Ájtte Svenskt Fjäll och samemuseum i Jokkmokk har nu världens främsta samling av samiskt konsthantverk

Ájtte Svenskt Fjäll och Samemuseum i Jokkmokk, mottar en donation med en unik samling föremål från två privata samlare i Skåne och en penningdonation på femhundra tusen kronor från en anonym givare, som ska användas för att skapa en permanent utställning.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Design & hantverk, #Samiskt

Två privata samlare från skånska Svedala, Eva och Jan Bergfelt har under hösten 2016 donerat en världsunik samling med hundratals samiska slöjdföremål, duodji av högsta klass till Ájtte.

Eva och Jan Bergfelt har under många år haft ett stort intresse för den samiska kulturen i allmänhet och för samiskt hantverk i synnerhet och samlingen de nu har valt att donera till Ájtte, innehåller föremål från de absolut främsta samiska hantverkarna.

För Ájttes chef Kjell-Åke Aronsson var beskedet om donationen närmast chockartat.

-Ájtte skulle aldrig ha råd att köpa in en samling med så dyrbara föremål, säger han. Donationen stärker Ájtte, som med dessa föremål sannolikt innehar världens förnämsta samling av samiskt konsthantverk, duodji.

I samlingen som donerats ingår hård slöjd i trä, horn, rot och silver men också mjuk slöjd i material som skinn, päls, tyg och garn och såväl manliga som kvinnliga slöjdare finns representerade. Samlingen kommer att visas i en tillfällig utställning under Jokkmokks marknad 2017. Ájtte planerar dock att skapa en permanent utställning där föremålen ska sättas in i en historisk samisk kontext där nya konsthantverksföremål ska speglas mot äldre samiska bruksföremål.

Kjell-Åke Aronsson avslöjar att Ájtte mottagit ytterligare en privat donation på femhundra tusen kronor från en anonym givare. Pengarna ska användas för att skapa den permanenta utställningen.

-Det är naturligtvis helt fantastiskt, säger Kjell-Åke Aronsson som även betonar betydelsen av att dessa föremål nu bevaras för framtida generationer.

De kommer även ha en viktig funktion i det samarbete Ájtte har med den unika slöjdutbildningen vid Samernas utbildningscenter, som lockar samiska hantverkare och designstudenter från hela Sápmi. Ájttes världsunika samlingar kommer dessutom stärka besöksnäringen och innebära ett dragplåster av internationell mycket hög klass.

Ájtte betyder ungefär Förrådsbod på lulesamiska. Ájtte är huvudmuseum för den samiska kulturen i Sverige och har årligen dryga fyrtiotusen besökare.

Bild. Några föremål från den unika samlingen


Publicerad: 2017-01-26 09:30. Ändrad: 2017-01-26 09:36.


Besökare01 augusti 2017

Högtryck för fjällvandrare i Aktse

Efter en väldigt sen snösmältning har fjällvandringen kommit igång på allvar. Juli och augusti är högsäsong och i knutpunkten Aktse är det just nu hektiskt. Aktse som är ett gammalt samiskt fjällnybygge anlades under 1820-talet och brukar kallas för Porten till Sarek. Här möter Sareks vilda natur skogslandet i väster och Rapadalens deltalandskap med fjällen Tjahkelij, Nammásj och Skierffe är en av de mest kända fjällvyerna vi har.

Taggar: #Turism, #Friluftsliv, #Äventyr, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia
Besökare12 juli 2017

Art and Design of Sápmi – en heldag av upplevelser med konst- och designfokus

Med start under andra halvan i juli, erbjuder ett antal samiska entreprenörer i Jokkmokk en hellång upplevelsedag på temat art and design of Sápmi. Heldagsupplevelsen är framtagen med syfte att ge en exklusiv och unik inblick i samisk konst, hantverk och design och är resultatet av ett unikt samarbete mellan samiska entreprenörer i Jokkmokk.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Kultur, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring
Besökare30 juni 2017

Fjällträdgården – Jokkmokks unika fjällbotaniska trädgård

Ett litet stenkast från centrala Jokkmokk ligger Fjällträdgården, Jokkmokks egna arktiska trädgård som ligger som en prunkande oas längs den brusande Kvarnbäcken strax söder om sjön Talvatis. Kung Karls spira, fjällsippa och isranunkel är bara några av de många fjällväxter som frodas här. Under sommaren är Fjällträdgården öppen dagligen.

Taggar: #Turism, #Utbildning, #Besöksnäring, #Världsarvet Laponia, #Miljö
Besökare29 juni 2017

​Saltoluokta populära folkmusikfestival i väglösa Jokkmokksfjällen

Den 29 juni till 1 juli är det återigen dags för den omtalade och populära folkmusikfestivalen i väglösa Saltoluokta där konserter blandas med workshops i dans och jojk i dagarna fyra. Etablerade och folkkära lokala, regionala och mer långväga musiker skapar tillsammans en upplevelse där natur och kultur samsas som i en svartklubb ute i fjällbjörkskogen med unika världsarvet Laponia som backdrop.

Taggar: #Turism, #Kultur, #Friluftsliv, #Besöksnäring
Visa fler nyheter