Stor efterfrågan ger fler möjligheter till yoga och wellness

I Jokkmokk finns de bästa tänkbara möjligheterna till friluftsliv, från stillsam bärplockning till extremlopp på skidor. Men trots detta finns det gott om plats även för inte bara en, utan två, yogastudior, och en företagsetablering med yoga på is på gång. – Här får folk den typ av träning de behöver, när de behöver det, säger yogainstruktören Ylva Maria Pavval. 

Taggar: #Företagsamhet, #Friluftsliv, #Äventyr, #Sport, #Besöksnäring, #Innovationer, #Mötesplats

Behövs yoga i Jokkmokk, platsen med de storslagna naturupplevelserna, tystnaden och den stillsamma närvaron runt knuten. Ja, menar de båda instruktörerna Ylva Maria Pavval och Sandra Cerboni, som driver varsin yoga- och träningsstudio, vägg i vägg med varandra. 

– I ett samhälle på tre tusen personer – det talar sitt tydliga språk, säger Ylva Maria Pavval och skrattar. 

– Jag tror att livet är ganska tufft för folk i största allmänhet, oavsett varifrån man kommer. De kanske drivs till yogan av en fysisk impuls, som en värkande rygg, men många gånger behöver folk få lätta på trycket, eller skaffa verktygen att orka med en ohållbar arbetssituation, eller privata familjefrågor. Det händer så mycket i folks liv, säger Ylva-Maria, som påpekar att stunder som nu, efter en hektisk marknadsvecka, blir än viktigare.

– Många kopplar yoga till att varva ner, men man kan också göra det för att få mer energi och använda sin kropp. Det är ett verktyg för att ta hand om sig själv, säger Sandra. 

 

Yoga i studio

Jåhkåmåhke Yoga och Vicino Yoga är inrymda i ett annex till Jokkmokks hälsocentral. Korridorerna är försiktigt pyntade, och det är trivsamt inne i studiorna. Både Sandra och Ylva Maria kombinerar yogan med annan friskvård. Som styrketräning i grupp och personlig träning, MMA eller läkande skrivande. Och det är inte någon direkt konkurrenssituation mellan dem - det är snarare så att de drar varandra. När Ylva Maria startade sin verksamhet hyrde hon först in sig i Sandras studio. Och i dagsläget kan de gemensamt erbjuda yoga varje dag mellan måndag och torsdag.

– Det är bara en fördel att vi är flera som håller på med yogan. Man behöver lite olika yogaformer, och vi är olika personer som kan tilltala olika människor under olika perioder av deras liv. Vi har goda intentioner i det vi gör, båda två, säger Sandra Cerboni. 

Sandra Cerboni plockade med sig yogan från Luleå när hon flyttade till Jokkmokk, och hon öppnade sin studio i samband med att hon fick barn. Det går att ha studior överallt, så varför inte i Jokkmokk, resonerade hon. Ambitionen var att ha något pass i veckan, men det gick fort att fylla. Ylva Maria Pavval utbildade sig till kundaliniyogalärare när hon bodde i Tromsø.

– Rytmen skiljer Jokkmokk från andra platser. När våren kommer, när det börjar bli skidföre och skoterföre, då vill folk vara utomhus, och det märks väldigt tydligt här. Det finns ett intresse för yogan, och det finns ett behov av det, men folk behöver få dra till fjälls och vara ute och få sin soldos efter vintern. Här är det så att folk får den typ av träning de behöver, när de behöver det, säger hon. 

 

Yoga på is

 Rebecca Björk, som nyligen flyttat hem till Jokkmokk, har tagit ytterligare ett steg för att förena yoga med naturupplevelser. Sedan en tid har hon erbjudit yoga ute i naturen – yoga på is – ett koncept framför allt riktat mot engelsktalande turister. 

– Bara snön och fruset vatten - vi har hållit till på fruset hav, älv och sjö – är ju väldigt exotiskt för folk som kanske inte har sett det tidigare. Den arktiska naturen och att det är så tyst runtomkring innebär att yogan blir annorlunda. Men det är framför allt en wowupplevelse för gästerna att de kan gå på fruset vatten, och för att de faktiskt inte vet hur de ska använda sin kropp mot underlaget som inte är helt slätt, berättar Rebecca Björk, som tidigare också erbjöd vanliga yogaklasser i Byske.

– Det är en helt annan upplevelse att yoga med vinterkläder på! Gästerna har till och med haft skoteroveraller och stora kängor på sig - det gör att man inte är lika smidig. Eftersom man har mer kläder på sig blir inte utförandet av yogan densamma som man upplever inne på en yogaklass, men man får en helhetsupplevelse av yogan i naturen. Det blir som att man tar in naturen runtomkring, att man får bli varm och känner kontrasten med den kalla vinden på kinderna.

Rebecca har så smått börjat planera för säsongen 2019, och etablera samarbeten i Jokkmokk.

– Det är annat klimat här. Det är kallare här än i Västerbotten, och det är lite längre vintersäsong. Men samtidigt har vi ju mer snö i Jokkmokk, mer riktig vinter och längre mörkertid, och det är mer toppar och dalar i naturen. Bara det att vi är ovanför polcirkeln är häftigt!

 

Foto: Carl-Johan Utsi
Text: Maria Broberg


Publicerad: 2018-02-15 16:48. Ändrad: 2018-02-15 16:51.


Näringsliv16 april 2018

Företagsamma tjejer i Jokkmokk

I Jokkmokk finns Norrbottens bästa UF-företag. Inte nog med det, här finns även årets bästa produkt. Det har företagsamma tjejer från Bokenskolan sett till. Deras företagsidéer och strålande affärer tar dem nu vidare till nationella UF-mässan i Stockholm i maj 2018.

Taggar:
Näringsliv19 januari 2018

Arktisk gastronomi – en heldag med matnyttigheter för näringen

För mathantverkare och förädlare, livsmedelsproducenter, kockar och besöksnäringen inleds Jokkmokks Marknad med en kunskapsdag på temat Arktisk gastronomi. Kunskapsdagen är framtagen i syfte att hitta gemensamma affärsmöjligheter, bidra till de olika näringarnas gemensamma affärsutveckling och hitta sätt att paketera olika måltidsupplevelser för att locka besökare samt öka områdets attraktions- och konkurrenskraft.

Taggar: #Turism, #Företagsamhet, #Mat, #Design & hantverk, #Samiskt, #Besöksnäring, #Jokkmokks marknad, #Mötesplats
Näringsliv15 december 2017

Jokkmokksföretagen står för länets bästa tillväxt

Jokkmokk är årets vinnare i utmärkelsen Bästa Tillväxt i Norrbottens län. Priset delas ut av kreditupplysningsföretaget Syna och gynnar kommuner med en bred och stabil tillväxt i det lokala näringslivet. – Jag tror att vi drar mycket nytta av de små och medelstora företagsetableringarna, var och en drar ett litet lass till det gemensamma, säger Roger Rimpi, VD på Samelandsresor.

Taggar:
Näringsliv12 december 2017

Lena Viltok, en mästerlig Kaija Anstensen-stipendiat

Lena Viltok kan numera titulera sig som duodjimästare. Det har hon papper på. Hon är den första i svenska Sámpi som fått Svenska Hantverksrådets mästarbrev i duodji. Nu tilldelas hon även stiftelsen Kaija Anstensens Minnesfonds stipendium.

Taggar: #Naringsliv
Visa fler nyheter