Ájtte Svenskt Fjäll och samemuseum i Jokkmokk har nu världens främsta samling av samiskt konsthantverk

Ájtte Svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk, mottar en donation med en unik samling föremål från två privata samlare i Skåne och en penningdonation på femhundra tusen kronor från en anonym givare, som ska användas för att skapa en permanent utställning.

Två privata samlare från skånska Svedala, Eva och Jan Bergfelt har under hösten 2016 donerat en världsunik samling med hundratals samiska slöjdföremål, duodji av högsta klass till Ájtte.

Eva och Jan Bergfelt har under många år haft ett stort intresse för den samiska kulturen i allmänhet och för samiskt hantverk i synnerhet och samlingen de nu har valt att donera till Ájtte, innehåller föremål från de absolut främsta samiska hantverkarna.

För Ájttes chef Kjell-Åke Aronsson var beskedet om donationen närmast chockartat.

-Ájtte skulle aldrig ha råd att köpa in en samling med så dyrbara föremål, säger han. Donationen stärker Ájtte, som med dessa föremål sannolikt innehar världens förnämsta samling av samiskt konsthantverk, duodji.

I samlingen som donerats ingår hård slöjd i trä, horn, rot och silver men också mjuk slöjd i material som skinn, päls, tyg och garn och såväl manliga som kvinnliga slöjdare finns representerade. Samlingen kommer att visas i en tillfällig utställning under Jokkmokks marknad 2017. Ájtte planerar dock att skapa en permanent utställning där föremålen ska sättas in i en historisk samisk kontext där nya konsthantverksföremål ska speglas mot äldre samiska bruksföremål.

Kjell-Åke Aronsson avslöjar att Ájtte mottagit ytterligare en privat donation på femhundra tusen kronor från en anonym givare. Pengarna ska användas för att skapa den permanenta utställningen.

-Det är naturligtvis helt fantastiskt, säger Kjell-Åke Aronsson som även betonar betydelsen av att dessa föremål nu bevaras för framtida generationer.

De kommer även ha en viktig funktion i det samarbete Ájtte har med den unika slöjdutbildningen vid Samernas utbildningscenter, som lockar samiska hantverkare och designstudenter från hela Sápmi. Ájttes världsunika samlingar kommer dessutom stärka besöksnäringen och innebära ett dragplåster av internationell mycket hög klass.

Ájtte betyder ungefär Förrådsbod på lulesamiska. Ájtte är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige och har årligen dryga fyrtiotusen besökare.

Bild. Några föremål från den unika samlingen


Publicerad: 2017-01-26 09:30. Ändrad: 2017-01-26 09:36.


Besökare28 februari 2017

Ice Ultra, ett 23 mil långt extremt ultramaratonlopp genomfördes i väglös terräng mellan Stora Sjöfallet och Jokkmokk

Den brittiske arrangören bakom Ice Ultra är överlag nöjda med årets upplaga av det 23 mil långa extrema ultramaratonloppet. Till nästa år vill de etablera ett samarbete med en lokal arrangör för att skapa en tävling-i-tävlingen, ett kortare lopp med start vid polcirkeln och målgång inne i Jokkmokk.

Besökare27 januari 2017

Kreativ kulturell kommers - Jokkmokks marknad

Jokkmokks marknad är med sin drygt fyrahundraåriga historia en av de äldsta årligen återkommande marknaderna i Sverige. Här möts människor från när och fjärran för att under midvinterns polarljus i dagarna tre uppleva handel, kultur och kreativitet.

Besökare25 januari 2017

Unik fjällbotanisk arktisk trädgård

Sveriges nordligaste fjällbotaniska trädgård finns i Jokkmokk, en dryg mil norr om polcirkeln. Här bekantar du dig med fjällväxter som egentligen växer på fjälltoppar i Sarek eller artrika hedar i Padjelanta. Här bygger fjällträdgårdsmästaren Ingrid ett alldeles eget fjäll medan matkreatören Eva från Essense of Lapland smakar sig igenom floran av vilda örter.

Besökare17 november 2016

Skierfe - en av Sveriges vackraste platser

Det finns platser. Och det finns platser. Den oändliga storheten som Skierfeklippan i Sarek utgör är nummer tre bland Sveriges vackraste. Mäktigt och sant.