Ice Ultra, ett 23 mil långt extremt ultramaratonlopp genomfördes i väglös terräng mellan Stora Sjöfallet och Jokkmokk

Den brittiske arrangören bakom Ice Ultra är överlag nöjda med årets upplaga av det 23 mil långa extrema ultramaratonloppet. Till nästa år vill de etablera ett samarbete med en lokal arrangör för att skapa en tävling-i-tävlingen, ett kortare lopp med start vid polcirkeln och målgång inne i Jokkmokk.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Sport, #Besöksnäring

I dag var det målgång i Jokkmokk för extremloppet Ice Ultra. Deltagarna har sedan starten i Stora Sjöfallet i fredags tillryggalagt 230 kilometer till fots. Vinnaren i herrklassen blev spanjoren Vicente Juan som snittat under en timma per mil, som trots tung bansträckning hade krafter kvar vid målgången.

-Det här är en stor kontrast till de andra tävlingarna jag varit med om och faktiskt något av det bästa jag upplevt. Jag har faktiskt en hel del krafter kvar, sa herrsegraren efter målgången.

Damklassen vanns av Carolin Botteri, som även hon betonade upplevelsen.

-Det har varit helt fantastiskt. Speciellt andra dagen, säger hon.

Loppet, som arrangeras av ett brittiskt företag ingår i Beyond the Ultimate race series, en serie lopp som varje år genomförs i extrema miljöer världen runt. Förutom Ice Ultra arrangerar de Jungle Ultra i Perus otillgängliga djungler, Mountain Ultra i Nepal och Desert Ultra som genomförs i Namibias heta öknar.

Intresset för stenhårda utmaningar i naturlig miljö är större än någonsin. I Sverige är BAM och Keb classic kända exempel. Bansträckningen för Ice Ultra sträcker sig över isar och uppkörda skoterspå genom väglöst land och trots en hög prislapp på £2000, cirka 22000 kronor lockar loppet en speciell kategori människor.

-Det är otroligt vältränade och mycket speciella människor som utsätter sig för det här. Deltagarna bär med sig mat, kläder, medicinsk utrustning och snöskor under loppet, säger, säger Roger Rimpi som med sitt företag Samelandsresor bistått den brittiska arrangören.

23 mil genom ett arktiskt vinterlandskap är en extrem utmaning för de allra flesta. Det är tufft med snön, kylan och väderförhållanden som är svåra att förutse. Årets upplaga av Ice Ultra har dock varit lyckat enligt Roger Rimpi.

-Det har varit ett tufft år, men samtidigt väldigt lyckat. Vädret har stundtals varit helt fantastiskt men också väldigt tufft. Drevsnön på fjället under andra etappen mellan Aktse och Kvikkjokk tog knäcken på några stycken men andra deltagare menar att den dagen är bland de bästa de upplevt.

Ice Ultra arrangeras i år för tredje gången och antalet deltagare har stadigt ökat. Loppet arrangeras i nära samarbete med samebyarna Tuorpon, Unna Cerus, Jåhkågaska och Sirges, vilket är viktigt för att förankra loppet hos den lokala befolkningen, ett önskemål som enligt Roger Rimpi kom direkt från arrangören.

-Det är precis så här man ska göra för att utveckla besöksnäringen. Det ska förankras ordentligt så att det sker i symbios med renskötarna, säger Rimpi.

Den brittiska arrangören har överlag varit mycket nöjd. Till nästa år har de önskemål om att etablera samarbete med en lokal organisation för att genomföra ett kortare lopp, en tävling-i-tävlingen med start vid polcirkeln och målgång inne i Jokkmokk. De vill samtidigt lägga målgången under en helgdag för att locka ett större intresse.

-Perfekt för de som vill prova på en lite lättare utmaning som inte kostar så mycket, säger Roger Rimpi, som hoppas att samarbetet med den brittiske arrangören ska breddas med ytterligare en lokal samarbetspartner.

Bildtext: Vinnarna Vicente Juan och Carolin Botteri

FOTO: Roger Rimpi


Publicerad: 2017-02-28 17:54. Ändrad: 2017-02-28 18:07.


Besökare14 december 2017

Julmarknadsbilder

Jokkmokks julmarknad bjöd på vintrigt väder, många spännande arrangemang, värmande eldar, varm glögg, julbord, midvinterblot och en genuin och ombonad julstämning. Utemarknaden vid Lars Piraks torg var inbäddad i nyfallen snö och doftade av kokkaffe och varm glögg. Här har vi samlat några bildintryck från helgen.

Taggar: #Turism
Besökare10 november 2017

I Kåbdalis inför Levi – världscupträningen backstage

Under en oktobervecka varje år kommer världscuplagen, och några av världens främsta alpina åkare, till Kåbdalis för att träna inför världscuptävlingen i Levi, Finland. Och trycket blir större - i år har fler lag än någonsin velat komma till Kåbdalis. - Det här är en väldigt viktig träningsvecka för oss, säger Österrikes landslagstränare Pfeifer Marko, som tycker att stämningen i Kåbdalis för tankarna till julen.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Friluftsliv, #Sport, #Besöksnäring
Besökare08 november 2017

Jokkmokk den nordligaste kulturhuvudstaden i världen

Reseguideförfattaren och journalisten Madelaine Triebe pekar ut Jokkmokk som den nordligaste kulturhuvudstaden i världen för hantverket, marknaden och Samernas Utbildningcenter.

Taggar:
Besökare01 augusti 2017

Högtryck för fjällvandrare i Aktse

Efter en väldigt sen snösmältning har fjällvandringen kommit igång på allvar. Juli och augusti är högsäsong och i knutpunkten Aktse är det just nu hektiskt. Aktse som är ett gammalt samiskt fjällnybygge anlades under 1820-talet och brukar kallas för Porten till Sarek. Här möter Sareks vilda natur skogslandet i väster och Rapadalens deltalandskap med fjällen Tjahkelij, Nammásj och Skierffe är en av de mest kända fjällvyerna vi har.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia
Visa fler nyheter