Kreativ kulturell kommers - Jokkmokks marknad

Jokkmokks marknad är med sin drygt fyrahundraåriga historia en av de äldsta årligen återkommande marknaderna i Sverige. Här möts människor från när och fjärran för att under midvinterns polarljus i dagarna tre uppleva handel, kultur och kreativitet.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad

För Jokkmokkarna är Jokkmokks marknad det egentliga Nyåret. Det är då det gamla året läggs till handlingarna och det nya rings in. Jokkmokks marknad är navet runt vilket en stor del av Jokkmokks identitet och själ kretsar, en institution som med sina dryga fyrahundra år uppnått en respektabel ålder, men som sjuder av ungdomlig spiritualitet och vitalitet.

Med sina 1500 meter av marknadsstånd, kan Jokkmokks marknad erbjuda ett stort utbud av lokalt och småskaligt mathantverk, kläder, hantverk, skinnprodukter med mera. Jokkmokks marknad är dock så mycket mer än en traditionell marknad; den har idag mognat till att bli en av de viktigaste mötesplatserna för kulturella och kreativa näringar på nordkalotten.

Jokkmokks marknad, regionens viktigaste event för kultur och kreativitet?

Varje år arrangeras ett stort antal seminarier, föreläsningar, konserter, konst- och hantverksutställningar, modevisningar och fotoutställningar. I år kan besökare lyssna på spännande föreläsningar om klimatförändringar, isbjörnar på Svalbard, skidans historia och hur man ska klä sig för att skydda sig mot snö och kyla. För att bara nämna några.

Konst, konsthantverk och fotografi är också en viktig del av Jokkmokks marknad och utställningarna är många. På Jokkmokks marknad kan unga och lovande konstnärer och hantverkare visa upp sig sida vid sida med de mer etablerade. Jokkmokks marknad är en mötesplats där människor möts och nya idéer föds. Den har även en viktig funktion i att överföra muntliga traditioner, något som är av stor betydelse för identitetsskapande i Sápmi.

-  Jokkmokks marknads betydelse som mötesplats i Sápmi och Swedish Lapland är stor. Här samlas människor från hela världen för att fylla förråden, roa sig och träffa nya och gamla vänner. Kreativiteten flödar. När man lämnar Jokkmokk med sina inköpta varor så ingår även en påse nya idéer, kunskap och glädje, säger Birgitta Nilsson, marknadsgeneral för Jokkmokks marknad.

Självklart har musik en given plats på Jokkmokks marknad och ett stort antal konserter anordnas på flera scener. Jojk, folkmusik och jazz blandas med hip hop och körsång. I år gästas Jokkmokks marknad av bland andra Caroline af Ugglas, den lulesamiske jojkaren Kalle Urheim, det norrländska vemodsreggaebandet Glesbygd´n och det samiska bandet Ára, som i dagarna släppt sin tredje platta Girkásit. För de körsångsintresserade kommer Caroline af Ugglas på torsdag anordna Kör för alla! En workshop som passar även falsksångare och tondöva.

Jokkmokks marknad – stark samisk prägel med en unik inramning

Den samiska prägeln är stark, men Jokkmokks marknad handlar inte om konserverande; marknaden är ett väsen som har ett liv i sig, som inte låter sig tämjas – en mötesplats för såväl sinnena som för själen på ett sätt som skapar en syntes mellan marknadens långa historiska traditionerna, den speciella och unika arktiskt präglade miljön och ett samhälle som är under ständig förändring och det vore en underdrift att beteckna Jokkmokks marknad på ett annat sätt än en urkraft som formar de människor som ständigt lever i relation till den.

Den unika naturen, klimatet och miljön har alltid varit en intim del av Jokkmokks marknad. Snö och kyla, midvintermörkrets speciella ljus, platsen som är belägen mellan milsvida taigaskogar i öster och de karga fjälltrakterna i väster. Allt skapar den speciella atmosfär som omger Jokkmokks marknad och för besökare erbjuds det många möjligheter till naturupplevelser. Hundspannsturer, älgspaning, renutfodring och guidade skidturer i det snötyngda och vintriga skogslandskapet, är endast en del av vad som finns att välja på.

jokkmokksmarknad.se kan du läsa mer och ta del av det kompletta programmet.

FOTO: Carl-Johan Utsi.


Publicerad: 2017-01-27 12:37. Ändrad: 2017-01-27 12:47.


Besökare14 december 2017

Julmarknadsbilder

Jokkmokks julmarknad bjöd på vintrigt väder, många spännande arrangemang, värmande eldar, varm glögg, julbord, midvinterblot och en genuin och ombonad julstämning. Utemarknaden vid Lars Piraks torg var inbäddad i nyfallen snö och doftade av kokkaffe och varm glögg. Här har vi samlat några bildintryck från helgen.

Taggar: #Turism
Besökare10 november 2017

I Kåbdalis inför Levi – världscupträningen backstage

Under en oktobervecka varje år kommer världscuplagen, och några av världens främsta alpina åkare, till Kåbdalis för att träna inför världscuptävlingen i Levi, Finland. Och trycket blir större - i år har fler lag än någonsin velat komma till Kåbdalis. - Det här är en väldigt viktig träningsvecka för oss, säger Österrikes landslagstränare Pfeifer Marko, som tycker att stämningen i Kåbdalis för tankarna till julen.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Friluftsliv, #Sport, #Besöksnäring
Besökare08 november 2017

Jokkmokk den nordligaste kulturhuvudstaden i världen

Reseguideförfattaren och journalisten Madelaine Triebe pekar ut Jokkmokk som den nordligaste kulturhuvudstaden i världen för hantverket, marknaden och Samernas Utbildningcenter.

Taggar:
Besökare01 augusti 2017

Högtryck för fjällvandrare i Aktse

Efter en väldigt sen snösmältning har fjällvandringen kommit igång på allvar. Juli och augusti är högsäsong och i knutpunkten Aktse är det just nu hektiskt. Aktse som är ett gammalt samiskt fjällnybygge anlades under 1820-talet och brukar kallas för Porten till Sarek. Här möter Sareks vilda natur skogslandet i väster och Rapadalens deltalandskap med fjällen Tjahkelij, Nammásj och Skierffe är en av de mest kända fjällvyerna vi har.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia
Visa fler nyheter