I Kåbdalis inför Levi – världscupträningen backstage

Under en oktobervecka varje år kommer världscuplagen, och några av världens främsta alpina åkare, till Kåbdalis för att träna inför världscuptävlingen i Levi, Finland. Och trycket blir större - i år har fler lag än någonsin velat komma till Kåbdalis. - Det här är en väldigt viktig träningsvecka för oss, säger Österrikes landslagstränare Pfeifer Marko, som tycker att stämningen i Kåbdalis för tankarna till julen.

Taggar: #Naringsliv, #Turism, #Friluftsliv, #Sport, #Besöksnäring

Kåbdalis är som en mångkulturell myrstack. Det pratas på franska, tyska och engelska, det språk som tycks vara i minoritet är svenska. I restaurangen går det som av vågor. Rätt vad det är väller det in ett herrlag som nyss varit ute i backarna. Pjäxorna dunsar och åkarna skalar av sig kläderna. Där syns allt ifrån glansiga tävlingsdräkter med tryckta sponsorbudskap till landslagsjackor. Det är mest herrar. Kåbdalis skidliftars sportchef Rickard Renlund berättar att många damer har åkt till Levi, inför världscupen, redan idag.

- Vi har haft fantastiska förutsättningar. De flesta kom mellan den tredje och den femte oktober och har stannat tills nu. Och så fick vi öppna två backar samtidigt, det är rekord, säger Rickard innan han presenterar Österrikes tränare Pfeifer Marko.

Österrikes tränare är nöjd med förutsättningarna i Kåbdalis, framför allt tystnaden och lugnet. Foto: Maria Broberg.

 

Pfeifer Marko var tränare för det svenska landslaget under tre år. Det var under den tiden han fick upp ögonen för Kåbdalis som plats att träna inför världscupen i Levi. Han berättar att de återvänder varje år för träningsveckan. Tystnaden och lugnet är det första han lyfter upp som fördelar med att vara i Kåbdalis, trots surret runt omkring i matsalen. Men det är inte mycket media, säger han, och lite folk. Inte stressigt.

 

Lika lugnt som i juletider

- Man får nästan julkänsla här. Det är väldigt fridfullt, säger Pfeifer innan han tar upp backarnas kvalitet och servicen de får av Johan Gunnarstedt och alla de som jobbar med backarna:

- Här kan man få samma förutsättningar som det är i Levi. Det är väldigt bra kvalitet på nedfarterna, omgivningarna liknar varandra och vädret är ungefär detsamma som där, så att åkarna vänjer sig vid klimatet.

Pfeifer Marko säger att veckan i Kåbdalis är en väldigt viktig träningsvecka. Han nämner att de kan träna två gånger per dag och behöver tillbringa lite tid vid liftarna. Det är en fördel att man bor så nära backarna. Förra året, säger Marko, var träningsveckan i Kåbdalis avgörande för hur det gick i Levi för de österrikiska åkarna. Faktum är att det österrikiska laget är det som stannar i Kåbdalis längst innan avfärd mot Levi, ett sätt att hålla åkarna lugna och inte utsätta dem för onödig stress.

 

Emil Johansson från det svenska landslaget är nöjd över att ha kvalat in till Levi. Foto: Maria Broberg. 

 

Familjär stämning

Vid sittliften möter en nöjd Emil Johansson, en av de tre svenska herrar som på plats har kvalat in för att tävla i Levi. Om åkningen säger han inte så mycket mer än att det är bra där. Bland annat, förklarar han, isas backarna för att de ska hålla bättre för den intensiva träningen.

- Det är väldigt familjär stämning under den här veckan. Familjen Gunnarstedt vet hur man får folk att känna sig välkomna, säger Emil innan han går vidare.

 

Förutsättningarna för att åka är goda. Foto: Maria Broberg. 

