Jämtar sätter nytt rekord på Stora Sarektraversen i Jokkmokksfjällen

Mattias Skantz och Henrik Westling från Östersund har den 11-12 maj genomfört Stora Sarektraversen på en imponerande rekordtid på 21 timmar. Stora Sarektraversen genomfördes första gången 1978 och är en högalpin tur som sträcker sig längs Sarektjåhkkåmassivet från Kantberget i norr till Vuojnestjåhhkå i söder. Traversen är nästan 47 kilometer lång och innebär 4650 meters höjdskillnad och anses vara en av de tuffaste alpina utmaningarna vi har.

Taggar:

Mattias och Henrik startade vid Gisuris under natten mot torsdag den 11 maj och påbörjade klättringen på Kantberget under morgonen. Från Kantberget traverserade de vidare mot Gavelberget, Såltatjåhkkå, Gássatjåhkkå, Gávabákte, Vargtoppen, Sarektjåhkkås stortopp, Sydtoppen, Buchttoppen, Spìjkka för att avsluta med Vuojnestjåhkkå.

Mattias och Henrik har strävat efter att gå så lätt som möjligt och har inte burit med sig tält eller mer omfattande utrustning.

-Vi körde med väldigt lätt randonnéeutrustning med stighudar och skarjärn och så lite packning som möjligt. Vi hade en vindsäck, förstärkningsplagg, ett kök, lavinutrustning och enklare klätterutrustning med säkringsutrustning och två isyxor - allt för att vi skulle kunna röra oss så snabbt och säkert som möjligt, berättar Mattias.

Henrik Westling

Bild: Henrik Westling i brant högalpin terräng.

Sareks nationalpark i Jokkmokks kommun är det mest högalpina område vi har i Sverige vid sidan av Kebnekaisefjällen med sex toppar som når över 2000 meter och det finns ytterligare omkring 200 toppar över 1800 meter. Glaciärerna är för svenska förhållanden många och stora och parken genomkorsas av ett antal djupa dalgångar. I Sarek finns ingen infrastruktur; inga leder eller turiststugor. Besökare är helt och hållet utlämnade till den utrustning man själv bär med sig vilket ställer krav på erfarenhet och kunskap, inte minst vintertid. Utsattheten och exponeringen var enligt Mattias och Henrik en av de större utmaningarna under turen:

-Det händer något med den mentala biten då man är så utsatt, det är en speciell känsla, berättar de.

Totalt tillryggalade de 80 kilometer och 5300 höjdmetrar under 29 timmar mellan Kisurisstugan och Suorva. Stora Sarektraversen utgjorde 46,8 kilometer och 4650 höjdmetrar vilken de klarade på fantastiska 21 timmar. Traversen har genomförts utan några större problem, men innebär en del lättare klättring som kräver säkring vid Buchttoppen. Förhållandena har dock i stort sett varit gynnsamma berättar Mattias.

-Det har varit rejält kallt under turen, men i övrigt har vi inte stött på några större utmaningar. Snön har varit stabil. Det har varit hårt på vissa ställen och en del nysnö på vissa sluttningar, men i stort sett optimala förhållanden.

Både Mattias Skantz och Henrik Westling är erfarna skidbestigare. Mattias har tidigare genomfört bland annat ett projekt där han klättrade 40 toppar under 7 dygn vilket även inkluderade drygt 30 mil löpning i obanad fjällterräng samt gjort Sylarnas 14 toppar på drygt nio timmar och Henrik har som förste man gjort skidbestigningar av alla 178 toppar i Jämtland.

Sarektraversen

Karta: Stora Sarektraversen sträcker sig högalpint längs Sarektjåhkkåmassivet.

Text David Björkén

Toppfoto: Carl-Johan Utsi/carljohanutsi.com

Övrigt foto: Mattias Skantz


Publicerad: 2017-05-12 21:33. Ändrad: 2017-05-12 21:47.


Besökare29 maj 2017

Erikas stickade skatter i Jokkmokk under sommaren

Färggranna, tunnslitna, trasiga… Vantar har ända sedan tonåren fascinerat etnologen Erika Nordvall Falck i Jokkmokk. Särskilt vantar från norr. Ur sin samling har hon valt ut drygt etthundra till en utställning som hittills har setts av 25 000 personer. Nu i sommar finns den omfattande samlingen på Gamla Apoteket. Och självklart kan du på flera ställen i Jokkmokk köpa med en av Erikas sticksatser baserat på de lokala klassikerna.

Taggar:
Besökare28 februari 2017

Ice Ultra, ett 23 mil långt extremt ultramaratonlopp genomfördes i väglös terräng mellan Stora Sjöfallet och Jokkmokk

Den brittiske arrangören bakom Ice Ultra är överlag nöjda med årets upplaga av det 23 mil långa extrema ultramaratonloppet. Till nästa år vill de etablera ett samarbete med en lokal arrangör för att skapa en tävling-i-tävlingen, ett kortare lopp med start vid polcirkeln och målgång inne i Jokkmokk.

Taggar:
Besökare27 januari 2017

Kreativ kulturell kommers - Jokkmokks marknad

Jokkmokks marknad är med sin drygt fyrahundraåriga historia en av de äldsta årligen återkommande marknaderna i Sverige. Här möts människor från när och fjärran för att under midvinterns polarljus i dagarna tre uppleva handel, kultur och kreativitet.

Taggar:
Besökare26 januari 2017

Ájtte Svenskt Fjäll och samemuseum i Jokkmokk har nu världens främsta samling av samiskt konsthantverk

Ájtte Svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk, mottar en donation med en unik samling föremål från två privata samlare i Skåne och en penningdonation på femhundra tusen kronor från en anonym givare, som ska användas för att skapa en permanent utställning.

Taggar:
Visa fler nyheter