Kreativ kulturell kommers - Jokkmokks marknad

Jokkmokks marknad är med sin drygt fyrahundraåriga historia en av de äldsta årligen återkommande marknaderna i Sverige. Här möts människor från när och fjärran för att under midvinterns polarljus i dagarna tre uppleva handel, kultur och kreativitet.

För Jokkmokkarna är Jokkmokks marknad det egentliga Nyåret. Det är då det gamla året läggs till handlingarna och det nya rings in. Jokkmokks marknad är navet runt vilket en stor del av Jokkmokks identitet och själ kretsar, en institution som med sina dryga fyrahundra år uppnått en respektabel ålder, men som sjuder av ungdomlig spiritualitet och vitalitet.

Med sina 1500 meter av marknadsstånd, kan Jokkmokks marknad erbjuda ett stort utbud av lokalt och småskaligt mathantverk, kläder, hantverk, skinnprodukter med mera. Jokkmokks marknad är dock så mycket mer än en traditionell marknad; den har idag mognat till att bli en av de viktigaste mötesplatserna för kulturella och kreativa näringar på nordkalotten.

Jokkmokks marknad, regionens viktigaste event för kultur och kreativitet?

Varje år arrangeras ett stort antal seminarier, föreläsningar, konserter, konst- och hantverksutställningar, modevisningar och fotoutställningar. I år kan besökare lyssna på spännande föreläsningar om klimatförändringar, isbjörnar på Svalbard, skidans historia och hur man ska klä sig för att skydda sig mot snö och kyla. För att bara nämna några.

Konst, konsthantverk och fotografi är också en viktig del av Jokkmokks marknad och utställningarna är många. På Jokkmokks marknad kan unga och lovande konstnärer och hantverkare visa upp sig sida vid sida med de mer etablerade. Jokkmokks marknad är en mötesplats där människor möts och nya idéer föds. Den har även en viktig funktion i att överföra muntliga traditioner, något som är av stor betydelse för identitetsskapande i Sápmi.

-  Jokkmokks marknads betydelse som mötesplats i Sápmi och Swedish Lapland är stor. Här samlas människor från hela världen för att fylla förråden, roa sig och träffa nya och gamla vänner. Kreativiteten flödar. När man lämnar Jokkmokk med sina inköpta varor så ingår även en påse nya idéer, kunskap och glädje, säger Birgitta Nilsson, marknadsgeneral för Jokkmokks marknad.

Självklart har musik en given plats på Jokkmokks marknad och ett stort antal konserter anordnas på flera scener. Jojk, folkmusik och jazz blandas med hip hop och körsång. I år gästas Jokkmokks marknad av bland andra Caroline af Ugglas, den lulesamiske jojkaren Kalle Urheim, det norrländska vemodsreggaebandet Glesbygd´n och det samiska bandet Ára, som i dagarna släppt sin tredje platta Girkásit. För de körsångsintresserade kommer Caroline af Ugglas på torsdag anordna Kör för alla! En workshop som passar även falsksångare och tondöva.

Jokkmokks marknad – stark samisk prägel med en unik inramning

Den samiska prägeln är stark, men Jokkmokks marknad handlar inte om konserverande; marknaden är ett väsen som har ett liv i sig, som inte låter sig tämjas – en mötesplats för såväl sinnena som för själen på ett sätt som skapar en syntes mellan marknadens långa historiska traditionerna, den speciella och unika arktiskt präglade miljön och ett samhälle som är under ständig förändring och det vore en underdrift att beteckna Jokkmokks marknad på ett annat sätt än en urkraft som formar de människor som ständigt lever i relation till den.

Den unika naturen, klimatet och miljön har alltid varit en intim del av Jokkmokks marknad. Snö och kyla, midvintermörkrets speciella ljus, platsen som är belägen mellan milsvida taigaskogar i öster och de karga fjälltrakterna i väster. Allt skapar den speciella atmosfär som omger Jokkmokks marknad och för besökare erbjuds det många möjligheter till naturupplevelser. Hundspannsturer, älgspaning, renutfodring och guidade skidturer i det snötyngda och vintriga skogslandskapet, är endast en del av vad som finns att välja på.

jokkmokksmarknad.se kan du läsa mer och ta del av det kompletta programmet.

FOTO: Carl-Johan Utsi.


Publicerad: 2017-01-27 12:37. Ändrad: 2017-01-27 12:47.


Besökare28 februari 2017

Ice Ultra, ett 23 mil långt extremt ultramaratonlopp genomfördes i väglös terräng mellan Stora Sjöfallet och Jokkmokk

Den brittiske arrangören bakom Ice Ultra är överlag nöjda med årets upplaga av det 23 mil långa extrema ultramaratonloppet. Till nästa år vill de etablera ett samarbete med en lokal arrangör för att skapa en tävling-i-tävlingen, ett kortare lopp med start vid polcirkeln och målgång inne i Jokkmokk.

Besökare26 januari 2017

Ájtte Svenskt Fjäll och samemuseum i Jokkmokk har nu världens främsta samling av samiskt konsthantverk

Ájtte Svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk, mottar en donation med en unik samling föremål från två privata samlare i Skåne och en penningdonation på femhundra tusen kronor från en anonym givare, som ska användas för att skapa en permanent utställning.

Besökare25 januari 2017

Unik fjällbotanisk arktisk trädgård

Sveriges nordligaste fjällbotaniska trädgård finns i Jokkmokk, en dryg mil norr om polcirkeln. Här bekantar du dig med fjällväxter som egentligen växer på fjälltoppar i Sarek eller artrika hedar i Padjelanta. Här bygger fjällträdgårdsmästaren Ingrid ett alldeles eget fjäll medan matkreatören Eva från Essense of Lapland smakar sig igenom floran av vilda örter.

Besökare17 november 2016

Skierfe - en av Sveriges vackraste platser

Det finns platser. Och det finns platser. Den oändliga storheten som Skierfeklippan i Sarek utgör är nummer tre bland Sveriges vackraste. Mäktigt och sant.