 

Har fått neka lag att komma

Lite senare pekar David Gunnarstedt, som jobbar med att preparera backarna, ut hålen som uppstår i snön när nerfarterna vattnas, eller ”balkas”, som det heter på skidspråk. Det sprutas in vatten som sedan fryser till is och gör backarnas hållfasthet bättre. En liten bit i taget, nerför hela backen. Det tar mycket tid, men är en förutsättning för att landslagsåkarna ska kunna träna där. Det goda ryktet kring Kåbdalis skidliftars arbetssätt och höga kvalitet har spridit sig. I år har de fått neka lag att komma dit, ett par av världens bästa. Det svider, men de har inte bokat i tid, säger VD för Kåbdalis skidliftar Johan Gunnarstedt.

- Det här går inte att marknadsföra på något sätt. Att världscuplagen vill komma hit beror helt på vårt goda rykte och att vi har jobbat på samma sätt under lång tid, förklarar han.

Precis som Pfeifer Marko nämner Johan Gunnarstedt att ortens litenhet är en fördel.

- Vi kan erbjuda aktiviteter till lagen utan problem. Skridskor, häst, skoter – allt finns inom en kilometers avstånd.

På K&M in bageri är skidåkarna frekventa gäster för att handla och sätta sig med en fika. Jo, nog märks det att det är världscupträning i Kåbdalis, säger tjejen i kassan. Men som Pfeifer Marko sade, här är det fridfullt.

- Världsstjärnorna får vara ifred. De kan gå ut och äta middag utan att det blir stora folksamlingar och uppståndelse runt dem, säger Johan Gunnarstedt.

Pfeifer Marko får frågan om det är så att träningsveckan i Kåbdalis ger ett bättre resultat i Levi. Jo, säger han med ett stort leende:

- That’s the plan.

 

Dimman börjar svepa in över Kåbdalis. Oftast tränar världscuplagen på morgonen, berättar David Gunnarstedt. Foto: Maria Broberg. 

 

Packning

 Det är dags att börja packa och åka vidare till finska Levi. Foto: Maria Broberg. 


Publicerad: 2017-11-10 09:52. Ändrad: 2017-11-10 10:34.


Besökare14 december 2017

Julmarknadsbilder

Jokkmokks julmarknad bjöd på vintrigt väder, många spännande arrangemang, värmande eldar, varm glögg, julbord, midvinterblot och en genuin och ombonad julstämning. Utemarknaden vid Lars Piraks torg var inbäddad i nyfallen snö och doftade av kokkaffe och varm glögg. Här har vi samlat några bildintryck från helgen.

Taggar: #Turism
Besökare08 november 2017

Jokkmokk den nordligaste kulturhuvudstaden i världen

Reseguideförfattaren och journalisten Madelaine Triebe pekar ut Jokkmokk som den nordligaste kulturhuvudstaden i världen för hantverket, marknaden och Samernas Utbildningcenter.

Taggar:
Besökare01 augusti 2017

Högtryck för fjällvandrare i Aktse

Efter en väldigt sen snösmältning har fjällvandringen kommit igång på allvar. Juli och augusti är högsäsong och i knutpunkten Aktse är det just nu hektiskt. Aktse som är ett gammalt samiskt fjällnybygge anlades under 1820-talet och brukar kallas för Porten till Sarek. Här möter Sareks vilda natur skogslandet i väster och Rapadalens deltalandskap med fjällen Tjahkelij, Nammásj och Skierffe är en av de mest kända fjällvyerna vi har.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia
Besökare12 juli 2017

Art and Design of Sápmi – en heldag av upplevelser med konst- och designfokus

Med start under andra halvan i juli, erbjuder ett antal samiska entreprenörer i Jokkmokk en hellång upplevelsedag på temat art and design of Sápmi. Heldagsupplevelsen är framtagen med syfte att ge en exklusiv och unik inblick i samisk konst, hantverk och design och är resultatet av ett unikt samarbete mellan samiska entreprenörer i Jokkmokk.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Kultur, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring
Visa fler nyheter