj genomfört Stora Sarektraversen på en imponerande rekordtid på 21 timmar. Stora Sarektraversen genomfördes första gången 1978 och är en högalpin tur som sträcker sig längs Sarektjåhkkåmassivet från Kantberget i norr till Vuojnestjåhhkå i söder. Traversen är nästan 47 kilometer lång och innebär 4650 meters höjdskillnad och anses vara en av de tuffaste alpina utmaningarna vi har.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Sport, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia

Mattias och Henrik startade vid Gisuris under natten mot torsdag den 11 maj och påbörjade klättringen på Kantberget under morgonen. Från Kantberget traverserade de vidare mot Gavelberget, Såltatjåhkkå, Gássatjåhkkå, Gávabákte, Vargtoppen, Sarektjåhkkås stortopp, Sydtoppen, Buchttoppen, Spìjkka för att avsluta med Vuojnestjåhkkå.

Mattias och Henrik har strävat efter att gå så lätt som möjligt och har inte burit med sig tält eller mer omfattande utrustning.

-Vi körde med väldigt lätt randonnéeutrustning med stighudar och skarjärn och så lite packning som möjligt. Vi hade en vindsäck, förstärkningsplagg, ett kök, lavinutrustning och enklare klätterutrustning med säkringsutrustning och två isyxor - allt för att vi skulle kunna röra oss så snabbt och säkert som möjligt, berättar Mattias.

Henrik Westling

Bild: Henrik Westling i brant högalpin terräng.

Sareks nationalpark i Jokkmokks kommun är det mest högalpina område vi har i Sverige vid sidan av Kebnekaisefjällen med sex toppar som når över 2000 meter och det finns ytterligare omkring 200 toppar över 1800 meter. Glaciärerna är för svenska förhållanden många och stora och parken genomkorsas av ett antal djupa dalgångar. I Sarek finns ingen infrastruktur; inga leder eller turiststugor. Besökare är helt och hållet utlämnade till den utrustning man själv bär med sig vilket ställer krav på erfarenhet och kunskap, inte minst vintertid. Utsattheten och exponeringen var enligt Mattias och Henrik en av de större utmaningarna under turen:

-Det händer något med den mentala biten då man är så utsatt, det är en speciell känsla, berättar de.

Totalt tillryggalade de 80 kilometer och 5300 höjdmetrar under 29 timmar mellan Kisurisstugan och Suorva. Stora Sarektraversen utgjorde 46,8 kilometer och 4650 höjdmetrar vilken de klarade på fantastiska 21 timmar. Traversen har genomförts utan några större problem, men innebär en del lättare klättring som kräver säkring vid Buchttoppen. Förhållandena har dock i stort sett varit gynnsamma berättar Mattias.

-Det har varit rejält kallt under turen, men i övrigt har vi inte stött på några större utmaningar. Snön har varit stabil. Det har varit hårt på vissa ställen och en del nysnö på vissa sluttningar, men i stort sett optimala förhållanden.

Både Mattias Skantz och Henrik Westling är erfarna skidbestigare. Mattias har tidigare genomfört bland annat ett projekt där han klättrade 40 toppar under 7 dygn vilket även inkluderade drygt 30 mil löpning i obanad fjällterräng samt gjort Sylarnas 14 toppar på drygt nio timmar och Henrik har som förste man gjort skidbestigningar av alla 178 toppar i Jämtland.

Sarektraversen

Karta: Stora Sarektraversen sträcker sig högalpint längs Sarektjåhkkåmassivet.

Text David Björkén

Toppfoto: Carl-Johan Utsi/carljohanutsi.com

Övrigt foto: Mattias Skantz


Publicerad: 2017-05-12 21:33. Ändrad: 2017-05-12 21:47.


Besökare01 augusti 2017

Högtryck för fjällvandrare i Aktse

Efter en väldigt sen snösmältning har fjällvandringen kommit igång på allvar. Juli och augusti är högsäsong och i knutpunkten Aktse är det just nu hektiskt. Aktse som är ett gammalt samiskt fjällnybygge anlades under 1820-talet och brukar kallas för Porten till Sarek. Här möter Sareks vilda natur skogslandet i väster och Rapadalens deltalandskap med fjällen Tjahkelij, Nammásj och Skierffe är en av de mest kända fjällvyerna vi har.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia
Besökare12 juli 2017

Art and Design of Sápmi – en heldag av upplevelser med konst- och designfokus

Med start under andra halvan i juli, erbjuder ett antal samiska entreprenörer i Jokkmokk en hellång upplevelsedag på temat art and design of Sápmi. Heldagsupplevelsen är framtagen med syfte att ge en exklusiv och unik inblick i samisk konst, hantverk och design och är resultatet av ett unikt samarbete mellan samiska entreprenörer i Jokkmokk.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Kultur, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring
Besökare30 juni 2017

Fjällträdgården – Jokkmokks unika fjällbotaniska trädgård

Ett litet stenkast från centrala Jokkmokk ligger Fjällträdgården, Jokkmokks egna arktiska trädgård som ligger som en prunkande oas längs den brusande Kvarnbäcken strax söder om sjön Talvatis. Kung Karls spira, fjällsippa och isranunkel är bara några av de många fjällväxter som frodas här. Under sommaren är Fjällträdgården öppen dagligen.

Taggar: #Turism, #Utbildning, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia, #Miljö
Besökare29 juni 2017

​Saltoluokta populära folkmusikfestival i väglösa Jokkmokksfjällen

Den 29 juni till 1 juli är det återigen dags för den omtalade och populära folkmusikfestivalen i väglösa Saltoluokta där konserter blandas med workshops i dans och jojk i dagarna fyra. Etablerade och folkkära lokala, regionala och mer långväga musiker skapar tillsammans en upplevelse där natur och kultur samsas som i en svartklubb ute i fjällbjörkskogen med unika världsarvet Laponia som backdrop.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring
Visa fler nyheter